• "Nagyon figyelj, mert a világot
    teszed is azzá, aminek látod."
    Fodor Ákos: Hasadó anyag
  • Kint feljönnek a csillagok, bent bekuckózva olvasol.
    Az én életem a regények, novellák, olvasmányok és személyes történetek által lesz teljes – és ezeket megosztom veled is. Térj vissza bármikor, én itt leszek.
    Stella L. Brandy

Hortobágyi húsos palacsinta recept | Advent 2023

Sziasztok!

Egy újabb olyan recept érkezett, amit még nem készítettünk el, de idén karácsonykor már mi készítjük el – és aztán a jövőévtől kezdve a mi feladatunk lesz néha szolgáltatni ezt az előétel/főételt. És elértünk egy olyan részhez, ahol már nem desszertekről beszélünk.

 

 

Mama másik öröksége az a hortobágyi. Anyáék már keresték a receptet, de minden bizonnyal ezt sem fogjuk megtalálni, hiszen Mama már fejből készítette el ezt a fogást. Nem valószínű, hogy valaha ugyanolyan lesz az íze, mint az övé volt, főleg mert biztos nem EZT a receptet használta, ami mi (a palacsintatészta nem ez, az a saját). Még nem teljesen döntöttük el, hogy karácsonyra csirkecombot vegyünk-e a mell helyet, így nem változtatunk a dolgokon. Ezt már elkészítettük próbából.

 

Hozzávalók

Palacsinta
60 dkg finomliszt
6 tojás
12 dl tej
1 evökanál olaj
3 dkg kristálycukor
csipet só
szódavíz

Töltelék
500 g csirkemellfilé
1 közepes fej vöröshagyma
50 ml víz
1 ek füszerpaprika (púpozott)
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
1 gerezd fokhagyma
175 g tejföl (20%-os)
50 g finomliszt

sütés-főzést!

Elkészítés

Palacsinta

Van egy jól bevált piros palacsintás könyve édesanyámnak, amiből a palacsintát szoktuk sütni, azonban az ott leírt adag nekünk mindig csak maximum 8 palacsintát eredményez, így pár év alatt kitaláltuk az ideális adagot – ebből kb. 40 darab palacsinta lesz. Itt egy kicsit másabb lesz a recept leírása az eddigiekhez képest, mert a palacsinta alapreceptet már korábban megírtam csak még nem tettem ki – de majd az is érkezik.

 

A szódavíz kivételével mindent egy nagy tálba öntünk – lényeges, hogy a tál fala magas legyen, ugyanis ekkora mennyiségnél már akadhatnak gondok a csomómentesítésnél. Talán egyszerűbb lesz elkeverni, ha a liszt vagy a cukor – attól függ, hogy melyiket öntjük előbb a tálba – után a tejet öntjük hozzá, ugyanis a többi alapanyag hozzáadagolásával a massza egy kicsit nehezebben kezelhető lesz, ami a teljes elkeverés után a már megszokott palacsintatészta állagot hozza.

Egy kis pihentetés után – a palacsintás könyv minimum 2 órát ír, de én maximum fél órát hagyom – a szódavizet óvatosan adagoljuk. A lényeg, hogy kellemesen folyékony tésztát kapjunk – azonban érdemes az első megérzésre hagyatkozni és utána nem hozzáadni még, mert akkor előfordulhat, hogy a palacsinta nem akar majd feljönni.

Az első palacsinta előtt a palacsintasütőt melegítsük elő és öntsünk bele egy kis olajat – ezt a többi előtt nem kell megismételni. Ennél a mennyiségnél én ajánlom a robotgép elővételét – sokban megkönnyíti a dolgunk – és csak a következő adag palacsinta előtt megkeverni kézi habverővel.

Fontos: én már kétszer is tapasztaltam, hogy robotgépes keverés után, amit aztán kézi habverővel is átkevertem, maradt lisztes rész – valószínűleg levegőbuborék okozta. Ilyenkor érdemes a kézi habverővel az oldalán és az alján végighúzni nem keverő mozdulatokkal az eszközt, hogy megbizonyosodjunk róla, nincsenek letapadt liszt-maradványok.

 

Töltelék

Szeretem a töltelékét a húsnak, de ennél is jobban imádom, hogy szaftos az egész – szerintem azért, mert nem csak a tetején van szaft, hanem a hús is azzal van bekeverve.

 

Első lépésként a csirkemellfilét megmossuk, apró kockákra vagdaljuk.

Második lépésként apróra vágjuk a vöröshagymát, majd kevés olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk.

Harmadik lépés amint a hagymánk üvegesre párolódott, hozzáadjuk a húskockákat. Addig pároljuk, míg teljesen ki nem fehéredik a hús.

Negyedik lépésként levesszük a tűzről, megszórjuk pirospaprikával. Vigyázzunk, nehogy odaégjen, mert akkor keserű lesz!

Ötödik lépésként felöntjük vízzel, majd fedő alatt kb. 40 percen át pároljuk.

Hatodik lépésként elkészítjük egy tálban a habarást a tejföl és liszt simára keverésével.

Hetedik lépés mikor a hús puhára párolódott, levesszük a tűzről és leszűrjük a levét egy tálba.

Nyolcadik lépésként a levét ismét visszatesszük a tűzre, majd behabarjuk.

Kilencedik lépésként a húst apró darabkákra vágjuk, vagy húsdarálón átdaráljuk.

Tizedik lépésként a behabart mártás egy részét összekeverjük a hússal, a maradék mártást félrerakjuk.

 

Összeállítás

A palacsintákat megtöltjük hússal és beletesszük egy tálba, meglocsoljuk szósszal, majd összehajtogatjuk. Azután betesszük egy kis időre a sütőbe, hogy az egész kicsit átmelegedjen.



Szerintetek a palacsinta édes vagy sós étel? A hortobágyi palacsintát ti is mindig az előételek között látjátok?

 

Legyetek jók!

Stella L. Brandy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.

© Stella L. Brandy || 2012 -