• "Nagyon figyelj, mert a világot
    teszed is azzá, aminek látod."
    Fodor Ákos: Hasadó anyag
  • Kint feljönnek a csillagok, bent bekuckózva olvasol.
    Az én életem a regények, novellák, olvasmányok és személyes történetek által lesz teljes – és ezeket megosztom veled is. Térj vissza bármikor, én itt leszek.
    Stella L. Brandy

Karácsonyi ajándék ajánló | Advent 2023

Sziasztok!

Amikor a fejembe vettem, hogy csinálok egy ilyen sorozatot tudtam, hogy lesz néhány pont, ami nehezebb lesz, mint gondoltam volna. Ez a bejegyzés volt az egyik sarokpont, amiről beugrott EZ és rájöttem, hogy ezért indítottam el ezt a sorozatot. Ez a téma nagyon nehéz mindenkinek és a belinkelt bejegyzésben látszik, hogy akkor nem nagyon erőltettem meg magamat – pedig igazán jónak éreztem akkor. Most egy kicsit más megközelítésből fogom ezt a helyzetet szemlélni, ha érdekel, olvassatok tovább.

 

 

Ajándékot választani nehéz, de főképp azért, mert az emberek túlgondolják az egészet és belekeverik magukat egy ördögi körforgásba. Ezért jó dolog a listakészítés, ami férjemnek például nem annyira tetszik, pedig nagyon jó ötlet – ő tipikusan olyan ember, aki akkor kezdi el sorolni, hogy mit szeretne, amikor már megvan az ötlet vagy maga az ajándék. Ezért, ha tehetitek, írjatok listát és megkönnyítitek mindenki dolgát. De azért vannak olyan ajándékok, amiket érdemes megfontolni bármikor.

 

Könyv

Mint igazi moly írom ezt, hiszen mit is várnának tőlem az emberek első helyen megemlíteni. A könyv amúgy olyan ajándék, ami sokszínűségének köszönhetően tényleg bárkinek jó ajándék lehet. Nem csak regények vannak, hanem például szakácskönyvek és hobbi-könyvek is, amik azoknak is nagyon jó, akik nem szeretnek olvasni.

 

Bonbon

Általában azoknak tökéletes választás, aki a tágabb családi, baráti és ismerősi körbe tartoznak. De azért nem mondanám, hogy csak nekik, hiszen egy különlegesebb darabokat is lehet találni, ami legalább annyira jó választás lehet mindenkinek. Természetesen a bonbon egy kiegészítő is lehet, hiszen az édesség a karácsony elengedhetetlen darabja. Ráadásul a saját készítésű bonbon valószínűleg olyan, amit senki mástól nem kapott még az ajándékozott.

 

Fandom tárgy

Általában mindenki rajong valamiér, ez nem csak a gyerekekre jellemző bár náluk talán jobban megfigyelhető. Anno rengeteg W.I.T.C.H. tematikájú ajándékot kaptunk húgommal, mert másról sem szóltak a napjaink, minthogy arról beszéltünk. A férjemnél az egyik fandom, ami mindig adu lehet az a Star Wars – de ugyanakkor a Rubik is ilyen. Érdemes figyelni arra, hogy a másiknak van-e valamilyen rajongási tárgya – nálam a Harry Potter és az Outlander ilyen, azzal egyszerűen nem lehet mellé lőni. Mondjuk ez is egy olyan dolog, hogy néha az ember elveszíti a fonalat és nem tudja, mi van meg már – én például nem tudnék apa nélkül Coca-Cola cuccot venni, mert túl nagy a gyűjteménye.

 

Egyedileg készített

Régen nagy divatja volt – mára úgy láttam, kevésbé örvend népszerűségnek – a különböző fényképes ajándéknak. Nálunk készült hűtőmágnes, párnahuzat, póló és egérpad is. Ezek az egyedi ajándékok azért jók, mert nem csak fényképpel lehet egyedivé tenni, hanem akár szöveggel is. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ezek a fajta ajándékok általában gyorsan elkészülnek és nem nekünk kell vele pepecselnünk.

 

Kézzel készült

Az előzőtől eltérően lehet az is egy szuper ajándék, amit mi magunk készítünk. Ez általában több időt vesz igénybe, hiszen akár csak egy rajz megtervezése is már perceket, akár órákat is elvehet az időből. Ugyanakkor például nagyszülőknek tökéletes megoldás lehet, hiszen például a nagymamák nagyon szeretik azt, ha kifejezetten nekik készült ajándékkal kedveskedünk. Kisebb korban a rajzok vagy kézművestermékek nagyon felkapottak, de sok felnőtt értékeli a befektetett energiát.

 

Utalvány

Sokan elutasítják az ajándék ezen formáját és még többen választják. Személyesebb, mint a pénz és sokakkal ellentétben én például szeretem, amikor pl. könyvutalványt kapok. Ez főleg felnőtteknél szokott probléma lenni, mert az ember már nem nagyon tudja, mit adjon a másiknak. Ha szeret olvasni, de nem tudjuk mi van meg neki, akkor a legjobba könyvutalvány egy elterjedtebb könyvesboltba vagy kiadóhoz. Szeret moziba járni? Nincs is jobb, mint VIP utalványt adni, vagy több mozijegyet – budapestiek előnyben, de a Sugár moziban például év vége felé szokott 3+1 és 3+2 akció lenni az ajándékjegyeknél. Szeret színházba járni? Akkor színház utalvány. Szereti a ruhákat/cipőket? Már a legtöbb helyen elérhető ajándékkártya. Még a legszemélytelenebb üzletbe szóló utalványt is lehet amúgy személyessé tenni csak egy megfelelő kísérőszöveg kell hozzá.

 

Pénz

A szülők nem szeretik adni, de nincs jobb ötletük és a gyerekek másra sem vágynak, mi az? Természetesen a pénz. Szerintem eléggé túlmisztifikálják ezt a kérdést, hiszen a pénz is lehet ugyanannyira személyes, mint bármi (nem tudom, minek örülnétek jobban a pénznek vagy egy ősrégi összefirkált könyvnek, aminek még a témája sem érdekel…), hiszen attól függ, hogy ki és milyen célból adja. Például, ha éppen anyukádék wellness utazást szeretnének, de sosem tudják, mikor menjenek, akkor a pénz jó megoldás lehet. Vagy, ha a gyereketek esküvőre/saját kéglire gyűjt, akkor miért nehezítenénk meg a dolgát? Vannak olyan esetek, amikor igenis a pénz a jobb megoldás – hiába adsz nagyobb összegű IKEA utalványt, ha már megvan minden bútor.

 

És tudjátok, igazából nem az ajándék számít, hanem az, hogy együtt lehetsz a szeretteiddel. A világ összes pénzét el tudnám költeni, hogy mindent megadjak a szeretteimnek, de tudom, hogy ők azt is értékelik, ha csak átmegyünk és játszunk. A közös pillanatok azok, amiket sosem tudtok pótolni és ezt nem szabad elfelejtenetek. Nekem is sokkal jobban megmaradt az izgatottság érzése, a métereskalács sütés, mint néhány ajándék – pedig minden ajándék rajta volt a listámon.

Bármit is adtok a másiknak, az legyen személyes. És, hogy mi lehet személyes? Bármi! Egy rajz, egy pénzes boríték rajzokkal díszítve – igen, nálunk KeresztAnyu például mindig feldíszítette. Ha gondolsz másokra, akkor már tettél valami jót. Ajándék lehet az élmény is, hogy együtt a család. Éljétek meg az ünnepet!



Nektek vannak olyan ajándék ötleteitek, amik univerzálisak? És olyan, amiket kifejezetten egy személynek adnátok? Mi az, amit soha nem akarnátok kapni? Van olyan ajándék, amit egy szeretett személytől kaptatok pedig nem is tetszett?

 

Legyetek jók!

Stella L. Brandy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.

© Stella L. Brandy || 2012 -