Sziasztok!
Ezt a receptet tavaly karácsony környékén találtuk, amikor a rengeteg diónkkal akartunk valamit kezdeni, de nem akartunk bejglit készíteni és a somlói is a fülünkön jött ki. Ezért kerestünk egy olyan receptet, amivel lehetőség szerint nem kell órákat a konyhában tölteni és várni, hogy elkészüljön.
A zserbót mi nagyon szeretjük főleg, mert a csoki-dió-baracklekvár kombója egy olyan ízélményt ad, amit kár kihagyni. A sütit viszont nagyon hosszadalmasnak ítéltük meg, ezért kerestünk egy kókuszgolyóhoz hasonló faékegyszerűségű receptet – mert nem csak zserbógolyó, hanem kókuszgolyó is készült tavaly karácsonyra. A receptet ITT találtuk.
Hozzávalók
25 dkg darált háztartási keksz
25 dkg dió
20 dkg baracklekvár
porcukor
Bevonat
15 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj
sütés-főzést!
Elkészítés
Golyó
Ez a golyó könnyen elkészíthető, de nem lesz a kedvence azoknak, akik nem szeretnek kézzel összedolgozni alapanyagokat. A massza, ami keletkezik ragad és az ember legszívesebben másodpercenként megmosná a kezét, pedig tök felesleges, amíg nem készül el az egész adag. Kicsit visszajön a gyurmázás, így akiknek kisgyereke van, azok a golyóformázáshoz igénybe vehetik az apró mancsokat – ők biztos élveznék ezt a feladatot.
Első lépésként a kekszet, a diót és a baracklekvárt kell összedolgozni. A lekvárból nem szükséges az egészet belerakni, ez nagyban függ attól, hogy milyennel dolgozunk.
Második lépésként említem meg, de igazából csak kiegészítése az első lépésnek, a porcukrozás. Ez is nagyban függ attól, hogy milyen lekvárt használunk.
Harmadik lépésként a ragadós masszából kisebb adagokból közepes méretű golyókat formázunk.
Negyedik lépésként az elkészült golyókat berakjuk a hűtőbe fél óra hosszára.
Bevonat
Jó párszor próbálkoztam már csokiolvasztással, ami aztán szépen megdermed, de valahogy sosem sikerült. Próbáltam olaj+csoki és készen kapható öntettel is. Ezért is féltem, amikor megláttam, hogy ezt is az olajos verzióval kell elkészíteni. De csodával határos módon tökéletesen megdermedt – később kiderült, hogy minden bizonnyal anyuéknál nem dermed meg valamiért a csoki.
Egyetlen lépésként a csokit és olajat vízgőz felett összeolvasztjuk.
Összeállítás
A golyókat az olvasztott csokoládéba mártjuk, majd hagyjuk, hogy teljesen megdermedjen.
Ti szeretitek a zserbót? Mit gondoltok arról, hogy a sütik nagy részének létezik golyó vagy bögrés változata, amit sokkal kevesebb időt vesz igénybe, de érzésre ugyanazt az élményt nyújtja? Ti szoktatok karácsonyra egy-falat süteményeket készíteni?
Legyetek jók!
Stella L. Brandy
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.