• "Nagyon figyelj, mert a világot
    teszed is azzá, aminek látod."
    Fodor Ákos: Hasadó anyag
  • Kint feljönnek a csillagok, bent bekuckózva olvasol.
    Az én életem a regények, novellák, olvasmányok és személyes történetek által lesz teljes – és ezeket megosztom veled is. Térj vissza bármikor, én itt leszek.
    Stella L. Brandy

Augusztus || Körforgás write TAG

Sziasztok!

Itt is a következő hónap write tagje, amit én nagyon vártam. Ezt éreztem eddig a legnehezebbnek, pedig szeretek leveleket írni (még van ilyen novellám is), de valahogy mégse találtam a jó válaszokat ide sokáig. Remélem, az augusztusi témát könnyebben fogom majd venni, de azért a júliusit is sikerült megszülnöm.

 

Szabályok

  • Bármikor csatlakozhatsz – a korábbi hónapok kitöltése nem kötelező, de persze szabad.
  • Másold be a szabályokat és a kérdéseket a bejegyzésed elejére!
  • A linktree segítségével jelöld a játék ötletgazdáját!
  • Ha másnál láttad a taget, linkkel jelezd, hogy tőle hoztad!
    • Abeth hívott ki még januárban, aminek nagyon örülök.
  • A játék platformfüggetlen – bárhol találkoztál vele, átviheted magadhoz, akkor is, ha más platformon vagy aktív.
  • Jelölni szabad, de nem kötelező – beszállhatsz akkor is, ha senki nem hívott ki, és neked sem kell másokat jelölnöd. De ha szeretél meghívni embereket, megteheted, csak értesítsd őket.
  • A bannert vinni szabad, de nem kötelező.
  • Válaszolj a kérdésekre! (Ha van +1-es, azt se felejtsd ki!)
  • Ha van ötleted, használd ki a +1 lehetőséget! (nem kötelező)
  • Ha van kedved, kommenteld akár az ötletgazdához, akár ahhoz, akinél láttad a taget, hogy kitöltötted, hátha bekukkantanak hozzád! ;) 

 

Augusztus - Idő

Kérdések

  1. Tervezés, írás, javítás: számodra melyik rész a legidőigényesebb?
  2. Mennyi időt ölelnek fel a történeteid?
  3. Ha egy általad választott korban lehetnél író, melyiket választanád és miért?
  4. Mivel szoktad elszúrni az írásra szánható idődet? (Természetesen respect mindenkinek, aki nem tesz ilyet. :D)
  5. Hogyan hat az idő múlása a karaktereidre? (Akár a sztorid idején túl is gondolkozhatsz. Fejlődnek, megkeserednek, stb.?)

+1. Bármit kérdezhetsz, ami a hónaphoz vagy az ahhoz választott témához kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)

 

Válaszok

1. Tervezés, írás, javítás: számodra melyik rész a legidőigényesebb?

Egyértelműen az írás. A tervezés-vázlatolás meglepően gyorsan szokott menni, ha elkap az ihlet. Az írás viszont… egyszerűen néha megakadok és akkor belassul az egész folyamat.

Illetve, így jobban belegondolva, attól függ, milyen típusú történetről beszélünk. Tervezek egy disztópia jellegű sztorit, aminél még a tervezésnél járok, de nem a történetívvel van „gond” – az megvan – hanem a világ megépítése, ami a tervezéshez kapcsolódik. Szóval átfogalmazom a fenti bekezdést.

Az írás a leghosszabb idő számomra abban az esetben, ha realista a regény illetve fanfiction. Ha egyedi mágikusrendszer/világ szerepel a történetben akkor viszont a tervezés sokkal több időt elvesz, mert rettenetesen aprólékosan tervezek meg mindent (hogy évek múltán is tudjam, mire gondoltam).

 

2. Mennyi időt ölelnek fel a történeteid?

Attól függ. Szeretek éveket felölelő történeteket írni, de van úgy, hogy pár hónap vagy nap az egész. Konkrétabban kicsit az alábbi történetekkel tudom megmutatni, hogy mennyire változatos vagyok ezen a téren:

Hét nap | Ez konkrétan tényleg csak ennyit ölel fel és nem is akar több lenni (haha, már van ötletem egy folytatásra is, de pszt!).

Shadely sorozat | Ez nagyjából 3 évet ölel fel egyben, de az egyes részek változó hosszúságúak. Az első rész rövid időt ölel fel miközben flashback jelenetek miatt hosszabbnak tűnik. A második több év, a harmadik pedig mindössze néhány hónap.

MaSzaT sorozat | Itt egy számomra érdekes megoldást választottam, mégpedig azt, hogy két évszaknyi történetet mesélek el. Az egész mégis több év, mert az első és második rész között évek telnek el.

 

3. Ha egy általad választott korban lehetnél író, melyiket választanád és miért?

Szívesen élnék a 20. században és alkotnék – ha kell, akkor féri álnévvel. Szerintem ekkor már a nők is kezdtek teret hódítani, még ha nem is az elején. Illetve Lucy Maud Montgomery is akkor alkotott és számomra nagyon kedvesek a történetei.

 

4. Mivel szoktad elszúrni az írásra szánható idődet? (Természetesen respect mindenkinek, aki nem tesz ilyet. :D)

A folyamatos gondolkodással. Például, amikor győzködöm magam, hogy ha nap közben írok, akkor este olvashatok nyugodtan – de mikor este is még írok, akkor muszáj vagyok magamat meggyőzni, hogy másnap olvasni is fogok.

És akkor említsük meg itt azt is, amikor kutatok a hitelességért és kb. hatszáz videót nézek meg vagy képeket kutatok órákon keresztül. Ez veszi el az időm nagy részét.

 

5. Hogyan hat az idő múlása a karaktereidre? (Akár a sztorid idején túl is gondolkozhatsz. Fejlődnek, megkeserednek, stb.?) 

Remélem, hogy fejlődnek. Nagyon nehéz ebbe belegondolni, mert van az, amit szeretnék közvetíteni és van az, amit a karaktereim csinálnak. Bízom benne, hogy sikerül őket úgy terelgetnem, hogy mindenki, akinek pozitív irányba kellene, hogy változzon azok úgy is tesznek.

A negatív karaktereim szerintem nem nyugszanak a történet után sem sokáig és aztán vagy beletörődnek vagy próbálnak tenni valamit. (Mondjuk biztos lesz olyan negatív karakterem, akinek a sztori idején túl max. a bomlás marad.)

+1. Az idő relatív. Mi volt az az esemény a karaktereid életében, amikor úgy érezték egy pillanatra megállt körülöttük az idő? (lehet jó vagy rossz élmény is) || Carly kérdése

Juj, ez egy nagyon jó kérdés. Minden karakterem életében van egy ilyen pillanat, hiszen ezekből lesz történet igazán. Nos, nem tudom, mennyire tudok spoiler mentesen írni ezekről az eseményekről, de néhány infót azért megadok.

Zsófi életében egyértelműen van egy pillanat, mégpedig egy negatív, mikor megtud olyan dolgokat a szeretteiről, amik sehogy sem illenek a világképébe.

Cathy ilyen eseménye egy árulás, de neki azért az egész sztori alatt vannak ilyen-olyan időmegállós pillanatai.

Ixion még az, akiről írnék, mégpedig azért, mert a trilógia második részében neki van időmegállós pillanata, amit már meg is írtam és számomra is megállt az idő.



Töltsétek Ti is ki a TAG-et, vagy, ha már kitöltöttétek, akkor kommentben tegyétek be, mert kíváncsi vagyok a válaszaitokra.

Szerintem Carly +1 kérdése nagyon érdekes, szóval, ha nem találtok másnál ilyet és mégis ki szeretnétek tölteni, akkor jó szívvel ajánlom!

 

Találkozunk legközelebb!

Stella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.

© Stella L. Brandy || 2012 -