2024. január 4.

Választás || PárosKönyvesKihívás (2024)

Sziasztok!

Min már említettem párszor, a Férjemmel évek óta megrendezzük a saját kis kihívásunkat, aminek a neve PárosKönyvesKihívás. Ez nem egy molyos, vagy népszerű kihívás, hanem ez a mi kis kitalációnk. Nagyon szeretjük és motivál minket – a teljesítés nem mindig megy, de nem is ez a lényeg. Hogy mi is tulajdonképpen, amit csinálunk? Olvassátok el!

 

 

A kihívás eddig

Eddig még nem írtam bejegyzést róla, bár terveztem – nem úgy alakultak a dolgok. Az ötlet akkor pattant ki a fejemből, amikor Férj kijelentette, hogy ő biztosan soha nem fog olvasni az én könyveim közül. Mindezt akkor mondta, amikor megmutattam neki az otthoni álomkönyvespolcomat – ami aztán a saját lakásunkban nagyobb verzióban szintén megvalósult. Szóval nézte a könyveimet és láttam rajta, hogy éppen beskatulyázza őket – mindazok ellenére, hogy akkor már rengeteg könyvet vett nekem.

Először csak egy olyan indíttatás vezérelt, hogy bebizonyítsam, talál a könyveim között olyat, amit szívesen olvas. Később ez átment abba, hogy a kedvencünket ajánljuk a másiknak, majd már két könyvet. Megpróbálkoztunk azzal is, hogy zsánert/írót/témát húzunk ki egy kalapból kéthavonta, de azt csúnyán elbuktuk – az államvizsga nem barátja annyira az olvasós kihívásoknak.

2023-ban rájöttünk, hogy a két könyv a mi határunk, így a kéthavonta húzás végleg kiesett. Ekkor 5-5 címet írtunk fel (én rózsaszín, Férj kék post-it-re), s abból húztunk magunknak kettőt. Ezt én teljesítettem októberig – nem volt nehéz a második könyvet kiolvasni, mert igazán tetszett. Férj pedig az első könyvet hamar kiolvasta, aztán a másodikkal megvárta az évvégét. Erről ITT már írtunk.

 

A 2024-es verzió

Nagyon úgy néz ki, hogy végre kitaláltuk a végleges formáját. A lényeg pedig a következő: két könyv, amiből az egyik fix. Ez azért alakult így, mert az történt, hogy minden egyes alkalommal elszomorodtunk azért, mert nem húzta ki a másik, amit a legeslegjobban szerettünk volna. Erre született ez a megoldás, amivel az egyik biztosan az a könyv lesz, amit nagyon szeretnénk, ha kihúzná a másik – kell az izgalom, de mértékkel.

A második olvasmány viszont húzás, mégpedig három közül. Ez eddig bejött nekünk, mer nagyon izgalmas volt látni a másik arcát – például, amikor 2023-ban Férj kihúzta a pszicho thrillert, amit hótziher, hogy soha nem választott volna. A húzásos részben van egy nehezítés, amit magunknak köszönhetünk, mivel nem akarjuk felírni soha ugyanazokat a címeket – igen, azokat, amiket előző évben nem húzott ki a másik.

Még van egy fontos dolog, hogy ahogyan eddig, úgy ezután is advent első vasárnap húzzuk ki az olvasmányokat. Lejjebb láthatjátok, hogy miket választottunk és miket húztunk – ezeket félkövérrel kiemeltem.

 

Az általam választott könyvek - Férj ezeket fogja olvasni:

Fix:

J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Húzós:

  • Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
  • Elle Kennedy: The Deal – Az üzlet
  • Csendes Nóra: Zápor utca

 


Férj által választott könyvek - ezeket fogom olvasni:

Fix:

Janikovszky Éva: Égigérő fű

Húzós:

  • Kondor Vilmos: Budapest noir
  • Richard Hooker: M*A*S*H
  • Angela Petch: Képeslap Itáliából


Van kedvetek csatlakozni? Akkor olvassátok el velünk a húzott könyveket. Olvastátok már bármelyiket a felsoroltak közül? Milyen könyvet ajánlanátok, hogy mindenképpen kiolvassuk?

 

Találkozunk legközelebb!

Stella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése