• "Nagyon figyelj, mert a világot
    teszed is azzá, aminek látod."
    Fodor Ákos: Hasadó anyag
  • Kint feljönnek a csillagok, bent bekuckózva olvasol.
    Az én életem a regények, novellák, olvasmányok és személyes történetek által lesz teljes – és ezeket megosztom veled is. Térj vissza bármikor, én itt leszek.
    Stella L. Brandy

Olvasmányaim, film- és sorozatnézéseim || 2024. április

Sziasztok!

Könyvek és filmek terén is visszaesés történt, ellenben sorozatok terén – főleg egy esetében – nagyon is belehúztam. Nagyon érdekes az, hogy ez nem zavar ez az egész csak olyan értelemben, hogy nem lett meg a Sam Rockwell plecsni.

 

Olvasmányaim

Ezeket olvastam

  1. Elena Ferrante: Véletlen találatok [168 oldal]
  2. Zakály Viktória: Hanna örök [210 oldal]
  3. C. J. Roberts: Seduced in the Dark – Megigézve a sötétben [480 oldal]
  4. C. J. Roberts: Epilogue – Epilógus [232 oldal]
  5. Okváth Anna: Antihygge, avagy áldatlan állapotok [320 oldal]

 

A hónap első könyve igazából csak félkönyv volt márciusról. Nem tudom, hogyan sikerült ennyit olvasnom, mert a hónap elején még nem gondoltam arra, hogy sikerül tényleg minden tervem befejezni.

A Véletlen találatok egy olyan könyv, amit szerintem mindenkinek el kéne olvasnia függetlenül attól, hogy feminista vagy sem. Én sem vagyok a keményvonalas feminista, de ezek a kis esszék nagyon érdekesek és tényleg van bennük igazság.

A Hanna örök számomra egy rejtély – nem tudom eldönteni, hogy tetszett vagy sem. Egyfelől kétségtelenül van benne valami, másfelől meg kicsit csapongónak éreztem. Az E/2 stílus még mindig tetszik és ettől nagyon különleges lesz.

Valamiért elég lassan sikerült kiolvasnom a Seduced in the Dark – Megigézve a sötétbent. A trilógia első részét évekkel korábban olvastam, de meglepően emlékeztem a történtekre. Ez a történet olvastatta magát, csak éppen munkahelyen nem volt ildomos mutogatni (vagy tömegközlekedésen).

Befejeztem az Epilogue – Epilógussal egy sorozatot, ami anno az első ilyen rázós könyvem volt. Nekem ez kicsit nyálas volt és csomó olyan dolgot vártam tőle, ami kicsit hozzátesz a sorozathoz. Ráadásul maga a könyv is tartalmazott olyan elemeket, amik akár lehettek is volna jó kis pontok (pl. James apukája, az öregúr, aki figyelte a párt, stb.).

Végre sortkerítettem az Antihygge, avagy áldatlan állapotok könyvre, aminek a címe megtévesztően dán, pedig Norvégia több szerepet kap benne. A történetben volt jó pár olyan szereplő, akit egy péklapáttal vertem volna agyon. Egy fejlődésregény valamely szempontból és romantikus is kicsit, de legfőképp a megbékélés és a magunkra találás a témája.

 

Saját könyvek olvasottsága

41,26% – 41,45%

 

Szépen lassan haladok fölfelé, ami számomra elég meglepő, de kicsit sem rossz érzés. Bár ezzel az alig haladással nem fogom elérni az 50%-ot csak, ha mostantól 0 könyvet szerzek be és cserébe kiolvasok havonta 10-20 könyvet. Nem reális. Ellenben a 45% egy jó célkitűzés lehet ezek fényében.

 

Beszerzések

  1. Patik László: Anna, édes [0 Ft] || Férjemtől
  2. Catherine Rider: Csók New Yorkban [0 Ft] || Férjemtől
  3. Catherine Rider: Csók Párizsban [0 Ft] || Férjemtől
  4. Catherine Rider: Csók Londonban [0 Ft] || Férjemtől
  5. Catherine Rider: Csók Rómában [0 Ft] || Férjemtől
  6. Catherine Rider: Csók Palm Springsben [0 Ft] || Férjemtől
  7. Catherine Rider: Csók Míkonoszon [0 Ft] || Férjemtől

 

Nem tudom más hogy van vele, de ha nekem azt mondja a férjem, hogy „Láttad ezt az akciót? Átküldöm a linket.” én biztosra veszem, hogy igazából ő könyvet akar venni. Most például a Líra akcióját sikerült elég rendesen kihasználni és beszereztünk 11 könyvet elég jó áron. Nekem ebből 7 darab jutott, de a többi is érdekel persze.

 

Beszereztem másnak

  1. Nicola May: Apró bolt az öböl partján [2 500 Ft] || Férjemnek
  2. Nicola May: Találkozzunk az öböl partján [2 500 Ft] || Férjemnek
  3. Nicola May: Ajándék az öböl partján [2 500 Ft] || Férjemnek

 

Van az az akció, amit nem szabad kihagyni – főleg, ha másvalakinek szánt könyvek vannak nagyon jó akcióban. Konkrétan az alexandra.hu-n voltak 50%-os akcióban a Cockleberry Bay kötetei. Engem is érdekel a sztori amúgy, szóval biztos mindkettőnk kezében meg fog fordulni.

 

Tervek

  1. Helena Silence: Ezüsthíd [548 oldal]
  2. Benina: Milan könyve [290 oldal]
  3. Szurovecz Kitti: Smaragdfény [354 oldal]
  4. L. M. Montgomery: Anne családja körében [348 oldal]
  5. L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy [292 oldal]
  6. L. M. Montgomery: Anne gyermekei a háborúban [342 oldal]
  7. Cynthia Hand: Say Goodbye – Amikor búcsúzunk [376 oldal]

 

Április jött és ment, és vele együtt a tervezett könyvek is kútba estek, ezért lista első 3 eleme még azon könyveket jelöli, amiket áprilisra terveztem – Milan könyvét elkezdtem, de nem úgy alakultak a napok, hogy be is tudjam fejezni. Ezek mellé terveztem be az Anne sorozat maradék részét és egy önmagában olvasható könyvet. Szerettem volna, ha utol tudnám érni magam ezért nem választottam nyolc könyvet.

 

Film- és sorozatnézéseim

Ezeket néztem moziban

  1. Kung Fu Panda 4 (2024) | 2024. április 4., 18:00; Férjjel
  2. Challengers (2024) | 2024. április 30., 19:00; Férjjel

 

Áprilisban is eljutottunk moziba és habár nagyon vártam az első csütörtököt, mert akkor teszik ki a plakátokat, munkaidő végére semmi sem maradt. Ezért nem szeretem a Sugár Mozit, mert míg régen minden mozi jófej volt és, ha úgy alakult adtak kérésre egy-egy plakátot, mostanra ez megváltozott – egy Argylle posztert szerettem volna, így jártam.

Megnéztük a Kung Fu Panda 4-et, ami nem volt rossz és a lényeg az volt, hogy férjemnek tetsszen (én nem vagyok nagy rajongója ennek a mesének). Hiányzott egy kicsit az Őrjöngő Ötös, de kalandos volt.

Már megtanultam, hogy azok a filmek, amikről nem várok semmit (tehát nincsenek előzetes elvárásaim), azok nagyon tetszenek. A Challengers megdöbbentően jó volt és szuper lezárása volt áprilisnak mozizás szempontjából. Josh O’Connor már Károly hercegként is bizonyította tehetségét számomra, de ebben a szerepben még inkább megmutatta mennyire jó is. Tetszett, hogy a zeneszerzők minden párosnak adtak egy dallamot, amit le is játszottak (néhol kicsit hangosan). A kamera nézőpontok meg egyszerűen zseniálisak voltak. Egyetlen egy dolog volt néhol zavaró, mégpedig a lassítások – a film nagy részében nagyon ütött, de azért volt egy-két pillanat, amikor számomra értelmetlen volt. De ez egy nagyon jó film!

 

Ezeket néztem otthon

  1. Vámpírnaplók (2009–2017) | 2. évad 7. rész – 2. évad 8. rész; sorozat
  2. A Grace klinika (2005–) | 14. évad 11. rész – 14. évad 15. rész; sorozat
  3. Szívek szállodája (2000–2007) | 1. évad 11. rész – 2. évad 17. rész; sorozat
  4. Agymenők (2007–2019) | 2. évad 6. rész – 7. évad 18. rész; sorozat; Férjjel
  5. Az ifjú Sheldon (2017–2024) | 7. évad 1. rész – 7. évad 4. rész; sorozat; Férjjel
  6. Gólkirályság (2023–) | 2. évad 1. rész – 2. évad 3. rész; sorozat; Férjjel
  7. Három óriásplakát Ebbing határában (2017) | 2024. április 1., 15:17; film; Férjjel
  8. A hét pszichopata és a Si-cu (2012) | 2024. április 13., 00:57; film; Férjjel
  9. Bíborszín (1985) | 2024. április 13., 18:38; film; Férjjel
  10. The Color Purple (2023) | 2024. április 19., 12:21; film; Férjjel
  11. A sellő és a Napkirály (2022) | 2024. április 26., 12:59; film; Férjjel
  12. A Riffek bandája (1982) | 2024. április 27., 18:13; Anyával, Apával, Férjjel

 

Eljött az április és vele együtt az, hogy folytassam a már megkezdett sorozatokat. Ezek közül egyet még mindig csak férjemmel nézhetem, de nem baj, mert van három másik, amit csak egyedül nézek. Sikerült megszereznem áprilisban először a 400 epizódrész plecsnit, majd az 500 epizódrészest is. Nem sikerült minden sorozatból sok részt nézni, de

A Vámpírnaplók az, amit háttérzajként néztem eddig, de valahogy áprilisban háttérbeszorult és ezt nem feltétlenül bánom. A második évad már jobb (Elijah <3), de még mindig azt érzem, hogy régen jobb volt.

A Grace klinika az újranézése haladt előre pár résznyit, de ez sem a hónap sorozata volt. Szerettem volna befejezni ezt az évadot, de már csak legyintek a teveimre. Hátrébb sorolódott a megnézendők körében, mert még folyamatban van és most a következő sorozatot szeretném végignézni.

Folytattam a Szívek szállodáját is, ami meglepően lassan haladós volt, pedig amúgy régen imádtam és most is jó kis kikapcsolódás. Talán az a probléma, hogy túl sok hosszú epizódperces sorozatot nézek, és így nem tudom, melyiket válasszam. Végül előkerestem a szinkronos verziómat és itthon úgy folytattam (így jelentősen gyorsabban tudtam haladni).

Közös sorozatunk az Agymenők is folytatásra került, ráadásul egészen gyorsan haladunk, nem hiába, hiszen két négy rész legalább lecsúszik egy alkalommal – ezért jók a rövidebb epizódidejű sorozatok, gyorsan lehet velük haladni. Kis híján megnéztünk hat évadot, ami elég jól megmutatja, hogy mennyit néztünk egy nap.

Végre elkezdték feltenni Az ifjú Sheldon utolsó évadát szinkronosan és elkezdtük nézni. (Nagyon szeretünk feliratosan nézni sorozatokat, de ezt szinkronosan néztük eddig is, most is így terveztük folytatni.) Olyan furi, hogy ez az utolsó évad.

Magyar sorozatok terén végre kijött a Gólkirályság második évada. Nem gondoltam volna, hogy majd ennyire beszippant egy ilyen sorozat, de nagyon vártam, hogy legyen második évada és mikor elkezdődött rögtön tudtam, hogy elveszítettünk újabb hétvégi-időt, amit sétával tölthetünk.

 

 

Még mindig a Sam Rockwell plecsnire hajtok, amihez összesen 40 filmet (sorozat is beleszámít amúgy) kell megnéznem, amiben szerepel – áprilisig már 22 filmet láttam. A hónapban pedig az alábbi filmekkel gazdagítottam magam.

Megnéztük végre a Három óriásplakát Ebbing határában filmet, amiért Sam Oscar-díjat (amúgy azt nem értem, miért mellékszereplő és nem főszereplő jelölt volt… a három plakát volt a főszereplő, vagy mi?) kapott. Ez egy nagyon nehéz témájú film több szempontból is, erősen komfortzónámon kívüli, de nem bántam meg, hogy megnéztem.

A következő Sam film A hét pszichopata és a Si-cu volt, ami meglepően jó volt ahhoz képest amire számítottam ezen címen. Az alapkoncepció kifejezetten ötletes volt és a szereplők is jó hozták a karaktereket, de azért nem volt tökéletes. Kicsit csapongóbbnak éreztem, mint kellett volna.

Évek óta tartó kérlelés és a könyv évekkel ezelőtti kiolvasása után rávettem magam, hogy megnézzük a Bíborszínt. Férjem rengetegszer látta és meg akarta velem nézetni, amit értek. Nekem kicsit másnak tűnt a vége, mint a könyvbéli, de ezt leszámítva érthető és szükséges mű.

Megnéztük a The Color Purple filmet is, ami igazából pontosan ugyanúgy a Bíborszín csak az új, musical verzió. Nem volt nézhetetlenül rossz, és szerintem a szinkronszínészek nagyon ügyesen hozták az akkora jellemző szóhasználatot. A zenék egy kicsit megtörték azt a nyomorúságos érzést, amit a könyv alapján be kellett volna mutatni és így kicsit elvett az egészből.

Apának előkerítettem A Riffek bandáját, amit meg is néztünk együtt. Hát, nagyon retró volt, mert konkrétan hangalámondásos volt a film. A sztori amúgy egész jó volt leszámítva, hogy nagyjából úgy ugrottunk a közepébe a sztorinak, mintha lett volna előzménye. Amúgy vicces volt mai szemmel nézve.



Ti miket olvastatok és néztetek áprilisban? Voltatok moziban? Vannak olyan sorozataitok, amiket időről-időre elővesztek?

 

Találkozunk legközelebb!

Stella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.

© Stella L. Brandy || 2012 -