2024. május 2.

#1 || Költözik a könyvmoly

Sziasztok!

Házasként nagyjából a második nap fejünkbe vettük, hogy esetleg nézelődhetnénk az ingatlanpiacon. Meg kell, mondjam nem voltunk elcsattanva a kínálattól, mert azok a szempontok, amiket mi beírtunk talán túl speciálisok voltak. Aztán a keresést átalakítottuk kicsit és így máris találtunk párat.

Ezt a bejegyzést – illetve bejegyzés sorozatot – azért írom, mert egyrészt szeretnék nektek segíteni mikor arra a döntésre juttok, hogy ingatlant vásárolnátok. Illetve, mert nem tudom, hogy alakulnak a következő napok, de azért reménykedem – hátha ez segít lehiggadni.

 

!Figyelem! A bejegyzést régebben írtam.

 

 

Nem Unalmas Költözés 1. rész – Lakáskeresgélés

 

Az első szakasz teendői

Ha azt hinnétek, hogy a döntés, miszerint új lakásba költöznétek, annyiból áll, hogy megszületik az elhatározás, akkor nagyon kis részét tudjátok. Ez az első szakasz talán a legfontosabb, hiszen, ha az ember kicsit előre gondolkodik, akkor akár időt is tud spórolni.

Lakásnézelődés előtti beszélgetés. Fontos, hogy azt mindenképpen megbeszéljétek azzal, akivel együtt terveztek esetleg új lakásba költözni, hogy mégis mennyi a keret. Ha pedig még előrébb gondolkoztok, akkor célszerű egy táblázatot csinálni, amiben nézitek, mikor éritek el egyes lakások 20%-os illetve 30%-os önerőrészét.

Azt is érdemes ilyenkor tisztázni, hogy milyen hitelekben gondolkoztok. Esetleg Babaváróhitelben és CSOK támogatásban+hitelben, vagy csak piaci kamatozású lakáshitelben? (Ekkor lehet, hogy például érdemes előzetes hitelbírálatot kérni, ezt mi nem kértünk, mert egy fokkal gyorsabban találtunk lakást.) Egy későbbi részben bemutatom, hogy például hogyan lehet az önerőt magasabbra tornázni.

Mi a Férjemmel eléggé kitárgyaltuk a lakásvásárlás kérdéseit, hiszen mióta albérletbe költöztünk, várjuk, hogy egyszer a saját otthonunk ajtaját nyithassuk ki naponta. Ez azért volt jó taktika, mert így egy tetsző lakásnál sem azon kellett gondolkoznunk, hogy vajon ki tudjuk-e fizetni, meg megéri-e, hanem, hogy mennyi plusz bútorozási költséggel járna – mert higgyétek el nekem, akkor is jár plusz munkával, ha egy csilli-villi új lakásba költöztök.

Ezeket a kérdéseket beszéltük át:

-       Mennyi a maximum ár, amiért nézünk lakást?

-       Mennyire legyen felújított? (Lakás és ház tekintetében, társasházi lakás esetében mindkettő.)

-       Mi az, amiből nem engedünk?

-       Bútorozott, vagy bútorozatlan?

-       Hogyan építsük fel az önerőt? (Mi minél kevesebb piaci kamatozású hitelt szerettünk volna felvenni.)

-       Milyen hiteleket akarunk felvenni?

 

Hitelszakértő kérdéskörének átbeszélése. Sokan vannak mellette, sokan vannak elenne, pedig a hitelszakértők bankfüggetlenek és a banktól kapják a jutalékjukat – tehát nekünk külön nem kell fizetnünk érte. Ráadásul általában van már tapasztalatuk és esetleg ügyvéd ismerősük.

 

Ügyvéd keresése. Ha úgy döntötök, hogy nem vesztek igénybe hitelszakértőt – de lehet, hogy még akkor is előfordul ez, ha igénybe veszitek – akkor nektek kell keresnetek ügyvédet. Habár nem törvényi előírás, hogy a vevőnek kell ügyvédet biztosítani, ez Magyarországon egy szokás – ettől függetlenül az eladónak is lehet ügyvédje, de azt nem a vevőnek kell fizetni. Ha nem is az ügyvéd lefoglalása történik, talán érdemes körbe kérdezni, hogy, amikor elérkezik a pillanat, már ne a keresgéléssel menjen az idő.

 

Az ingatlan keresgélésünk története

Mi az ingatlan.com-on keresgélünk illetve a jófogáson és Marketplace-en. Az ingatlan.com-t azért szeretem személy szerint, mert nagyon jó a keresője és nálunk erre igazán nagy szükség volt. Két szűrési feltételünk volt: az egyik a jó állapotban lévő, minimális hozzányúlást feltételező; a másik pedig a használható, de felújítandó állapotú. Mondanom sem kell, a két feltétel között árban is jócskán volt eltérés.

 

A minimumok és kívánságok (nem felújítandó esetén)

Mindig vannak olyan minimum elvárások, amiket szem előtt kell tartani lakásvásárlás – és minden más – esetén. Fontos, hogy mindig hosszútávban gondolkodjatok, hiszen jóeséllyel nem fogtok lakásokat venni évente – főleg, ha CSOK-ot is igénybe vesztek, de erről majd később. Nálunk az alábbi dolgok voltak fontosak (nem teszek különbséget minimumon és kívánságon, mert nálunk majdhogynem minden minimum volt):

– a lépcsőház nem lepukkant

– szigetelt

– ablakok modernek, cserélve vannak (a lényeg a hőszigetelés)

– zuhanyzó (István)

– kád, vagy faltól-falig zuhanyzó (Én)

– WC külön

– legalább egy nagy szoba, lehetőleg 20m2

– 3 vagy 4 szoba (inkább utóbbi)

– minimális felújítási szükség

– kiülős erkély (István: földszinten inkább ne; Én: legyen, kiülve akarok olvasni)

 

A megtekintett ingatlanok

Az első ingatlan, amit megnéztünk, még tavaly volt. Egy ház volt, ami nagyon gyorsan nem lett befutó, de arra tökéletes volt, hogy megfigyeljünk nagyon rossz ingatlant – illetve ingatlanost. Amit viszont köszönhetünk neki, az az álomházunk megalkotása papíron.

A második ingatlan már abba a keresési körbe tartozott, amit házasságkötésünk után állítottunk fel. A fő szempont az volt, hogy lehetőség szerint István szüleinek közelében legyen és ezért, mikor megláttuk az ingatlant és a képeket, elkezdtünk álmodozni. Aztán eljött a megtekintés napja és már a lépcsőházban elment a kedvünk a háztól. Nem volt meg a BING, sőt. Visszagondolva eléggé szörnyű élmény volt, főleg a szűkös folyósó rész miatt. (Aznap találkoztunk a hitelszakértőnkkel és aznap találtunk egy felújításra szoruló ingatlant, de erről kicsit lejjebb.)

A harmadik ingatlan szintén azon a lakótelepen volt, ami elsődleges szempontunk volt. Ez viszont két okból kifolyólag nem tetszett annyira. Az egyik, hogy nem négy, csak háromszobás volt – de ez nem lett volna probléma, ha egy szobát nem a másik kettőből lehetne megközelíteni (ez a másik ok). Nem fogok hazudni, BING volt mindkettőnknek és láttuk magunkat benne. Sőt, azt is kitaláltuk, hogy a szobákat hogyan osztanánk fel, hogy kényelmes legyen mégiscsak. Nem vetettük el, attól tettük függővé, hogy milyen lesz a negyedik ingatlan.

A negyedik ingatlant én láttam már korábban is – na, nem sokkal – és időnként csak azért nyitottam meg, hogy gyönyörködhessek benne. Az egyetlen ok, amiért nem mutattam meg Istvánnak, hogy nem a keresett kerületben volt (bár mindig is kiterjesztettük szomszédos kerületekre a keresést) és földszinti. Mikor a második ingatlan megnézése után másnap bátorkodtam keresni és megtaláltam hármast és négyest, megmutattam neki mégiscsak. Nagyon tetszett neki – az aznapi sétánkon végig csak arról a lakásról beszéltünk. Totálisan felújított

Tudjátok, mi a közös a második, harmadik és negyedik lakásban? Az áruk. A másodikon kívül mindkettőnél megértem ezt, hiszen felújítottak és korszerűsítettek benne a tulajdonosok. Durva, hogy ugyanazért az árért milyen különbségek lehetnek ingatlan-állapot tekintetében.

 

Feljebb említettem, hogy a második lakás traumája után a buszon keresgéltem ingatlanokat – ne is mondjátok, megszállott lettem – és találtam egy felújítandó, de viszonylag olcsó, 10. emeleti lakást. Nem fogok hazudni, rögtön beindult a fantáziám és már láttam magam előtt, hogy mit hogyan csinálnék, milyen színűek lennének a falak, a csempék, stb. Ezt végül nem tudtuk megnézni, mert már volt rá vevőjelölt, de ezek után találtam rá újra a negyedik lakásra és rájöttünk, hogy nem tudnánk felhozni olyan szintre az ugyanolyan elrendezésű lakást, mint ahogy az meg volt csinálva. Márpedig a negyedik lakás tökéletesen illett hozzánk. Pedig biztosan érdekes lett volna felújítani – és egy valami egészen biztosan jobban tetszett abban a lakásban képek alapján, mint a negyedik ingatlanban: a kilátás.

 

Ez volna tehát az első része ennek a sorozatnak. A továbbiakban szeretnék bővebben beszélni a lakásnézelődésről, arról, hogy mi a menete egy házvásárlásnak és milyen költségekkel illetve teendőkkel számolhatunk. Mindezt úgy, hogy mi jelenleg belevágtunk egy lakásvásárlásba és nagyon izgulunk – szorítsatok, hogy minden rendben menjen és júliusban költözhessünk.

 

Nem Unalmas Költözés (NUK) részei

Lakáskeresgélés

Mi fán terem a hitelszakértő? Hogyan gondolkozzunk előre a lakásról és hitelről?

Babaváró, CSOK és a CSOK-hitelek, avagy kis útmutató a „segítségekhez”

Önerő és a vételár többi része, avagy hogyan hozzuk össze a vásárlást

Ügyvéd, közjegyző, bank – kik a szereplői egy lakásvásárlásnak?

A rejtett költségek, amikre az ember nem is gondol

Dobozolás és bútorok, avagy a költözés legnehezebb része

Beköltözés utáni(?) teendők

Lakásvásárlásunk hosszú története



Nektek milyen szempontjaitok vannak egy ház/lakásvásárlásnál? Mi a legfontosabb szempont, amit figyelembe vesztek? Költöznétek felújítandó ingatlanba?

 

Találkozunk legközelebb!

Stella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése