2024. április 6.

Ismertető Spirit Bliss Twilight ficjéről

Sziasztok!

Veletek történt már olyan, hogy egy fanfiction jobban megtetszett, mint az eredeti mű és ahhoz írtatok ficet? Velem igen. Mivel az alapmű mindenki számára ismert (Alkonyat), így érthető, ha a fic-ficjét valaki nem érti, ezért készült ez a bejegyzés: próbálok minél több információt megosztani, hogy mindenki el tudja helyezni a Twilight (Spirit-féle) fanfictionöket időben és helyen.

Elöljáróban annyit mondanék, hogy Spirit elérhetővé tette számunkra annak idején összeszerkesztett verzióban a történeteket, amiket én lementettem. Ha valakit érdekelne, és inkább elolvasná a hozzájuk írt fanfictionjaim előtt, akkor nyugodtan dobjon egy e-mailt és elküldöm a 4. résszel együtt – amit viszont nem veszek teljesen alapul a saját történeteimben. Azoknak viszont, akik nem olvassák el, viszont a történet érdekli őket – és nem akarnak belezavarodni a tudni vélt információkba – azoknak leírom pár pontban, amit tudni érdemes.

 

 

Mi változott Spirit fanfiction írásában az eredetihez képest?

Nos, a történet alapja az, hogy Bella Jacobbal ugrik a mélybe és így Alice nem látja, aztán Belláék szülők és aztán nagyszülők lettek. Az unokáik Isabella és Edward Black – utóbbi egy csecsemő – és Isabelláról szól leginkább a történet illetve Edwardról. Tehát itt nem Edward-Bella páros van, hanem Edward-Isabella páros – itt jegyezném meg, hogy Isabella sokkal jobb szereplő.

1. rész: Isabella és Edward Black (kisbaba) megjelennek, hogy segítséget és védelmet kérjenek a Cullenn családtól. Betekintés kapunk a Quileute falka életébe is, ahol az aktuális tagokat ismerjük meg – illetve párjaikat, akinek van. Három fő irányvonal van. Az első egy romantikus szál, ami Isabella és Edward közt alakul. A második Isabella őseinek, így az alakváltóknak a jobbani megismerése. A harmadik az Isabellát fenyegető vámpír kiiktatása.

2. rész: Jobban belemélyedünk a farkasok világába, tekintve, hogy Isabella is átváltozik az első rész végén. Központi szerepet kap az Alfa – Jonathan – és Isabella kapcsolata mind érzelmi, mind falka oldalról. Az Edward-Isabella kapcsolat eleinte kicsit depis, mert a lány biztonságban akarja tudni a szeretteit magától. A történet másik fő szálának szereplői Maria (az, aki annakidején Jaspert átváltoztatta) és Jade – utóbbi egy la pushi felmenőkkel rendelkező alakváltó, aki közelebbi kapcsolatba kerül Joshuával. Isabella farkas különlegessége is szerepet kap: nevezetesen az, hogy nem hal bele a vámpírméregbe. Ez a mozzanat nagyon fontos, mivel Carlisle védettséget akarna adni a farkasoknak és ezen kísérletezik, amikor Jade megőrül. Végül Jade beadja magának és Joshuának is az ellenszert, majd a nőnek el kell hagynia a területet örökre. Ebben a részben derül ki a Twilight nagy talányára, hogy ki is Embry Call apukája (Billy Black), így Joshua igazából Black így joga lenne az Alfaságra – ahogyan Isabellának is.

3. rész: Főképp Isabella-Edward áll a középpontban, illetve a második részben a végén történő majdnem tragédia (Jade azt akarja, hogy Jasper ölje meg magát, de Edward tudja, hogy Jade csak teszteli a családot és megmentené az utolsó pillanatban, de Alice ezt nem tudja és teljesen kiborul) miatt Alice-Jasper. Isabella terhes lesz (ikreik születnek: Isis és Edan) illetve össze is házasodnak Edwarddal, így az ő fő száluk halad előre erőteljesen. Nagyobb szerepet kap Russel, akit a második részben megismerhettünk – képes emlékeket törölni mások fejéből. Az ő szála akkor lesz fontosabb, amikor Gianna (Volturi küldte felderíteni) megjelenik és szerelmesek lesznek – illetve Russelt átváltoztatja Gianna, aki akkor már a Cullen klán szövetségese. A legnagyobb hangsúlyt amúgy a Volturi tervezett támadása kapja, amit úgy akadályoznak meg, hogy ők mennek Volterrába, ahol aztán kialakul egy csata. A csatában Aro elmenekül, de előtte még megöli Esmét – így ér véget a trilógia.

4. rész: Ez egy Carlisle szemszögű rész, ami főleg azt mutatja be, hogy hogyan birkózik meg felesége elvesztésével. Megjelenik Vanessa Hyatt, aki szerelmes lesz belé és akivel Carlisle szexuális jellegű kapcsolatot is fenntart egy tényleg rövid ideig. A fő száll amúgy Carlisle-Isis kapcsolata ebben a történetben (konkrétan a tény, hogy a nem vérszerinti nagyapa beleszeret az unokájába, de a Twilight lehetőséget ad gyakorlatilag minden megbotránkoztató dologra). Ami még fontos, hogy Marcus megjelenik és vegetáriánus életmódot akarna folytatni egy embergyerek miatt (Raphael), illetve Aro kiiktatása is eleinte nagy hangsúlyt kap, de végül gyorsan lezárul.

 

Idő

ITT az idővonalra kattintva nagyjából láthatjátok időben mik történtek az eredeti, a Spirit-féle és az én történetemben. Meglepő lehet ilyen nagy számokat látni (2040? 2080?) főleg, mert a történetben ezek nem jelennek meg. Miért? Spirit amikor kitalálta a saját történetét nem foglalkozott azzal, hogy milyen lesz a jövő Amerikája és habár van egy nagy ugrás az eredeti (Bella leugrik a szikláról) és az ő történetének kezdetéhez képest mégis olyan, mintha a 2000-2010-es években járnánk, amit nem akartam babrálni – és szerintem teljesen hihető, hogy egy rezervátumban amúgy is a hagyományoknak szentelik az életüket, lassabb digitális fejlődéssel.

 

(új)Szereplők

A Cullen családot nem kell bemutatni, hiszen az első három részben nagy szerepet kapnak. Közölük is kiemelek, de mivel Spirit Bliss rengeteg új szereplőt mutatott be, így ők fontosabbak ilyen szempontból.

Esme Cullen: Nagyon fontos szerepet játszik, főleg Edy életében, azonban a 3. kötet végi harcban életét/létét veszti.

Carlisle Cullen: Egészen a 3. kötet végéig olyan, ahogyan az Alkonyatban Meyer megírta, de a 4. kötetben megmutatkozik az a fajta borússág, amit egy párját elvesztő személy megél.

Isabella Black (később Cullen): Bella és Jacob unokája, aki egy vámpír elől menekülve találkozik Cullenékkal. Alakváltó.

Edward Black (beceneve: Edy): Isabella öccse, a történet elején még egy éves sincs. A történetben nem derül ki (a 4. rész végéig), de képes átváltozni.

Isis Cullen: Isabella és Edward lánya, aki hibrid (félig vámpír, félig alakváltó). Képessége, hogy az érzéseit ki tudja vetíteni másoknak. Alakváltó alakja sólyom.

Edan Cullen: Isabella és Edward fia, aki hibrid (félig vámpír, félig alakváltó). Képessége, hogy láthatatlan pajzsot képes felvonni maga köré. Alakváltó alakja hegyi oroszlán.

Jonathan Uley: A Quileute falka Alfája. A történet során belehabarodik Isabellába, de mindvégig elfogadja a lány döntését.

Daniel Clearwater: A Quileute falka tagja, Benjamin bátyja. Párja: Juliette.

Juliette: Szőke hajú, világos bőrű lány, aki egy nyaralás során a bevésődés által Daniel párja lesz. Kb. Isabellával és Saoréval egyidős.

Aidan Ateara: A Quileute falka tagja. Párja: Saore.

Saore: Kiskora óta szívbeteg, volt egy vetélése. A bevésődés által Aidan párj. Kb. Isabellával és Juliette-tel egyidős.

Joshua Call: A Quileute falka tagja. Kötődik Jade-hez, de nem biztos benne, hogy megtörtént a bevésődés. A 3. rész után ő az, aki segít Rosalie-nak feldolgozni a traumákat (Rosalie arcra a harcban megsérül, heges marad a tűz miatt).

Jade Uley: Egy kívülálló, akinek ősei La Pushból származnak, nagyon idős születési éve szerint, de amúgy 30 év körülinek néz ki. Szerette Joshuát, de el kellett hagynia La Push területét azok miatt, amiket tett.

Benjamin Clearwater: A Quileute falka tagja, Daniel öccse. A bevésődés létrejön közte és a matematika tanárnője (Lupe) között.

Lupe Donaghan: A La Push-i iskola matematika tanárnője. Bevésődés által Benjamin párja lesz.

Vanessa Hyatt: A 4. részben tűnik fel, mint Harlan Hyatt (egy bordélyház tulajdonosa) húga. Sok minden kiderül róla pl. orvosnak szeretne tanulni és Carlisle segíti ebben. Az eredeti történet szerint Marcus átváltoztatja és vele él együtt.

Raphael: A 4. részben tűnik fel, mikor Marcus (Volturi) megjelenik vele – ő egy kisfiú, aki már képes járni és beszélni, de még picike. A szüleit Marcus megölte, de a kisfiúhoz kötődik, és miatta keresi fel a Cullen családot, hogy segítsenek áttérni a vegetáriánus létre.

Russel: Isabelláék iskolatársa, aki vámpír lesz. Képessége, hogy képes kitörölni emlékeket.

Gianna: A Volturi küldötte, aki beleszert Russelbe, majd át is változtatja. Később ők ketten lesznek a Volturi vezetői.

 

Mit veszek alapul?

A történeteim során általában a 3. rész epilógus előtti pillanatáig veszem alapul, illetve az epilógust más megközelítésből szemlélem. A 4. rész egyes szereplőit átemeltem (Vanessa, Raphael) és egyes cselekményeket is (Carlisle-Vanessa kapcsolata annak hajnalán), de ott már vannak a történetemben változtatások. Például Vanessa átalakulásának meg nem történte, illetve Aro kinyírása sem úgy alakul, ahogyan eredetileg meg lett írva.

Illetve a történetek mindegyike akkor játszódik, amikor a Cullen család már La Pushban lakik. Ez főleg azért alakult így, mert így izgalmasabb lehetőségeket rejt a régi Cullen ház.

 

Carlisle karaktere tényleg ennyire szélsőséges lenne?

Carlisle alapvetően egy nagyon jó ember, de ha elveszíti valaki a párját, aki évszázadokon keresztül mellette volt, akkor bizony megborulhat. A történetben (Farkasnyár) meglepő lehet a viselkedése eleinte, mert nem ehhez vagyunk hozzászokva – de őszintén, elképzelhető.

Hogy értsétek: Spirit úgy írta meg Aro megölését, hogy Carlisle megtiltotta a lányoknak, hogy lássák a tettét – a fiainak se akarta megmutatni azt az oldalát, de előttük mert szörnyetegnek mutatkozni. Egészen az utolsó pillanatig úgy tűnik, mintha képes lenne megtenni, megölni Arót, de végül nem ő teszi meg. Mert ő dönt, saját maga által (ez nagyon fontos tézis a Farkasnyárhoz).



Ha van még kérdésetek, amit itt nem taglaltam, akkor nyugodtan tegyétek fel és kiegészítem ezt a bejegyzést. Én csak arra tudlak bíztatni amúgy, hogy olvassátok el az eredeti történetet, mert szerintem megéri. Egész más megvilágításban mutatja be a farkasokat pl. és ami még jobb, szignifikáns szerelmi háromszög nincs benne.

 

Találkozunk legközelebb!

Stella

2 megjegyzés:

  1. Amikor bele-beleolvastam Spirit fanficébe, a nevek voltak (Bella-Isabella-Edward), amik teljesen megkavartak, hogy akkor ki kicsoda, meg meg is lepődtem, hogy wow, 2080-t írunk lassan, amivel ficben nincsen gond, ilyen alternatív univerzumként teljesen jól működik a dolog, mert szerintem a fejlődéssel egy idő után haladni kell, és annyira felgyorsult már a technológiai változás, lehetetlen megjósolni, mi lesz 2080-ban. Meg ahhoz képest hogy Asimov azt írta a könyveiben, hogy 2020-ra repülő autók lesznek :D
    Amúgy nekem sokat segített ez a poszt, kicsit helyrerázódtak a dolgok ᐠ( ᐛ )ᐟ
    Nem mellesleg Carlisle szerintem nem olyan jó ember (Conjunctionben elő fog kerülni ez a kérdés) :D úgyhogy engem nem lepne meg, ha Esme elvesztése után megváltozna, sőt, talán az lenne furcsa, ha nem. Köszönöm az ismertetőt❤

    VálaszTörlés
  2. Igen, a szereplőknél furcsa lehet, hogy Isabella és Bella nem ugyanaz a személy. De örülök, hogy segített a poszt egy kicsit a helyrerázódásban. :)

    Szerintem Meyer Carlisle-ban akarta megteremteni a tökéletes jót. De igen, ő is csak "ember", nem teljesen lehet jó. Mondjuk esetemben azt hiszem nem sikerült jól a teljes bemutatás, de majd esetleg évek múlva, ha átdolgozom egy kicsit a jeleneteket, akkor majd jobban kifejtem - de öt éve még másképp láttam a dolgokat. :D

    VálaszTörlés