Sziasztok!
Elérkeztünk az eső olyan recepthez, amit még nem készítettünk el. Ilyen még lesz, hiszen nem csak olyan recepteket akarok nektek bemutatni, amit én már használtam, hanem azokat is, amiket nagyon szeretek és valamelyik szerettem nagyon finomat készít, illetve amiket szeretnénk megcsinálni és lesz két olyan recept, amit nem valószínű, hogy egyhamar elkészítek, de nekem az ünnepekhez tartozik.
Ez egy olyan recept, ami Mama halálával ránk hárul majd, hogy elkészítsük karácsonyra. Sajnos az ő receptjét nem találtam (még) meg, ezért addig az ITT talált a receptet fogjuk használni. Ahogyan már 5-én említettem, nálunk vannak olyan fogások, amik nélkül nincs karácsony és az egyik ilyen a métereskalács. Anyukámnak készítette minden évben Mama, mert tudta, hogy mennyire szereti a pici kislánya. Régen sokat segítettünk mi is díszíteni (franciadrazséval és zizivel), amikor Mama december 23-án éjjel nekikezdett.
Hozzávalók
8 db tojás
500 g porcukor
200 ml víz
200 ml olaj
500 g liszt
1 ½ csomag sütöpor
2 ek kakaópor (cukrozatlan)
Krém
2 csomag puncs ízü pudingpor (40 g-os kiszerelés)
800 ml tej
5 ek cukor (ízlés szerint)
300 g vaj
300 g porcukor
3 ek rum/aroma
Bevonat
kb. 300 g étcsoki
2 ek olaj
Forma kikenéshez
2 ek olaj
2 ek liszt
sütés-főzést!
Elkészítés
Tészta
Piskótatésztákból én szeretem a jólbevált túrós sütiét készíteni, de néha azért megpróbálkozom mással is. Itt is ez fog történni, bár Mama mindig azt mondta, hogy az a jó recept, ami már bevált – ezzel nem is vitatkozom.
Első lépésként a tojássárgájákat kikeverjük a porcukorral.
Második lépésként kemény habbá verjük a tojásfehérjét.
Harmadik lépésként hozzákeverjük a vizet és az olajat és tojásfehérjehabot a tojássárgás keverékhez.
Negyedik lépésként adagonként hozzáadjuk a lisztet és a sütőport.
Ötödik lépésként a masszát kétfelé vesszük, és az egyik adaghoz hozzákeverjük a kakaóport.
Hatodik lépésként az őzgerincformákat kiolajozzuk, megszórjuk kevés liszttel, és beleöntjük a tésztákat.
Hetedik lépésként a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Nyolcadik lépésként kivesszük a sütőből, hagyjuk kigőzölögni, majd egy éles késsel levágjuk a formából kilógó részt.
Krém
Szerintem ennek a süteménynek a szíve-lelke a krém. Igazából nem nagy kunszt, mert majdhogynem csak egy puncs ízű pudingot kell csinálni, mégis, ha a süti ízére gondolok, ez ugrik be elsőként.
Első lépésként a pudingport, közepesen erős lángon, a tejjel és a cukorral sűrű pudinggá főzzük.
Második lépésként hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
Harmadik lépésként a vajat a porcukorral egy robotgép segítségével kihabosítjuk.
Negyedik lépésként belekeverjük a kihűlt krémbe, végül rum/aromával ízesítjük.
Bevonat
A tegnapi zserbógolyóhoz hasonlóan ennél a receptnél is olajos csokimázat kell készíteni.
Egyetlen lépésként a csokit és olajat vízgőz felett összeolvasztjuk.
Összeállítás
Első lépésként a kihűlt tésztákat kb. ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk.
Második lépésként az őzgerincformát kibéleljük folpackkal.
Harmadik lépésként a krémet egy habzsákba töltjük, és annyit nyomunk belőle a fehér piskótára, hogy bőven befedje azt.
Negyedik lépésként a kakaós piskótára is nyomunk a krémből, és beleállítjuk a kibélelt formába.
Ötödik lépésként folytatjuk a krémezést felváltva a fehér és kakaós piskótákat, amíg a forma meg nem telik.
Hatodik lépésként folpackkal lefedjük, és egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük a süteményt.
Hetedik lépésként másnap kiemeljük a süteményt a formából.
Nyolcadik lépésként lelocsoljuk a csokimázzal a kalácsot.
Kilencedik lépésként megvárjuk, míg megdermed a csoki, aztán ferdén felszeleteljük, hogy szép váltakozó piskótás szeletet kapjunk.
Ti szoktatok macerásabb süteményeket készíteni karácsonyra? Ettetek már métereskalácsot?
Legyetek jók!
Stella L. Brandy
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.