2023. október 12.

Jeffrey Brown: Darth Vader és fia - Vader kicsi hercegnője - Jó éjt, Darth Vader!

A könyvekről

Darth Vader és fia

Mi történt volna ha Darth Vader aktív szerepet játszik a fia felnevelésében? Mi lett volna ha az a mondat, hogy „Luke, én vagyok az apád!” csak egy bosszús apa dorgálása lett volna? Ebben a mókás rajzokkal teli, humoros képeskönyvben Darth Vader éppolyan apa, mint bárki más, leszámítva azt, hogy ő a Sith Sötét Nagyura. A szülői élet örömei és próbatételei egészen új értelmezést nyernek a könyvben: fénykard leckék házi feladatként, a kekszes doboz kinyitása az Erő segítségével, nyílt nap a Halálcsillagon s számos egyéb nevettető kaland, mely segít az apa és fia közti különleges kötelék megértésében…

 

Kiadó: Szukits | Megjelenés: 2012 | Eredeti cím: Darth Vader and Son
Olvass bele: x | Moly-olvasás

 

Vader kicsi hercegnője

A népszerű művész, Jeffrey Brown vicces történeteiből készült sorozat első része.

 

Kiadó: Kolibri | Megjelenés: 2015 | Eredeti cím: Vader's Little Princess
Olvass bele: x | Moly-olvasás

 

Jó éjt, Darth Vader!

Nincs fülszöveg.

 

Kiadó: Kolibri | Megjelenés: 2015 | Eredeti cím: Goodnight Darth Vader
Olvass bele: x | Moly-olvasás

Én és a könyv

 

Ezeket az aranyos kis történeteket – fia és hercegnője – azért vettem anno Páromnak, hogyha majd a babavárás érkezik el életünkbe, akkor ezek által a kis könyvek által mondjam majd el neki, hogy milyen nemű. A Jó éj, Darth Vader!-t pedig akkor vettem, amikor adtak Star Warsos plakátot, ha megvetted. Ha másra nem is, de kikapcsolódásnak tökéletesek ezek a kis képregények.

Mindegyik egy elképzelt valóság, amiket egy eleinte egygyermekes majd kétgyermekes édesapa talált ki – legfőképp azért, hogy Star Wars fanságát kiélje valamint kicsit vicces, alternatív módon bemutassa a gyereknevelést.

 

 

Darth Vader és fia

Darth Vader neveli a fiát, ami csöppet sem egyszerű. A kicsi Luke szívesen barátkozik Han Soloval és majdhogynem minden Star Wars szereplő feltűnik benne. Helyet kap egy kicsit Leia is, de érezhetően Luke-é a főszerep. Luke végig kisgyerek. A képek ebben talán a legkidolgozatlanabbak – a többinél látszik már javulás – de ez volt az első képregény.

 

Vader kicsi hercegnője

Vader Nagyúrnak nem csak kisfia, de kislánya életét is egy kicsit terelgetnie kell. A Birodalom katonája nem győzi lányát a megfelelő irányba terelni. A Star Wars könyvekből és filmekből ismert jelentek elevenednek meg az egyre cseperedő Leia és édesapja kapcsolatát próbára téve. Az egyik legviccesebb talán az bizony az ikonikus „Szeretlek! – Tudom!” párbeszéd, ami tökéletesen jelent meg a képregényben. Külön öröm volt, hogy Leai felcseperedését láttuk és nem csak a kisgyermekkorát, mint Luke esetében.

 

Jó éjt, Darth Vader!

Ez talán kicsit kilóg a sorból, mert nem egyik-másik gyermek cseperedése a téma, hanem egy estimese. Volt olyan, aki szerint a kín-rím tönkretette az egészet, de igazság szerint ez egy mondhatni altatókönyv, amikben szerintem nagyon sokszor fordul elő ez a jelenség – néhol én is felhúztam a szemöldököm és fogtam a fejem. Aranyos volt, ahogy minden szereplő elaludt, abban is biztos vagyok, hogy a gyerekeinknek is ez lesz az egyik altatója – a Párom részéről legalábbis egészen biztos.

 

Mindegyik kötet borítója nagyon aranyos, a képregény egy-egy lapja jelenik meg rajtuk. Látszik rajtuk, hogy főleg gyerekeknek szól és egészen elrugaszkodott valóságot mutat be. Minden megvan rajta, ami egy Star Wars kötetnél elvárás, ahogyan egy gyerekkönyv tipikus, aranyos mivoltának is megfelel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése