• "Nagyon figyelj, mert a világot
    teszed is azzá, aminek látod."
    Fodor Ákos: Hasadó anyag
  • Kint feljönnek a csillagok, bent bekuckózva olvasol.
    Az én életem a regények, novellák, olvasmányok és személyes történetek által lesz teljes – és ezeket megosztom veled is. Térj vissza bármikor, én itt leszek.
    Stella L. Brandy

Az adventi időszak | Advent 2023

Sziasztok!

Itt a december és ma van advent első vasárnapja. Meggyújtjuk az első gyertyát és nézzük hogyan lesz egy picivel kisebb. Ugyanakkor ez az időszak annak is a kezdete, hogy ebből az évből is egyre kevesebb lesz, ami innentől kezdve lesz nagyon látványos, hiszen a karácsonyi csecsebecsék mellett megjelennek a szilveszteri kellékek is. Nálunk eléggé érdekes ez az időszak.

 


Azt szoktam mondani, hogy ez a lehetőségek időszaka. Mindig ilyenkor van a legtöbb kedvem mindenhez – furán vagyok bekötve, tudom. Például ilyenkor tűnik a legjobb ötletnek edzeni és megtanulni vagy ezer új ételt elkészíteni – természetesen ekkor akarok a lehető legtöbbet olvasni is, hiszen bekuckózós idő van. El ne felejtsem megemlíteni, hogy nagyjából ekkor kattan be nálam a karácsonyi zenék kora és keresem a téli hangulatú filmeket és sorozatokat.

 

Adventi szokások között kutatva

Böjt

Talán mindenki hallott már róla, hogy ilyenkor illendő böjtölni, ezzel is a megtisztulást elősegítve – azonban ez inkább a vallásos embereknél volt hangsúlyos, ami elkezdett kicsit kikopni, már a katolikus egyházban sincsen előírás. A wikipédia szerint a 20. század közepén tűnt el ez a hagyomány.

Nálunk míg, amíg otthon laktam, anya próbálkozott a böjtöléssel – és a betartatásával – de nem ért el vele nagy sikereket. Mondjuk nem is nagyon értettük, hogy miért akarta ezt ránk erőltetni, mert habár meg vagyunk keresztelkedve mindannyian azért nem mondható el rólunk, hogy templomba járósok vagyunk.

 

Szentcsalád-járás

Ahogy elolvastam a leírását, nekem a Betlehemezés jutott eszembe, gondolom erről lehet szó – vagy valami hasonlóról. Ezt mi sosem tartottuk, ellenben anyai ágról a Papának van egy története ezzel kapcsolatban. Vattaszakállat tettek fel maguknak az öccsével és túl közel hajoltak a lámpáshoz, ami meggyújtotta a vattát – akkor karácsonykor mindkét fiú visszafogott étkezést tartott, mert mindkettőjük szája körbeégett. Ezt Papa mindig nevetve mesélte el, de basszus, csoda, hogy túlélték a gyerekkorukat, amilyen rosszak voltak.

 

Adventi koszorú

Az adventi koszorú egy olyan jelkép, ami szerintem a legtöbbek számára ismert – óvodában és kisiskolásként biztosan mindenki készített egyet, minden évben. Általában kör alakú és négy gyertya díszíti, amiből három egyformaszínű, egy pedig nem. Hivatalosan három lila és egy rózsaszín gyertya, amiből a rózsaszínt a harmadik alkalommal kell meggyújtani.

Nálunk Anya volt az, aki mindig előkészítette a koszorút. Aztán vett egy olyan tányért, amibe négy gyertyát lehet beleállítani és középre kezdett el halmozni örökzöldet, tobozt meg mézeskalácsot. Én egyszer készítettem egy mézeskalács adventi koszorút, de a költözés során úgy döntöttünk, hogy itt az ideje elbúcsúzni tőle.

 

Adventi naptár

Tegye fel a kezét az, aki az adventi időszak köszöntével nem az adventi naptárt várja – látom, senki sem tette fel, nagyon helyes. Ezt egy német édesanyának köszönhetjük, aki ráeszmélt, hogy kisfia örömét nem letörni, hanem fokozni kell – ezért kitalálta, hogy minden nap ehet egy csokit, mindezt úgy, hogy 24 nap elteljen. Az ő fia volt az, aki ebből egy vállalkozást indított és elérhetővé tette mindenki számára a 24 darab csokoládéevés lehetőségét.

Előszöris, nagyon rég volt már olyan, hogy én adott napon adott csokit ettem volna csak meg. Egy idő után elkezdtem gyűjtögetni és egyszerre ettem meg – nem volt jó ötlet, totál édességmámoros lettem. Illetve amikor Apa a Kindertojásos verziót vette, hát, azért abból is tud elég lenni – főleg, hogy Apának a játékok kellettek, nekünk meg a csoki maradt. Belegondoltatok amúgy már abba, hogy az adventi naptár mindig 24 napos, pedig az advent nem mindig december 1-jén kezdődik.

Kicsiként Mamáék hozták december 6-án, aztán már december 1-jén az asztalra került. Felnőttként pedig egy olyan naptárat használunk, amit anno a Lidl-ben vettünk, ázikó alakú és kis kihúzható dobozok vannak benne. A páros napok az enyémek, a páratlanok Férjjé. Mindig titkosan dugdosunk bele csokikat, hogy legalább ennyi meglepetés legyen – illetve minden páratlanban van egy-egy kis üzenet, amit még első használatkor tettem bele, akkor még nem éltünk együtt (Férj nem veszi ki, pedig némely már igencsak elavult).

 

Adventi idején jelentősebb ünnepek

Van néhány olyan dátum – és tényleg néhány – amit mindenki ismer. Igyekeztem mindegyikről írni pár sort.

 

december 4. – Szent Borbála napja

„A hagyomány szerint Kisázsiában élt és keresztény hitéért megkínzott, majd lefejezett Szent Borbála emlékünnepe. A középkori prédikációkban gyakran szerepeltek a nevéhez fűződő legendák. Védőszentje volt a bányászoknak, a tüzéreknek, a váraknak. Szent Katalinnal együtt a hajadon lányok pártfogójuknak tekintették, s a Borbála napján vízbe tett és karácsonyra kivirágzott cseresznyeág, gally szintén a házasságot jelentette. Más szerelmi jósló eljárás is fűződött e naphoz: pl. Hontban a lányok András napján az eresz aljába dugott almát Borbála napján a másik felére fordították, s magukkal vitték karácsonykor az éjféli misére, és várták, ki szólítja meg őket először, mert annak a fia, ill. rokona lett a megszólított lány férje. Kéménden (Esztergom m.) más-más ház 13 sarkáról vakolatot, meszet vakartak Borbála napjának estéjén és azt a tyúkok közé dobálták, hogy sokat tojjanak.”

 

december 6. – Mikulás/Télapó

Ez bizonyára mindenki számára ismert nap – kisgyerekként ilyenkor vártuk, hogy reggel a kikészített csizmánkba mit hozott a Mikulás. Emlékszem, mi Húgommal mindig tettünk egy-egy apróságot Apa és Anya cipőjébe/papucsába a sajátjaink közül.

Szokott hozni a Mikulás csokoládét, mogyorót és narancsot/mandarint – illetve, ha valaki rossz volt, virgácsot is kaphat (ezért nekem könyörögnöm kellett, pedig nem is voltam olyan jókislány). Mára ez a dolog kikopott nálunk, bár Anyáék még adnak eme nap alkalmából egy csokit (jellemzően Kinder csomagot, hogy Apa összegyűjthesse a plüssöket), illetve én december 5-re szoktam Férjnek kicsit több csokit berakni és ő meg 6-án, az adventi naptárunkba.

 

december 13. – Luca napja

„December 13-ához, Szent Lúcia vagy Luca ünnepéhez több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetésekor jó ideje ez a nap volt az év legrövidebb napja. Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. Ezen a napon kezdték el csíráztatni a Luca-búzát, amellyel a következő év termését próbálták megjósolni. Luca székének elkészítését szintén ekkor kell elkezdeni.”

 

december 24. – Szenteste

Megoszlanak a vélemények, hogy hozzátartozik-e a karácsonyhoz vagy sem – értem én, hogy hivatalosan nem, de azért az egyértelmű, hogy a legtöbb háztartásban ezen estén zajos a ház a csomagolópapírzörgéstől. Nálunk legalábbis egészen biztosan. A karácsonyfán az égősor színessége, alatta az ajándékok csillogása mellett még az ünnepi étkezés is itt veszi kezdetét – nálunk hal volt mindig ilyenkor a fogás.

 

Ami az adventet jelenti, számomra…

… ez az időszak a fényeké és a várakozásé. Meg kell mondjam, amikor év elején kitaláltam, hogy szeretnék legalább egy évben adventi időszakot átölelő bejegyzéssorozatot készíteni, akkor még nem tudtam, hogy ez az év így alakul – azonban így egy kicsit még személyesebb lesz némely bejegyzés, amit, ha a Műhely menüpontot megfigyelitek, láthattok is.

Nem fogok most túl sok mindent mesélni azokról, amiket később részletesebben leírok Nektek. De azt tudnotok kell, hogy az év ezen része számomra mindig is különleges volt, mert az a fajta várakozás övezte, ami gyerekként és felnőttként is szívmelengető volt. Például miden évben nagyon várom, hogy felkapcsolják az ünnepi díszkivilágításokat – még akkor is, ha pénz, ez szerintem annyira szép tud lenni.

De ahogy fent is említettem, ez a lehetőségek ideje számomra. Lehetőségem van arra, hogy sírjak, amikor nem jön rám a thermo nadrágom – pedig egész évben nem érzem úgy, hogy híztam volna, rejtély –, illetve megfagyjak, amikor kimegyek két pulcsiban és a vastag kabátban. Viccet félretéve, ilyenkor szoktam elkezdeni írni, ha máskor nem vitt rá a lehetőség vagy kedv – ez számomra egy nagy lehetőség, hogy végre befejezzem legalább egy történetemet.



Számotokra mit jelent az advent? Szoktatok valamit csak ilyenkor csinálni? Van adventi koszorútok? És naptáratok?

 

Legyetek jók!

Stella L. Brandy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.

© Stella L. Brandy || 2012 -