Sziasztok!
Talán csodálkoztok rajta, hogy miért hozok egy bejegyzésben két receptet is, de talán nem okoz meglepetést, hiszen ez a két recept igazából nagyon hasonlít egymásra főleg az a verzió, amit én most itt megosztok veletek.
Az egész abból alakult ki, hogy Anyós csinált káposztát, pont akkor, amikor nekem újkeletű imádatom indult a káposzta irányába. Minden formában képes voltam akkoriban megenni – kivéve magát a levelet – ezért, amikor meghallottam, hogy anyósom töltött káposztát csinált, kicsit megijedtem. De kiderült, hogy habár a recept valóban töltött káposzta, ők sem szeretik a nagy leveles káposztát – bár a káposztát magában is csak megeszik inkább, nem szeretik.
A töltött káposzta annyiban különbözik az itt leírtaknál, hogy szükség van 8-10 db savanyúkáposzta levélre és a húsos töltelékbe kell belerakni a hagymát. A tölteléket pedig bele kell tölteni a káposztalevelekbe.
Hozzávalók
40 dkg darált sertéshús
10 dkg rizs
só
bors
Többi réteg
15 dkg sertéshús (színtiszta hús)
15 dkg füstölthús
1 kg szálas savanyúkáposzta
3 evökanál olaj vagy 5 dkg zsír
pirospaprika
1 fej hagyma
sütés-főzést!
Elkészítés
Húsgombóc
A töltöttkáposzta esetében ez a töltelék – tudjátok, akkor ide kell a hagyma is. Igazából ezt még sosem kóstoltam, de nem is nagyon vágyom rá, mert nem szeretem az ilyen rizsesdolgokat.
Első lépésként kevés felforrósított zsíron megfuttatjuk a rizst.
Második lépésként hozzáadjuk a darálthúst.
Harmadik lépésként ízesítjük sóval és borssal, majd összekeverjük az egészet.
Negyedik lépésként gombócokat formázunk belőle.
Többi réteg
Ez igazából nem egy nagy dolog – éppen csak a füstölthússal kell bajlódni. Ezzel a módszerrel anyósom mindig finom puhára készíti a húst és nem lesz rágós.
Első lépésként a füstölthúst felrakjuk főni.
Második lépésként hozzáadjuk a színtiszta sertéshúst.
Összeállítás
Kevés zsíron/olajon üvegesre pároljuk a hagymát, megszórjuk pirospaprikával. Erre rétegezzük a káposzta egyharmadát. Aztán rátesszük a kétféle húst (sima, főtt) és erre jön még egy réteg káposzta. A végén a húsgombócokat helyezzük el, amire egy záró adag káposzta kerül. Ezt az egészet felöntjük vízzel, majd összemelegítjük a tűzhelyen.
Ti szeretitek a savanyúkáposztát? Szoktatok télen székelykáposztát vagy töltöttkáposztát enni? Tejföllel és kenyérrel eszitek vagy csak simán? Hol ettétek a legfinomabb székely/töltöttkáposztát?
Legyetek jók!
Stella L. Brandy
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.