2014. május 5.

Karen Chance: Árnyak vonzásában

Karen Chance: Árnyak vonzásában

Kiadó: Kelly Kiadó
Eredeti cím: Claimed by Shadow
Pár szó az alaptörténetről:
A Megérint a sötétségből megismert Cassandra Palmer, a hétköznapinak egyáltalán nem mondható lány. Különböző evilági és természetfeletti kalandjai nyomán a világ legbefolyásosabb jövőbelátója, azaz Pythia lett. Bár ezt a kiváltságot rendszerint csak hosszú évekig tartó felkészítés végén lehet elnyerni, de Cassie személyéhez fűződő, finoman szólva is szokatlan események és körülmények a jelen esetben felgyorsítják a folyamatokat. Ezáltal egyik pillanatról a másikra olyan hatalom birtokába jut, amelyet minden mágus, vámpír, sőt még az Erdők Népe is szeretne maga mellé állítani – vagy végleg eltörölni. Cassie sorsa ilyenformán nemhogy rendeződne, inkább még bonyolultabbá és kiszámíthatatlanabbá válik. Szerencsére leghűbb segítőtársa, egy néha kifejezetten kóbor szellem támogatására és tanácsaira mindig számíthat, igaz, olykor erősen kétséges, hogy csakugyan akkor jár-e jobban, ha megfogadja a tanácsokat. A frissen posztjára került Pythia konfliktusokba keveredik Pritkinnel, a hadmágussal, aki rendszeresen kritizálja a döntéseit, holott ugyanazért az ügyért harcolnak. Vagy mégsem…? A MÁGUS, azaz a Metafizikai Lények Állandó Gyűlésének Újkori Szövetsége hol titokban, hol meg nyíltan ellenszegül Cassie akaratának. A vámpírok oldaláról is jó néhány ismerős arc bukkan fel. Szerepet kap Louis-César, a bajnok, aki hűvös eleganciával végez bárkivel – persze egy első szintű nagymestertől ez szinte el is várható. Megjelenik Mircea, Drakula gróf testvére, aki körül mindig felforrósodik a levegő. Cassie is ellenállhatatlan vágyat érez, hogy a karjában kössön ki, egészen addig, amíg egy meglehetősen arrogáns vámpír mester varázslatot nem bocsát rá, amely elriaszt tőle minden udvarlót.
Ilyen viszontagságos körülmények között kell tárgyalnia a konzullal, és a többi magas rangú vámpírral. De vajon mit keres köztük Casanova? Igen, az a bizonyos Casanova.
Cassie-nek egyre jobban elege van abból, hogy játékszernek tekintsék, ezért úgy dönt, hogy a sarkára áll. Aki a továbbiakban ujjat mer húzni vele, azzal szembesül majd, hogy a dögös külső mögött egy igazán veszedelmes ellenfél bújik meg. De vajon kire fogja rázúdítani minden haragját?



Véleményem ömlesztve:
Igen, ez már egy fokkal kevesebb történelemről szólt, sokkal inkább arra koncentrált a könyv, hogy milyen kalandok lehetnek. A fő cselekményszálának talán Myra (az előző könyvből már megismert másik szibilla) megtalálása és kiiktatása.
Francoise (Louis-César egyik „ismerőse” még régebbről) is kicsit nagyobb szerepet kap (az első könyvben csak Cassie „látomásában” tűnt fel). Ahhoz, hogy megszökjön – és életbe is maradjon – Agnes segítségét elfogadja. Agnes pedig azért szállta meg Francoise testét, mert szüksége van rá, ha meg akarja találni Myrát.

Mircea az, akiért oda meg vissza vagyok, és az időugrándozások alkalmával mindig olyan időkbe tér vissza Cassie, amiben Ő a főszereplő. Ez idővel kiderül, hogy direkt így van (bár én már a második kis utazásnál rájöttem, hogy mire megy ki a játék).
Mircea okosan Cassie-re tett egy geist (olyan varázslat pl.: ami megóvja a kéretlen udvarlóktól). Nem is lenne baj, ha Cassandra a múltba utazása közben nem duplázta volna meg a varázslatot.
Hogy miért baj ez? Te mit szólnál hozzá, ha egy varázslat elkezdene kínozni, hogy végre lefeküdj azzal, aki rád kivetette? Mert idővel ez a varázslat egyre erősebb lesz és egyre jobban kínoz… Hát Mirceára rákerül egy évszázaddal a „jelen” előtt, ami óriási kínokat okoz neki.

És akkor még nem is volt szó a tündérvilágról, na meg a mozgó tetováló szalonról. És Pritkin esküjéről…

Pár szó a főbb szereplőkről:
Cassandra Palmer: Nagyon erős látó. Egy vámpír nevelte fel, aki teljes mértékben magának akarta Őt. Sikerült megmenekülnie előle, de a múltja elől nem menekülhetett, bár nem pontosan az történt amire számított. A Pythia, a természetfeletti lények vezető látója meghalt, és Cassiet nevezte meg utódjául.
Ez Cassiet  olyan hatalommal ruházta fel, amit nem ismer és nem tud kezelni, és sajnos ezzel együtt járt a rengeteg ellenség is. Csak hogy ez mind ne legyen elég, kitört a háború a természetfeletti lények között, és mindenkinek választania kell, ki mellé áll. Cassie most már semmi mást nem szeretne, csak életben maradni addig, amíg rájön, hogy használhatja helyesen képességeit, és mit tegyen akkor, ha rájött.

Mircea Basarab: Ő egy ötszáz éves vámpír (Dracula és Radu bátjya), aki egyben tagja a hihetetlenül erős vámpír Szenátusnak is, ami fegyelmezi a vérszívókat egész Észak Amerikában. Igyekszik együtt működni az Ezüst Körrel is, ami a mágikus lényeknek egy erős csoportja.
A Szenátus jelenleg versenyez a Pythia hatalmáért az Ezüst Körrel. Cassiet ez elég kellemetlen helyzetbe hozza (bár ha bele gondolunk, Ő mindig nyakig ül a slamasztikában). Ő, ha lehetne csak Mirceát szolgálná, bár néha úgy érzi, Mirceát jobban érdekli a hatalma, mint Ő maga. Máskor nem világos számára Mircea mit is érez.

John Pritkin: egy hadmágus. A természet feletti rendőrség tagja, aki démon ölésre specializálódott. A főnökei megbízták azzal, hogy taszítsa le az aktuális Phytiát a trónról - Aki ugye, mint tudjuk nem más, mint Cassandra Palmer. Nem akarták, hogy valami ismeretlen nőszemély döntsön a világ dolgairól. Azt gondolták, hogy egy démonölő bérgyilkosnak nem lehet problémája azzal, hogy kivégzi Cassiet.
Rosszul gondolták.
Pritkin mostmár csak volt hadmágus, jelenleg a Pythia testőreként dolgozik, annak ellenére, hogy ezért senki sem fizet neki egy fillért sem, viszonylag sok stresszel és álmatlan éjszakával jár, és majdnem mindig megölik. Úgy tűnik a démon gyilkolászást is pihenteti egy kicsit.

Tomas: Peruban született a hódítások idején. A fattyú Inti és a Spanyol felkelők vezére gyümölcseként. Az apa nem maradt elég sokáig ahhoz, hogy megkaphassa az utónevét- vagy akár bármi mást - de Tomasnak lehetősége nyílik arra, hogy megszerezze a mestere nevét egyszer. Miután erőszakkal vámpírrá változtatták, és századokon át szolgaként alkalmazták, nem igazán érzi jól magát a bőrében. Most már semmi másra nem vágyik, csak arra, hogy a mélységesen gyűlölt mesterét megölje- véglegesen. A többit majd kitalálja akkor, ha sikerült véghez vinnie a tervét. 

Louis-César: Ő egy vámpír mester. Több évet töltött börtönökben, majd Radu (Mircea öccse) átváltoztatta.  Tagja az Európai Szenátusnak, és kiváló bajvívó.

Cím: Árnyak vonzásában… Tartom a véleményem, miszerint jó, hogy az angol címet fordították le. És valójában tényleg utal a cím a történésekre is.

Kedvenc karakter: Mircea. Ő az, aki szerintem tényleg nagyon jól el lett találva. És egyre jobban Pritkin is, a mogorva hadmágust egyszerűen nem bírtam nem megkedvelni. És ebben a részben nagyon megszerettem Mac-et is :’(

Legkevésbé tetsző karakter: A konzul. Valami botrány, hogy az a pali miket ki nem talál.

Ami tetszett: A mozgó tetováló szalon, és a védelmezők, na meg Mac. Szerintem Mac volt az a személy, aki tényleg egy hős volt.

Ami nem tetszett: A tündérvilágban tett utazás túl rövidnek tűnt (bár, ott máshogy telik az idő, az igaz).

Kiknek ajánlom: Akik szeretik az olyan könyveket, amikben elsősorban kaland van és nem szerelem. Akik rajonganak a természetfeletti történetekért. Szeretném azonban felhívni a figyelmet, hogy korhatáros jeleneteket is tartalmaz, tehát erősidegzetűek és „tapasztaltabbak” előnyben.

Borító: Egyre jobban tetszik a borítón lévő lány. Szerintem igazán jó választás volt, bár a sötétben nem tűnik szőkének a haja.

Amivel esetleg összekötném: Nem tudnék ilyet mondani – bá lehet, hogy csak azért, mert még nem olvastam olyat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése