2024. március 20.

#12 || Top 5 Wednesday (2024)

Sziasztok!

Először is köszöntelek Titeket egy új rovat bejegyzésében, ami 2024-ben indul útjának a blogon, és amit remélem, sikerül véghezvinni és hosszú ideig az életem és blog része lesz. Bizonyára többeteknek ismerős már az, hogy Top 5 Wednesday, ami nem véletlen, hiszen ez egy nagyon régóta élő könyves közösség. Ha valami prompt nagyon magyartalan azért bocsi, de nem mindenre van megfelelő magyar megfelelő, ami pontosan leírja, mit is kéne átgondolni.


A Top 5 Wednesday (magyarul: Top 5 szerda) egy olyan könyves kezdeményezés, aminek hatására a bloggerek/vloggerek/instagrammerek/tiktokerek/stb. megadott prompt (magyarul talán téma/szempont) alapján minden szerdán 5 dolgot sorolnak fel – akár kifejtéssel együtt. Az ötlet Laineytől ered, aki 2013-ban indította útjára.


Zöld borítók | Green Covers
 

Today’s prompt is another cover love appreciation! In honor of spring being here, what are five green covers you absolutely love?


***

A mai témánk egy újabb borítószeretet-méltatás! ! A tavasz tiszteletére, mi az az öt zöld borító, amit abszolút szeretsz?


  • A holdfény csábítása
  • Laurell K. Hamilton
A holdfény csábítása
Seduced by Moonlight by Laurell K. Hamilton

Meredith Gentrynek tovább tart legyőzni unokatestvérét, Cel herceget a trónért folytatott harcban, mint gondolta. Éjszakáit – és gyakran nappalait is – továbbra is testőreivel tölti, ám a várva-várt Gyermekáldás, amely végre királynővé tehetné, elkerüli őt. A harc egyre kiélezettebb, és az Unseelie udvartartás tagjai egyre nehezebben viselik a megpróbáltatásokat. Merry végül nem várt segítséget kap, egy mágikus erejű ősi kehely formájában. A győzelem azonban még mindig messze van, Merry ellenségeinek száma egyre csak nő. De ők még nem tudják, miféle erők lakoznak a Los Angeles-i detektívben. Mi több, ő maga is csak most kezdi felfedezni valódi képességeit… – Meredith Gentry mágikus segtítséget kap a trónrajutáshoz…



  • Wolfsbane – A keresők
  • Andrea Cremer
Wolfsbane – A keresők
Wolfsbane by Andrea Cremer

Calla Tor esküdt ellenségei, a keresők fogságában tér magához, és biztos abban, hogy a napjai meg vannak számlálva. Ám a keresők ajánlatot tesznek: szabadon engedik, ha segít nekik legyőzni korábbi urait, a vigyázókat, ráadásul így megmenthetné a falkáját és egykori vőlegényét, Rent is.

De nem túl nagy ár ez a szabadságért? És Shay minden körülmények között mellette áll-e majd a küzdelemben? Callának döntenie kell a sorsáról, arról, hogy melyik oldalon száll harcba.

Vajon hány próbatételt élhet túl az igaz szerelem?



  • Graceling – A garabonc
  • Kristin Cashore
Graceling – A garabonc
Graceling by Kristin Cashore

Katsa, a garabonc Úrnő, egyike azoknak a ritka és fura szerzeteknek, akik különös képességgel születtek. Az ő rendkívüli tehetsége a küzdelemben, a halálosztásban mutatkozott meg; nyolc éves kora óta tudja, hogy akár puszta kézzel is képes embert ölni. A király unokahúgaként kiváltságos életet élhetne, de garabonciája miatt kénytelen a király erőszakos megbízásait teljesíteni.

Amikor találkozik a szintén garabonciás harcos Pongor herceggel, Katsa még nem sejti, hogy élete fordulóponthoz ért.

Nem számít arra, hogy Pongor a barátja lesz.

Nem számít arra, hogy megtudja az igazságot a saját garabonciájáról – a legkevésbé pedig arra, hogy egy távoli földön lappangó, rettenetes titok közelébe kerül…



  • Bűnszövetkezetben
  • Agatha Christie
Bűnszövetkezetben
Partners in Crime by Agatha Christie

Tommy és Tuppence a titkos ellenfél leleplezése után összeházasodtak és boldogan éltek. Egyetlen apró felhő volt csak házasságuk egén: Tuppence unatkozott. Amikor egy frissen előhívott fényképen Tommy egy tündért fedez fel a kandallójuk rácsán, Tuppence abban reménykedik, hogy majd teljesíti három kívánságukat. És valóban: Mr. Carter megbízza őket a Nemzetközi Nyomozó Iroda vezetésével. A két fiatal kalandornak ez testhezálló szerep. Mire az utolsó fejezetben sikerül leleplezniük a bolsevik titkos ügynököt, megoldanak jó néhány titokzatos bűntényt és eljátsszák a huszadik század első negyedének minden híres nyomozópárosát, Sherlock Holmestól és Watson doktortól Hercule Poirot-ig és Hastings kapitányig.



  • Egymásba fonódva
  • Sylvia Day
Egymásba fonódva
Embrace the Night by Sylvia Day

Eva és Gideon nem menekülhet a múlt démonai elől – viselniük kell birtoklási vágyuk következményeit.

Megismertem Gideon Crosst, és abban a pillanatban éreztem, hogy van benne valami, amire szomjazom, aminek képtelen vagyok ellenállni. Veszélyt jelent, jól tudom, és hozzám hasonlóan az ő lelke is sérült. Ám ellenállhatatlanul vonz, s az élet nélküle elképzelhetetlen számomra.

Senki nem tudja, mi mindent kockáztatott értem. Ijesztő, hogy múltunk sötét árnyai elől nincs menekvés – felfalhatnak minket. Súlyos titkainktól nem szabadulhatunk, mégis megpróbáltunk dacolni a sorssal, és megadtuk magunkat leküzdhetetlen vágyunk elsöprő erejének.



Kíváncsi vagyok a Ti válaszaitokra is! Fel tudtok sorolni 5 példát, vagy nektek is nagy fejtörést okozott? Vagy éppen ellenkezőleg, tengernyi ötletetek van és nem tudjátok leszűkíteni? Írjátok meg kommentben!


Találkozunk legközelebb!
Stella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése