• "Nagyon figyelj, mert a világot
    teszed is azzá, aminek látod."
    Fodor Ákos: Hasadó anyag
  • Kint feljönnek a csillagok, bent bekuckózva olvasol.
    Az én életem a regények, novellák, olvasmányok és személyes történetek által lesz teljes – és ezeket megosztom veled is. Térj vissza bármikor, én itt leszek.
    Stella L. Brandy

Zserbógolyó recept | Advent 2023

Sziasztok!

Ezt a receptet tavaly karácsony környékén találtuk, amikor a rengeteg diónkkal akartunk valamit kezdeni, de nem akartunk bejglit készíteni és a somlói is a fülünkön jött ki. Ezért kerestünk egy olyan receptet, amivel lehetőség szerint nem kell órákat a konyhában tölteni és várni, hogy elkészüljön.

 


A zserbót mi nagyon szeretjük főleg, mert a csoki-dió-baracklekvár kombója egy olyan ízélményt ad, amit kár kihagyni. A sütit viszont nagyon hosszadalmasnak ítéltük meg, ezért kerestünk egy kókuszgolyóhoz hasonló faékegyszerűségű receptet – mert nem csak zserbógolyó, hanem kókuszgolyó is készült tavaly karácsonyra. A receptet ITT találtuk.

 

Hozzávalók

Golyó
25 dkg darált háztartási keksz
25 dkg dió
20 dkg baracklekvár
porcukor

Bevonat
15 dkg étcsokoládé
1 ek étolaj

sütés-főzést!

Elkészítés

Golyó

Ez a golyó könnyen elkészíthető, de nem lesz a kedvence azoknak, akik nem szeretnek kézzel összedolgozni alapanyagokat. A massza, ami keletkezik ragad és az ember legszívesebben másodpercenként megmosná a kezét, pedig tök felesleges, amíg nem készül el az egész adag. Kicsit visszajön a gyurmázás, így akiknek kisgyereke van, azok a golyóformázáshoz igénybe vehetik az apró mancsokat – ők biztos élveznék ezt a feladatot.

 

Első lépésként a kekszet, a diót és a baracklekvárt kell összedolgozni. A lekvárból nem szükséges az egészet belerakni, ez nagyban függ attól, hogy milyennel dolgozunk.

Második lépésként említem meg, de igazából csak kiegészítése az első lépésnek, a porcukrozás. Ez is nagyban függ attól, hogy milyen lekvárt használunk.

Harmadik lépésként a ragadós masszából kisebb adagokból közepes méretű golyókat formázunk.

Negyedik lépésként az elkészült golyókat berakjuk a hűtőbe fél óra hosszára.

 

Bevonat

Jó párszor próbálkoztam már csokiolvasztással, ami aztán szépen megdermed, de valahogy sosem sikerült. Próbáltam olaj+csoki és készen kapható öntettel is. Ezért is féltem, amikor megláttam, hogy ezt is az olajos verzióval kell elkészíteni. De csodával határos módon tökéletesen megdermedt – később kiderült, hogy minden bizonnyal anyuéknál nem dermed meg valamiért a csoki.

 

Egyetlen lépésként a csokit és olajat vízgőz felett összeolvasztjuk.

 

Összeállítás

A golyókat az olvasztott csokoládéba mártjuk, majd hagyjuk, hogy teljesen megdermedjen.



Ti szeretitek a zserbót? Mit gondoltok arról, hogy a sütik nagy részének létezik golyó vagy bögrés változata, amit sokkal kevesebb időt vesz igénybe, de érzésre ugyanazt az élményt nyújtja? Ti szoktatok karácsonyra egy-falat süteményeket készíteni?

 

Legyetek jók!

Stella L. Brandy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.

© Stella L. Brandy || 2012 -