• "Nagyon figyelj, mert a világot
    teszed is azzá, aminek látod."
    Fodor Ákos: Hasadó anyag
  • Kint feljönnek a csillagok, bent bekuckózva olvasol.
    Az én életem a regények, novellák, olvasmányok és személyes történetek által lesz teljes – és ezeket megosztom veled is. Térj vissza bármikor, én itt leszek.
    Stella L. Brandy

Karácsonyi film- és sorozatajánló | Advent 2023

Sziasztok!

Voltak már könyvek és zenék, tehát adja magát, hogy legyenek filmek is, amiket ajánlok. Nagyon sok karácsonyi és karácsonykor játszódó történetet lehet látni a TV-ben mostanság – hétvégén nézzetek rá az Izaura TV csatornára, mi is a listában láttuk meg, hogy konkrétan csak karácsonyi filmeket játszanak.

 

 

A legtöbb filmet és sorozatot láttam, de azért akad itt olyan, ami nekem is csak a várólistámon pihen. Illetve, ne lepődjetek meg, de lesznek olyan sorozatok, amiket nagyon szeretek, de csak egyes részei játszódnak karácsonykor. Számomra a best a listán az a Télapu – illetve a Télapuk sorozat. Minden évben megnéztünk otthon anyával, miközben ő linzert sütött – ne kérdezzétek, miért emlékszem erre ennyire, de egyszerűen belém ivódott, hogy volt ilyen.

A képekre kattintva eljuthattok az adott film Snittes adatlapjára, ha esetleg megnéznétek kik szerepelnek benne. Remélem, találtok olyat, ami tetszik és megnézitek.

 

Filmek

Drágán add az életed! (1988) Reszkessetek, betörők! (1990) Télapu (1994) Aludj csak, én álmodom (1995)

 

Drágán add az életed! (1988)

John McClane nyomozó New Yorkból Los Angelesbe tart, hogy rendbe hozza házasságát. Még csak nem is sejti, hogy rajta kívül még mások is nagy dobásra készülnek Los Angelesben, méghozzá éppen a szeretet ünnepén. Terroristák egy csapata a hidegvérű Hans Gruber vezényletével ugyanis arra készül, hogy megszabadítsa a multinacionális Nakatomi céget több száz milliónyi kötvényétől. John McClane felesége, Holly pedig a Nakatominál dolgozik és munkatársaival éppen a karácsonyi mulatságon ünnepli meg a cég eddigi történetének legsikeresebb esztendejét. McClane türelmesen vár arra, hogy a munkahelyi buli véget érjen, miközben a terroristák gond nélkül behatolnak a szinte üres épületbe, túszul ejtik a Nakatomi cég dolgozóit. A 34 emeletes épületben megkezdődik a macska-egér harc.

 

Reszkessetek, betörők! (1990)

Kevin szülei egy igazi nagy családi karácsonyra készülnek – Párizsban. Az utazás körüli felfordulásban végül csak egyvalamit felejtenek otthon: Kevint. A hatalmas házban magára maradó kisfiú azonban cseppet sem bánkódik. Éppen, amikor már unatkozni kezdene két ügyefogyott betörő mászik be hozzá az ablakon. A srác nem ijed meg tőlük: százféle ravaszsággal és furfanggal úgy elbánik a rablókkal, hogy nemsokára ők is azt kívánják, bár utaztak volna inkább Párizsba.

 

Télapu (1994)

Nagyon úgy néz ki, hogy az igazi Télapó megöregedett, s miután leesett egy háztetőről, teljesen alkalmatlanná vált a télapóskodásra. Scott, aki amúgy alaposan benne volt a balesetben, a hidegben felveszi a Télapó kabátját, s ezzel mit sem sejtve aláírt egy szerződést, így mostantól fogva ő a Mikulás. Képzeljünk csak el egy kimért üzletembert, akinek hatalmas pocakja és szép fehér szakálla nő, utálja a szarvasokat, mégis kénytelen szánra szállni és szétosztani az ajándékokat! Szóval ne lepődj meg, ha idén a szokásosnál kicsit furább Télapó mászik be hozzád.

 

Aludj csak, én álmodom (1995)

Lucy élete eléggé magányos, pedig szemrevaló lány. A metrón árulja a jegyeket, egyedüli boldogsága egy kedves fiú, aki minden nap elrobog előtte. Lucy véletlenül megmenti a vágányok közé esett fiú életét. Peternek hívják és ájultan talán még helyesebb: szerelem ez második látásra. Azonban a gond súlyosabb, Peter kómába esik. Lucy meglátogatja őt a kórházban, ahol a nővér Peter barátnőjeként mutatja be őt a családnak. Rögtön befogadják Lucyt, aki életében először érzi a család melegét.

 

Hull a pelyhes (1996) A Grincs (2000) Barbie és a Diótörő (2001) Igazából szerelem (2003)

 

Hull a pelyhes (1996)

Howard Langstonnak (Arnold Schwarzenegger), az elfoglalt üzletembernek nem marad ideje feleségére és kisfiára, Jamie-re. A szomszéd gyerek bezzeg igazi rénszarvast kap az apukájától, így Langston úgy dönt, hogy minden erejét latba veti és ha törik, ha szakad, megszerzi fiának minden gyerek aktuális álmát, Turbo Mant. Alaposan össze kell szednie magát, ha valóban teljesíteni akarja ezt a látszólag egyszerű kívánságot, mert ez a gyerekcsoda már hetek óta hiánycikk és mire a mindenre elszánt Howard végre talál egy elfeledett példányt, addigra már-már vérre menő harcot kell vívnia egy mindenre elszánt postással, aki szintén a kisfiának akar örömet szerezni. S miközben hősünk elkeseredett küzdelmet folytat az idővel, a kedves szomszéd csendben elfoglalja otthon Howard helyét.

 

A Grincs (2000)

Létezik egy varázslatos város, amely csak egy hópehelyben létezik. Whoville-ben él a Who család. Nem túl szépek, és kicsit túl anyagiasak is, viszont a maguk módján szimpatikusak. Imádják az ünnepeket. Legfőképpen a Karácsony a mindenük. Egyvalakinek azonban sem az ünnepek, sem a Karácsony nem tetszik. Ő a Grincs, a galád, rosszindulatú szörnyeteg, aki a város fölött magasodó Kobakhegyen él önkéntes száműzetésben. Egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőknek, amikor mindenki boldog, kivéve őt. Cindy, a család legkisebb azonban úgy gondolja, nem helyénvaló dolog, ha a szeretet ünnepét a Grincs magányosan tölti, így meghívja magukhoz ebédre. A botrányba fulladt vendégjárás után a Grincs egy az egyben ellopja a Karácsonyt.

 

Barbie és a Diótörő (2001)

Barbi varázslatos életre kel a lenyűgöző számítógépes animációnak köszönhetően E. T. A. Hoffman klasszikusának eme modern változatában.

A mese úgy kezdődik, hogy Barbie, aki Clara szerepét játssza, egy gyönyörű Diótörő fabábut kap ajándékba kedvenc nagynénjétől. Aznap éjjel, míg Clara alszik, Diótörő életre kel, hogy megóvja a lányt a gonosz Egérkirály-tól, aki megszállta Clara szobáját. Clara felébred, és segít Diótörőnek, de az Egérkirály gonosz varázslattal lekicsinyíti a lányt. Clara és Diótörő látványos kalandra indulnak, hogy megtalálják Bonbon hercegnőt, az egyetlent, aki fel tudja oldani az Egérkirály gonosz átkát.

A mese báját látványos táncjelenetek fokozzák, melyek a híres koreográfus, Peter Martins munkáját dicsérik, miközben Csajkovszkij kedves zenéje hallható. A New York Városi Balett táncosainak valódi mozdulatai oly módon varázsolják a balett szépségét a vászonra, ahogyan azt eddig még sosem lehetett látni.

A Barbie a Diótörőben megmutatja, hogy ha kedves, okos és bátor vagy, akkor bármi lehetséges…

 

Igazából szerelem (2003)

A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen.

 

Polar Expressz (2004) Holiday (2006) Shrekből az angyal (2007) Karácsony a kastélyban (2011)

 

Polar Expressz (2004)

Főhősünk még csak tíz éves, de már majdnem biztos benne, hogy a Mikulás nem létezik, és a karácsony csak a szülők trükkje, amikor az éjszaka közepén, hatalmas robajjal csillogó fekete vonat áll meg közvetlenül a házuk előtt. A kalauz azt mondja, egyenest érte jöttek. Miután hitetlen hősünk habozva felszáll, a Polar Expressz pöfögve megindul apró, pizsamás utasaival az Északi-sarkra, hogy részesei lehessenek annak az ünnepi pillanatnak, amikor a Mikulás a manók jelenlétében átadja az általa választott gyermeknek az első karácsonyi ajándékot.

 

Holiday (2006)

Két fiatal nő, két összetört szív. Iris reménytelenül szerelmes a kollégájába, akivel viszonyt folytat. Nem elég, hogy érzelmei viszonzatlanul maradnak, a férfi a karácsonyi bulin bejelenti, hogy eljegyezte az egyik kolléganőjüket. Eközben a munkamániás Amanda rájön, hogy a barátja megcsalja, ezért kiadja az útját. A két összetört szívű lány a világhálón akad egymásra. Miután kölcsönösen elsírják bánatukat, elhatározzák, hogy kipihenik megpróbáltatásaikat. Mivel az egyik Londonban, a másik pedig Los Angelesben él, kitalálják, hogy otthont cserélnek. A pasimentes vakáció azonban nem a tervek szerint alakul.

 

Shrekből az angyal (2007)

Shrek, a nagy kedvenc most ismét visszatért, ám ezúttal nem egy egészestés filmben láthatjuk viszont, hanem rövid időre bepillanthatunk az otthonába a karácsonyi ünnepek közeledtével. Kedvenceink most is, mint mindig mulatságos helyzetekbe keverednek és szívet melengető párbeszédeket folytatnak, s természetesen az összes eddigi szereplő is kivétel nélkül felbukkan. A mindössze félórás film Shrek és Fiona karácsonyi készülődését, és az ünnepet mutatja be – amolyan ogre-módra.

 

Karácsony a kastélyban (2011)

Jules Daly (Katie McGrath) egyedül neveli árván maradt unokahúgát, Maddie-t (Leilah de Meza) és kamasz unokaöccsét, a mindig dühös Milót (Travis Turner), akivel egyre több probléma van az iskolában. Az amúgy is nehéz helyzetben lévő Jules-t újabb sorscsapás éri, amikor felmondják az állását. Az összeomlás küszöbén váratlanul megjelenik a milliomos nagypapa komornyikja, hogy meghívja a családot az európai kastélyába karácsonyra. A nagyapa (Roger Moore) azonban megkeseredett öregúr, aki ki nem állhatja a zajos gyerekeket. Jules félve lép be a fényes kastélyba, ahol belebotlik a sármos Ashton hercegbe (Sam Heughan).

 

Karácsonyi cserebere (2018) Múlt karácsony (2019) Klaus – A karácsony titkos története (2019) A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás (2022)

 

Karácsonyi cserebere (2018)

Egy chicagói lány és egy arisztokrata egymás szakasztott másai – és mind a ketten vágynak egy kicsit a másik életére.

 

Múlt karácsony (2019)

Kate egy fiatal nő, aki sorban hozza meg a rossz döntéseket. Milyen volt a legutóbbi randevúja? Elfogadott egy állást, így egy áruházban ő lett Télapó egyik manója. Kisülhet ebből még bármi jó? Amikor Kate az áruházban megismerkedik Tommal, az élete új irányt vesz. Mégis úgy érzi, hogy mindez túl jó ahhoz, hogy igaz legyen.

 

Klaus – A karácsony titkos története (2019)

A Gru egyik készítőjének új, Klaus című animációs filmjében egy fiatal postás és egy visszahúzódó játékkészítő különös barátságának lehetünk tanúi.

 

A galaxis őrzői – Ünnepi különkiadás (2022)

Az őrzők szeretnék felejthetetlenné tenni Quill karácsonyát, ezért elhatározzák, hogy ellátogatnak a Földre, hogy megtalálják a tökéletes ajándékot.

 


 

Sorozatok

Jóbarátok (1994–2004) Vészhelyzet (1994–2009) Szívek szállodája (2000–2007) Így jártam anyátokkal (2005–2014)

 

Jóbarátok (1994–2004)

A nagysikerű sorozat hat, a húszas éveiben járó fiatal (három férfi és három nő) mindennapjait követi nyomon. A sorozat főszereplői Rachel Green, az elkényeztetett „apuka-kislánya”; Monica Geller, a kényszeresen rend- és tisztaságmániás séf; Chandler Bing, a viccelődő okostojás, a szerelemben szerencsétlen irodakukac; Joseph 'Joey' Tribbiani, a szexmániás, gyerekded színész; Ross Geller, az elvált, stréber paleontológus és Phoebe Buffay, a szórakozott hippi, masszőr, énekesnő és dalszövegíró.

Karácsonyi részek:

01. évad, 10. rész

02. évad, 09. rész

03. évad, 10. rész

04. évad, 10. rész

05. évad, 10. rész

06. évad, 10. rész

07. évad, 10. rész

07. évad, 10. rész

08. évad, 11. rész

09. évad, 10. rész

 

Vészhelyzet (1994–2009)

A sürgősségi osztályon mindig nagy a zűrzavar és a tempó. Nap mint nap betegek érkeznek és távoznak, az orvosok és nővérek döntésein pedig sokszor élet és halál múlhat. A sorozat ebbe a világba kalauzol el.

Karácsonyi részek:

01. évad, 10. rész

01. évad, 11. rész

02. évad, 10. rész

03. évad, 10. rész

04. évad, 10. rész

05. évad, 10. rész

06. évad, 09. rész

07. évad, 09. rész

07. évad, 10. rész

08. évad, 10. rész

09. évad, 10. rész

10. évad, 10. rész

11. évad, 09. rész

12. évad, 10. rész

13. évad, 11. rész

15. évad, 10. rész

 

 

Szívek szállodája (2000–2007)

Az amerikai kisváros kedvesen különc hőseivel együtt élhetjük át a temperamentumos, vonzóan fiatal mama, Lorelai és 16 éves lánya, Rory kalandos mindennapjait. Lorelai egy szállodában dolgozik menedzserként. Itt főszakács Lorelai legjobb barátnője, Sookie, aki él-hal a munkájáért, és ez gyakran bonyodalmakat okoz. Kiderül, hogy Roryt felvették a Chiltonba, egy elegáns magániskolába. Így Lorelai arra kényszerül, hogy felkeresse gazdag szüleit, akikkel nem felhőtlen a viszonya és el kell fogadnia a feltételüket: unokájuk tanulmányainak támogatásáért cserébe minden péntek este náluk vacsoráznak.

Karácsonyi részek:

01. évad, 10. rész

02. évad, 10. rész

03. évad, 10. rész

04. évad, 11. rész

05. évad, 11. rész

06. évad, 12. rész

07. évad, 11. rész

 

Így jártam anyátokkal (2005–2014)

Ahogy a cím is mondja a történet arról szól, hogy Ted Mosby 2030-ban elmeséli gyermekeinek, hogyan ismerkedtek össze a szüleik.

A történet kezdetén Ted legjobb barátja, Marshall elárulja, hogy meg akarja kérni barátnője, Lily kezét. Ted ebben a pillanatban döbben rá, hogy többé nem várhatja az igaz szerelmet, lépnie kell. Ebben segít neki barátja, Barney, a hivatásos agglegény, aki folyamatosan kínozza Tedet a nőkről és párkapcsolatokról alkotott megingathatatlan véleményével. Ted hamarosan megismeri Robint, úgy érzi, ez a szerelem első látásra, de a sors valami egészen mást tartogat számára…

Karácsonyi részek:

02. évad, 11. rész

04. évad, 11. rész

06. évad, 12. rész

07. évad, 12. rész

08. évad, 10. rész

08. évad, 11. rész

08. évad, 12. rész

 

A Grace klinika (2005–) Új csaj (2011–2018) Agymenők (2007–2019) Modern család (2009–2020)

 

A Grace klinika (2005–)

A történet középpontjában Meredith Grey áll, az a céltudatos nő, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy teljes életet élhessen egy olyan felelősségteljes munka mellett, ami mindezt lehetetlenné teszi. Elsőéves sebészeti gyakornokként dolgozik a Seattle Grace Kórházban barátaival, a szintén rezidensi évüket töltő Cristina Yanggal, Izzie Stevensszel, George O'Malley-vel és Alex Karevvel, akikkel tegnap még az iskolapadban ültek. Ma azonban már életek múlnak rajtuk.

Az öt gyakornok a lehető legstresszesebb környezetben próbálja magánéletét egyenesben tartani. Meredith Grey orvosi ambíciója mögött egy sötét titok lappang: édesanyja szörnyű betegségben szenved. Cristina Yang az ellentmondások embere: minden lehetőséget megragad, ami előreviheti, mégis képtelen előbbre jutni. Izobel „Izzie” Stevens, a kisvárosi lány fehérnemű-modellként kereste meg az orvosi egyetemre valót, most kollégái elismeréséért küzd. George O'Malley az a jópofa srác a szomszédból típus, melegszívű, de bizonytalan, aki valahogy mindig rosszkor van rossz helyen, és ezt a tulajdonságát a műtőben is gyakorolja. Legnagyobb bánatára Meredith úgy kezeli őt, mint egyet a „lányok közül”. És persze Alex Karev, a negatív hős, akit mindenki imád utálni, ő az arrogáns és ambiciózus gyakornokok megtestesítője.

Karácsonyi részek:

02. évad, 12. rész

06. évad, 10. rész

07. évad, 10. rész

09. évad, 07. rész

09. évad, 09. rész

11. évad, 22. rész

15. évad, 12. rész

 

Új csaj (2011–2018)

Jess (Zooey Deschanel) szakít a pasijával, mivel a fiú megcsalta. Új lakást kénytelen keresni. Hamar meg is találja a tökéleteset, azonban kiderül, hogy a lakótársai férfiak lennének. Mivel Jess valósággal beleszeret a lakásba, úgy dönt, hogy vállalja a három férfi lakótárssal való együttélést.

Karácsonyi részek:

01. évad, 09. rész

02. évad, 11. rész

04. évad, 11. rész

06. évad, 10. rész

 

Agymenők (2007–2019)

A történet a kaliforniai Pasadena városában játszódik. Itt él a két főszereplő Caltech-tudós: a kísérleti fizikus Leonard Hofstadter és az elméleti fizikus Sheldon Cooper. Két legjobb barátjuk is állandó szereplője a sorozatnak: Howard és Rajesh. Életüket egy csinos, szőke pincérlány, Penny érkezése forgatja fel. A négy zseni gondolkodásmódja és „geeksége” merőben eltér az átlagos életet élő lány életvitelétől, ami a poénok fő forrásává válik.

Karácsonyi részek:

02. évad, 11. rész

03. évad, 11. rész

06. évad, 11. rész

07. évad, 11. rész

08. évad, 11. rész

10. évad, 12. rész

 

Modern család (2009–2020)

A 2009-ben indult Modern családot nemcsak a szakma, de a nézőközönség is kitüntette figyelmével, így az USA egyik legnépszerűbb vígjátéksorozata lett a 18-49 évesek körében: a harmadik évadot már több, mint 12 millió néző követte. A szakma is értékelte a sorozatot, szereplői és készítői számára tizenegy Emmy-díjat és egy Golden Globe-jelölést is hozott.
A történetben három, merőben különböző életvitelű, ám mégis annál egyformább család sorsa forr össze egy szatirikus komédiává, melynek minden pillanata garantáltan megmozgatja rekeszizmainkat.
Ed O'Neill, aki Al Bundy-ként sokunknak ismerős, már megmutatta milyen egy vicces családban nagyon vicces férjet és apát alakítani. Most egy jó karban lévő, jómódú hatvanas férfi – Jay Pritchett szerepében tündököl, egy dögös kolumbiai feleséggel az oldalán, akit Sofia Vergara személyesít meg.

Karácsonyi részek:

01. évad, 10. rész

03. évad, 10. rész

05. évad, 10. rész

07. évad, 09. rész

 

Dash és Lily (2020–2020) Sólyomszem (2021–2021) Mikulás Rt. (2021–) Télapuk (2022–)

 

Dash és Lily (2020–2020)

Miközben New York a karácsonyra készül, a cinikus Dash és az optimista Lily üzeneteket váltanak egy piros füzeten keresztül és különböző próbák elé állítják egymást.

 

Sólyomszem (2021–2021)

A történet a Bosszúállók: Végjáték eseményei után játszódik. A cselekmény szerint Clint nyugodt életet él a „pittyentés” által visszatért családjával, amíg a múltja utól nem éri őt. Roninként sok ellenséget szerzett magának és miután értesül róla hogy valaki az akkori identitását használja, közbeavatkozik. Így találkozik Kate Bishop-pal akivel együttműködve szállnak szembe a gonosztevőkkel.

 

Mikulás Rt. (2021–)

A sorozat főszereplője Candy Smalls, az Északi-sarkon élő manólány. Amikor a Télapó utódját karácsony estéjén az Amazon elrabolja, Candy megvalósíthatja végre a nagy álmát: ő lesz a karácsonyok történetének első női Mikulása!

 

Télapuk (2022–)

Miután már három évtizede ő a Télapó, Scott Calvin varázsa megkopni látszik. Egyre nehezebben bírja a munkája tempóját, ám egy felfedezés nyomán arra kényszerül, hogy újragondolja szerepét Télapóként és apaként egyaránt.



Ti szoktatok karácsonyi filmeket nézni? Mik a kedvenceitek? A sorozatoknál szoktatok tematikus epizódlistát végignézni? Mi jut eszetekbe először arról, hogy „karácsonyi film”?

 

Legyetek jók!

Stella L. Brandy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.

© Stella L. Brandy || 2012 -