• "Nagyon figyelj, mert a világot
    teszed is azzá, aminek látod."
    Fodor Ákos: Hasadó anyag
  • Kint feljönnek a csillagok, bent bekuckózva olvasol.
    Az én életem a regények, novellák, olvasmányok és személyes történetek által lesz teljes – és ezeket megosztom veled is. Térj vissza bármikor, én itt leszek.
    Stella L. Brandy

Karácsonyi könyvajánló | Advent 2023

Sziasztok!

Egy könyvmoly esetében a karácsonyi időszak egy kifejezetten előnyös időszak, hiszen ilyenkor a legtöbb felnőttnek is jut egy kis pihenés és lehet olvasni. Az egyetlen időszak, amikor szeretek igazán tematikusan olvasni az ez az időszak. De most merüljünk el a könyvek világában.

 

 

Elárulom, hogy nem régóta van nálam ez a tematikus olvasási szokás így nem sok karácsonyi témájú könyvet olvastam eddig, de nagyon sokkal szemezek. Szerintem a karácsonyi történetek eléggé sablonosak tudnak lenni, de nekem pont ezért tetszenek és ezért olvasom őket szívesen – az ember néha nem vágyik másra, mint hófedte tájakról és boldog pillanatokról olvasni. És a legtöbb karácsonyi történet tanítani akar valamit, ha mást nem is, de a szeretet és megbocsátást mindenképpen. Illetve, muszáj vagyok megemlíteni azt is, hogy a legtöbb karácsonyi borító annyira csodálatosan szép, hogy minden évszakban megnézem őket a boltok polcain.

 

Charles Dickens: Karácsonyi történetek

A nagy angol mesemondó talán legismertebb műve az 1843-ban írt és most is időszerű Karácsonyi ének. Szegénység és gazdagság örök ellentétét állítja szembe és oldja föl Dickens a szívtelen, gazdag Scrooge megigazulásának meseszerű történetében, amelynek adaptációival (több tucat megfilmesítés, hangjáték, színpadi változat) évről évre találkozhatunk karácsony táján. A mű első megjelenésétől fogva óriási népszerűségnek örvend, s részben ezért Dickens a következő huszonöt évben még sok más karácsonyi-újévi történetet írt. A Karácsonyi történetek címen ismert klasszikus összeállítás, amely a Karácsonyi ének mellett négy további történetet – Harangszó (1844), Házi tücsök (1845), Az élet csatája (1846), A szellem embere (1848) – tartalmaz, magyarul utoljára 1958-ban jelent meg egy kötetben. Most új fordításban adjuk közre ezt az örökzöld gyűjteményt.

 


 

Szerintem senkinek sem kell magyarázni, hogy Dickens bácsi mit keres ezen a listán. Habár a férjem szerint a történetek jók, de a megfogalmazás annyira nem, azért én biztos fogok neki adni egy esélyt. A Karácsonyi éneket olvastam már képeskönyvként, de őszintén a fogalmazásra nem emlékszem csak a képekre. Amolyan kötelező olvasmány ez, de szerintem nagyon érdekes, hogy az 1800-as évekről olvashatunk.

 

Anne Jacobs: A villa

Egy ​úriház. Egy nagy hatalmú család. Egy sötét titok…

Augsburg, 1913. Fiatal árvaházi lány érkezik Johann Melzer textilgyár-tulajdonos villájába. Marie-t konyhalánynak veszik fel a pazar palotába; öntudatos viselkedésével hamar kihúzza a gyufát, ugyanakkor a ház asszonyának védelmét élvezi. Senki nem tudja, miért.

Léha diákévei után hazatér a villába Paul Melzer, a család sármos tékozló fiúja, aki hirtelen szerelemre lobban Marie iránt. Bár a lányt is magával ragadja a szenvedély, tisztában van vele, hogy úr és szolga kapcsolata mindig fájdalmas véget ér, így kikosarazza a férfit. Katharina, a legfiatalabb, lázadó Melzer sarj is pártfogásába veszi Marie-t, akiből hamarosan komorna lesz.

Johann Melzer azonban egyáltalán nem nézi jó szemmel Marie tündöklését. A múlt kísért, a szigorú családfő pedig képtelen szembenézni az igazsággal…

Anne Jacobs izgalmas romantikus regénye egy gazdag család és a cselédség mindennapjaiba enged betekintést. Az 1910-es évek Német- és Franciaországába kalauzol bennünket, Picasso és a modern művészet, a vad és mély érzéki szerelem korába, amikor már küszöbön az I. világháború.

A nagy sikerű Downton Abbey című sorozat rajongóinak különösen ajánljuk.

 


 

Nem teljesen karácsonyi, de télen játszódik és a karácsony is szerepet kap benne – ilyen sorozatot még nem nagyon olvastam, ahol téllel kezdünk, a karácsony általában egy sokadik rész témája. Számomra nagyon érdekes olvasmány volt, szinte éreztem a hideget olvasás közben.

 

Karácsony ​a villában

Készüljön bestsellerszerzőkkel a legszebb karácsonyi pillanatokra!

Szolgálólány, úrnő és lázadó leány: karácsonykor mindannyian a nagy szerelmet keresik. A boldogság felé vezető útjukat pedig minden alkalommal egy csoda szép villa keresztezi, olykor egy réges-régi majorság uradalmában, máskor egy hóval borított városka pompás birtokán. A beltengernél és a hegyekben, Angliában és Izlandon. A női szórakoztató irodalom legkedveltebb szerzői most karácsonyi történeteikkel teszik még kellemesebbé a meghitt, olvasásra szánt estéket.

E szépséges ajándékkönyvben Anne Jacobs, Hanna Caspian, Martina Sahler és Karin Baldvinsson exkluzív novellái olvashatók.

A villa-sorozat rajongóinak különösen ajánljuk.

 


 

Ez volt a tavaly decemberi egyik olvasmányom, és nem bántam meg. Anne Jacobs rajongókat akarnak a címmel behúzni ez teljesen egyértelmű, de megéri elolvasni. Mindegyik novella olyan ünnepi és az átlagosan várható bonyodalmakkal tarkított. Néhány történetet szívesen tovább olvastam volna egy teljes regény formájában, mert annyira kikapcsolt.

 

Papp Sándor Zsigmond (szerk.): Régi ​idők karácsonya

Az ünnepek ünnepére szánt kötet szüleink, nagyszüleink karácsonyainak világát idézi meg. Ezúttal a magyar és a világirodalom nosztalgikus, békebeli hangulatú novelláiból válogatott a szerkesztő, Papp Sándor Zsigmond. A kötetbe bekerültek többek között Andersen, Csehov, Dosztojevszkij, Rilke, Gion Nándor és Erdős Virág művei. Az ünnep mindenkié, legyen az olvasás ajándék!

 


 

Ez a könyv a borítójával fogott meg és habár elolvastam azt a néhány értékelést molyon, nem vette kedvem – egyszer szeretném elolvasni, főleg, mivel férjemnek is tetszett, mondjuk neki leginkább az, hogy nincs benne Dickens.

 

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

"A tornyon egy ablak sem volt.

A vastag ajtó fából meg fémből készült. És persze őrizték is. Nikolas ott ült a dohos cellában, és úgy érezte magát, mint a légy, amelyik légypapírra ragadt. Odakint várta a világ erdőkkel, tavakkal, hegyekkel és reményekkel, de ez a világ már másoké volt, őt kizárták belőle. Innen egyszerűen nem lehet kijutni. Furcsa módon mégsem érzett elkeseredettséget. Egy kicsit talán félt, de a szíve mélyén reménykedett. Kuncogni kezdett magában.

Képtelenség. Erre gondolt hát Topó apó, jött rá Nikolas. Ez a varázslat lényege, nem igaz? Hogy a képtelenség elképzelhetővé válik.

Vajon ő, Nikolas is képes lenne varázsolni?”

 

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Glimpi?

Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét?

Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat!

 


 

Az egész sorozatot szeretném kiolvasni, de ez tipikusan az a könyv, amit kiadnak egyszer akkor elfogy és aztán csak horroráron lehet hozzájutni amíg ki nem adják újra. Szerencsére már kiadták újra, de amikor először szemet vetettem rá, akkor éppen nem volt kapható, így csúszott az olvasása is. Karácsonykor szerintem mesét olvasni egy csoda és főleg akkor, ha a karácsony eredetéről van szó.

 

Agatha Christie: Adventi ​ krimik

Egy bögre forró tea, egy puha takaró és egy kötetre való Agatha Christie-novella. Mi más kell még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák?

Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató… Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Agatha Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál…

 


 

Idei karácsonyi olvasmányom ez lesz és már alig várom, hogy mindenféle adventi nyomozással foglalkozhassak. Christie azok közé az írók közé tartozik, akiknek a történeteivel gyorsan lehet haladni és mindeközben az ember élvezi is, amit lát. Remélem, hogy ebben nem csak karácsonyi történeteket olvashatok majd, hanem adventieket is.

 

Agatha Christie: Karácsonyi  ​krimik

Christie-t ​karácsonyra!

Így hirdette az angol kiadója évtizedeken keresztül Agatha Christie új könyvét. Bizonyára nem csak üzleti fogásról volt szó: maga a krimi királynője akart boldog ünnepeket kívánni az olvasóinak egy új könyvvel minden évben. Mert Christie számára a karácsony különösen fontos volt, ami abból is tudható, hogy több regényében és elbeszélésében is az ünnep szolgáltatja a hátteret az eseményekhez.

Az egyikben Hercule Poirot vidéken tölti a karácsonyt, és az ünnep reggelén holttestet talál a hóban, amely aztán eltűnik…

A második történet főhőse szintén Poirot, aki majdnem negyven évvel később megint kénytelen egy vidéki kúriában karácsonyozni, és a herceg ellopott rubinját kell megkeresnie.

Majd megint csak Poirot következik, és egy gyűlölködő család emlékezetes leírása. A szeretet ünnepén a családfőt holtan találják, és a jelenlevők közül senki sem sajnálja.

Végül azért Miss Marple is kap egy emlékezetes karácsonyi szerepet. Egy vidéki szállodában gyilkosság történik az ünnepek alatt, és csak a szelíd, kék szemű vénkisasszony lát át a gonosztevő mesterkedésén.

Az írónő karácsonyi krimijeit most először gyűjtöttük össze magyarul is egy kötetben.

 


 

Ez egy igazán karácsonyi kötet, ami tartalmazza a Karácsonyi puding esetét, amit én legtöbbször hallottam Christie-től, hogy igazán karácsonyi. Ebben tényleg csak karácsonyi novellák vannak, ami kifejezetten jó olvasmány szentesétől karácsony második napjáig.

 

Jay Asher: What ​Light – Micsoda fény!

A ​szerelem mindent legyőz?

Sierra szeretné megérteni. Caleb szeretné jóvátenni.

Együtt rátalálhatnának az igaz szerelemre – ha elég bátrak ahhoz, hogy elfogadják, ami történt.

Keserédes történet az első szerelemről, a megbocsátás erejéről és a második esélyekről. Arról, hogyan lásd meg a másik valódi személyiségét. Sierra csak átmenetileg lakik a városban: a családjával minden évben eltöltenek itt egy rövid időszakot. Ez idő alatt a lány megpróbál érzelmileg távol maradni a fiúktól – Caleb pedig épp azon dolgozik, hogy megbocsásson önmagának, miután egy szörnyű tettet vitt véghez. A fiú szerint: mindenkinek lehet néha rossz napja. De csak akkor kezd el hinni ebben igazán, miután megismerte Sierrát.

 


 

Ezt a könyvet nagyon ajánlom azoknak, akiket érdekel a karácsonyfák élete és egy karácsonyfafarm élete, mert részben érinti a könyv a felkapott témát: igazi vagy műfenyő kerüljön a nappaliba? Nem mutat semmi újat, de nekem a karácsonyfás rész nagyon tetszett.

 

L. M. Montgomery: Anne ​ karácsonya

Ki ne emlékezne Anne Shirley-re, a vörös hajú, cserfes árva kislányra, aki világszerte nézők és olvasók millióinak szívét hódította meg? Vagy a Váratlan utazás című filmsorozat kacagtató és szívmelengető epizódjaira? A Könyvmolyképző Kiadó most igazi ünnepi meglepetéssel szolgál a méltán népszerű kanadai írónő rajongóinak. Ebben a megkapó humorral és emberséggel átszőtt kötetben a szerző magyarul eddig még soha meg nem jelent novelláiból válogathat az olvasó. A máig friss történetek arra emlékeztetnek bennünket, hogy még nem késő visszatalálnunk a karácsony és az ünnep igazi jelentéséhez: az összetartozás, a megbocsátás és a szeretet érzéséhez.

 


 

A címmel ellentétben nem igazán van köze Anne-hez, bár vele is van egy részlet. Igazából Montgomery világába lehet eljutni és ez egy olyan békés világ, ami a nehézségek ellenére is örömteli. Tényleg az ünnep igazi jelentését idézi fel az emberben.

 

W. Bruce Cameron: Karácsonyi ​kutyavásár

Josh ​Michaels magányosan nyalogatja sebeit coloradói otthonában.

Ám életét feldúlja, amikor a szomszédja – legnagyobb megrökönyödésére –az ő nyakába varrja mindenórás kutyáját. Lucy melegbarna kutyaszeme azonban rögtön leveszi őt a lábáról, és, elhatározza, hogy mindent megtesz a kutyamamáért és imádnivalónak ígérkező kölykeiért.

Azelőtt sosem volt kutyája, ezért az állatmenhelyhez fordul segítségért. Megismerkedik Kerrivel, a gyönyörű és éles nyelvű állatbaráttal. Irányítása alatt Josh megtanulja, hogyan nevelje fel a kiskutyákat, hogy aztán örökbe adhassa őket a menhely Karácsonyi kutyavásárán. Mindeközben fülig beleszeret a lányba.

Azonban még annál is szerelmesebb lesz újdonsült, bundás családjába, akik váratlan boldogsággal aranyozzák be a napjait. Vajon képes lesz-e elszakadni imádott kiskutyáitól. Kerri és közte is feszültté válik a viszony; Josh nem akarja elveszíteni a lányt, ám nem tudja, hogyan hozhatná helyre a dolgokat.

Vajon igazán képes gyökerestől felforgatni az ember életét egy alomnyi karácsonyi meglepetés?

 


 

Cameron kutyás történetei a polcomon sorakoznak régóta, de ezt olvastam és nagyon szerettem. Nagyon aranyos kis sztori kutyákkal a főszerepben, ami nálam plusz pontot ér, ha nálatok is, akkor mindenképpen olvassátok el.

 

Michelle Marly: White  ​Christmas

Egy elbűvölő szerelmi történet és minden idők legsikeresebb karácsonyi dalának története.

Irving Berlin, híres hollywoodi filmek és a Broadway ünnepelt zeneszerzője, az 1937. év decemberét a családjától távol kénytelen tölteni. A forró, napsütéses Kaliforniába utazik egy filmforgatásra, ahol hiába is várná a havas karácsony eljövetelét. A magány szenteste letaglózza, csakúgy, mint a fájdalom már hosszú évek óta. Egyetlen fiát évekkel azelőtt ekkortájt veszítette el, és azóta a szép, meghitt ünnep csupán a gyász és veszteség időszaka a számára. A szeretett felesége és a kislányai utáni vágyakozás ülteti le a zongorához, és egy olyan dalt álmodik meg a hóesés varázsolta fehér karácsonyról, amely karácsonyi csodaként vigaszul hat a bánatára. A nevét pedig világszerte híressé teszi.

 


 

Ha igaz történeten alapuló karácsonyi sztorit keres valaki, akkor ezt ajánlom figyelmébe. Férj idén ezt olvassa decemberben és eddig úgy tűnik, tetszik neki. Én várom, hogy mikor jutok el odáig, hogy kiolvassam, mert érdekel az egyik, ha nem a leghíresebb karácsonyi dal születésének körülménye.

 

Beth Moran: Let ​It Snow – Szerelem karácsonyra

Hull ​a pelyhes…

Bea Armstrong, a helyi időjós – miután véget ért hosszú távú kapcsolata – igyekszik kerülni a családját, ezzel együtt elkerülhetetlen „ugye megmondtam” megjegyzéseiket. Ám ahogy sebesen közeledik a karácsony, végül mégis hazafelé tart a Charis House-ba, a sherwoodi erdő mélyén megbúvó iskolába, amelyet anyja és apja vezet a régi családi otthonukban. Mindennek tetejébe az elviselhetetlen Henry Fairfax – akit a szülei a kezdetektől fogva férjének szemeltek ki – szintén meghívást kapott.

A megváltás egy utolsó pillanatban kapott meghívó formájában érkezik egy felvételi interjúra, amelyen elnyerheti álmai állását. Csak néhány apró probléma akad… Az interjú Skóciában lesz, Bea-nek nincs autója, és máris hull a hó. Az egyetlen megoldás az, hogy Henry elviszi őt. Vajon lehet ennél rosszabb ez a karácsony…?

Ám a felejthetetlen, kétnapos interjú, egy rönkházban töltött éjszaka és egy rémálomszerű, havas tájakon át vezető utazás során Henryről kiderül, hogy egyáltalán nem olyan, mint gondolta. Ráadásul, amikor Bea első szerelme, egyben friss exe is felbukkan, Bea-nek nehéz döntést kell hoznia…

 


 

Ezzel a könyvvel szerintem a legtöbben már találkoztak, hiszen 2023 egyik legszebb éldekorált könyvéről van szó, amihez az ember akkor is odamegy a boltban, ha nem szereti a karácsony és/vagy éldekorált köteteteket. A fülszöveg alapján egy könnyed romantikus történet némi karácsonyi atmoszférával.

 

És még néhány karácsony történet

Fekete István: Téli berek Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra J. K. Rowling: A karácsonyi malac Leiner Laura: Mindig karácsony J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek Catherine Rider: Csók New Yorkban Rachel Burton: Könyvesbolti karácsony Vivien Holloway: A bross Sven Nordqvist: Pettson karácsonya Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 6 és 1/2. – Mia karácsonya Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok! Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok Milly Johnson: Karácsonyi gyermekáldás Trisha Ashley: Karácsonyi szerelem John Green – Maureen Johnson – Lauren Myracle: Hull a hó Debbie Macomber: Első hó Debbie Macomber: A fagyöngy alatt Lucinda Riley: Angyalfa Jenny Hale: Karácsony a Kandalló Vendégházban Leisa Rayven: Szívtiprók karácsonya Jenny Colgan: Karácsony a Piciny Csodák Pékségében Debbie Macomber: Csillagos éj Lucy Score: Karácsonyra állni fog! Emily Stone: Mindig december


Ti olvastátok már valamelyik könyvet? Szoktatok tematikusan olvasni? Nektek van kedvenc karácsonyi történetetek?

 

Legyetek jók!

Stella L. Brandy

2 megjegyzés:

  1. Vártam már az ajánlóidat, elolvasva ezt a bejegyzést, realizáltam, mennyire nem olvasok karácsoni történeteket, úgyhogy idén ezen változtatok :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is elég keveset olvastam, pedig karácsonykor olyan hangulatos könyveket lehetne olvasni. :D

      Törlés

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.

© Stella L. Brandy || 2012 -