2014. május 5.

Stephenie Meyer: Alkonyat

KÖNYV

Kiadó: Könyvmolyképző
Eredeti cím: Twilight
Beszéljünk egy picikét a könyvről – vagyis a kezdőpontról.
Tulajdonképpen emiatt a könyvsorozat miatt kezdtem el olvasni a Vörös Pöttyös könyveket – meg úgy általában a Könyvmolyképző Kiadó könyveit. A Twilight-ot csak két film és az Eclipse után sikerült először kiolvasnom – a húgom példányát.
Edward igen érdekes karakter a maga módján – szerintem eléggé szarkasztikusra sikeredett, de ez csak jót tett neki. Bella pedig az a nyafogós lány – de hát nem is miatta olvasom a könyvet.
Viszont ha a főszereplőket (Edward, Bella, Jacob) nem nézzük, akkor egy egész jó kis történet. Tulajdonképpen az összes többi szereplőt kedvelem – és elég kevés olyan könyv van, amiben a főszereplőt kedvelem, tehát ez nem meglepő – és az újfajta vámpír tulajdonságokat is. Lehet, hogy a csillogás nem kellett volna, de hát a „Napfényre tilos kimenni!” dolgot is meg kellett oldani; valamint nem sokban különböznek a többi vámpírtól.
Kicsi világunkban kevés teljesen új történetet lehet találni|olvasni – mindegyikben van romantika|ellenség|nyomozás és a többi. Itt jönnek a rossz vámpírok és… izgi.
Bella érdekes módon jön rá, hogy micsoda is Edward – nekem nem annyira jött be ez a jelent. Viszont a rétes jelenet, amikor bénáznak (helyesebben mondva: Edward megmutatja csillogó testét, Bella pedig kis híján letámadja) az nagyon tetszett. Valamint tetszett még a vércsoport meghatározásos és a menzás jelent is – meg amikor Edward bemutatja a családjának.
Jó volt megismerni Carlisle életét részletesen (a 16. fejezet lett az egyik kedvencem),Emmett, Esme és Alice háttértörténetét is jó volt megismerni – habár első kettőnek nem az egészet.



FILM

Hát, a komor, szürke színek és alig látható napfény megtette hatását – ráadásul az első perctől próbált hű maradni a könyvhöz. Kristen Stewart elég jól megtestesíti Bellát – habár a színésznő még fiatal, szerintem jól játszik. Robert Pattinsont még Cedric korábban imádtam – Edwardként annyira azért nem jött be, de ez egyéni szoc problem. A Cullenéket alakító színészek nagyon jól el lettek találva – rajtuk kívül még Billy lett kedvenc.
A film könyvhű volt – bár itt-ott voltak másítások, kihagyások. Nagyon szomorú voltam, hogy Cullenkéről alig tudunk meg valamit – inkább Edward-Bella központú lett. Ha egy kicsit több Cullen szerepelt volna benne engem jobban megnyert volna (hol van Carlisle élete?!)
A magyar szöveget meg nem is említem – az néhol érdekesre sikeredett, kezdek átszokni az eredeti nyelv+felirat kombinációra.




KÖNYV vagy FILM

Hát voltak olyan részek, amik a könyvben jobban átjöttek, de voltak olyanok is, amik a filmben. Újraolvasva a könyvet elég sok mindenre jöttem rá – a nyilvánvaló eltérések is feltűntek, megint. Igen, könyvben sokkal könnyebb egy ember szájába adni a tulajdonságokat és megszólaltatni őket úgy ahogy – de a filmben is meg lehet ezeket tenni.
Ebben az esetben azt kell mondjam a könyvhűség miatt mindkettő nagyon tetszett – Kellan Lutz és Peter Facinelli (és az autók) miatt a filmnyert nálam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése