2023. április 1.

23 dolog 2023-ban

Sziasztok!


Leahnál láttam ezt a bejegyzést, de én csak március 1-jén tértem vissza a bloggervilágba úgy rendesen, tehát január 1-jén nem tudtam közzétenni semmit. Így én április 1-jétől nézem a dolgokat, hogy biztos olyanok legyenek a listán, amit még nem teljesítettem.

Nem akarom nagyon vesztesként elkönyvelni magam, ha nem sikerül minden - főleg, hogy lesz olyan pont, ami csak részben múlik rajtam. Mindig szerettem magamnak célokat kitűzni, mert megfigyeltem, hogy úgy jobban tudom, hogy mire kell nagyobb hangsúlyt fektetnem.

Nagyon tetszett, hogy Leah a bejegyzés elején felírta a főbb adatokat - ezt nagyon hasznosnak találom és alkalmazom is.


  • Kezdés: 2023. április 1.
  • Befejezés: 2023. december 31.
  • Teljesített: 3/23
  • Utolsó módosítás dátuma: 2023. október 26.

  1. Készíteni Férjjel egy élményfüzetet.
    Ezt már elkezdtük annyiban, hogy tavaly év végén megbeszéltük, hogy mit is szeretnénk. És nagyjából idáig jutottunk. Konkrétan azóta nem is nyúltam a füzethez, pedig van már legalább öt olyan esemény, aminek be kellett volna kerülnie a füzetbe. Szeretném, ha év végére ez a füzet tele lenne szuperebbnél szuperebb helyekkel, programokkal.
  2. Minden héten legalább két nap megcsinálni 50-100 felülést és plankelni.
    Szeretnék csinosabbá válni, amihez tudom, hogy nem a mindenféle csodaszer a segítség - bár, ha minden igaz, anyával kipróbálunk egy valamit, ha ez meg is valósul, arról mindenképpen hozok bejegyzést -, és éppen ezért szeretnék kicsit aktívabb lenni. Nagyon szerettem anno azokat a videókat nézni, amikor valaki mondjuk megcsinál minden egyes nap 100 felülést és ettől ő formásabbnak tűnik. Nem, nem hiszem, hogy csak ezzel el lehet érni bármilyen egetrengető változást, de a remény hal meg utoljára.
  3. Találkozni Livvel.
    október 10-11.
    Liv az én legrégebbi kitartó barátom, akivel nagyjából 12-13 éve ismerjük egymást és ezalatt az idő alatt nagyjából háromszor találkoztunk személyesen. Nem sok, igaz? Nagyon sajnáltam, hogy az esküvőm nem úgy alakult, ahogy terveztem (erről majd mesélek később) és így nem tudott ott lenni. Tavaly már nagyon elterveztük, hogy találkozunk, de végül nem jött össze. Idén viszont vagy én megyek Miskolcra, vagy ő jön Budapestre (vagy találkozunk valahol), nem érdekel - idén találkozunk.
  4. Megírni a Shadely első és/vagy második részét.
    Nagyon jól haladok a vázlatommal, ami nélkül nem szeretek belekezdeni az írás folyamatába. Ebben a vázlatban szerepel minden, ami fontos (pl. Szereplők jellegzetességei), és ami segít abban, hogy ne vesszek bele feltétlenül a részletekbe. Szeretnék végre megírni egy saját történetet, amit én találtam ki. Sokáig döntögettem, míg végül a Shadely-re esett a választásom.
  5. Kiolvasni egész évben legalább 50 könyvet. (27/50)
    Ez egy olyan pont, amit már január 1-jén elkezdtem, de egyszerűen olyan bénán keveset olvastam idén, hogy simán belefér az április kezdés ellenére. Az eddigi években közel 90 könyvet olvastam, de idén valahogy megakadtam benne, nem értem, miért. Meg kell találnom azt, hogy mikor és hogyan kényelmes nekem az olvasás és nem nyűg. Nagyon szeretnék legalább ötven könyvet kiolvasni - és lehetőség szerint ne csak képregényekből álljon, mert azzal meglenne a 120 is.
  6. Elmenni masszázsra.
    Nagyon régen elterveztem már, hogy elmegyek masszázsra, mert a vállaim két nagy csomó. Nagyon sok jót hallottam arról, hogy mennyire ellazít és nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is segít. Szeretnék ellazulni.
  7. Többet főzni, kevesebbet rendelni.
    Az utóbbi időben úgy alakult, hogy nem igazán főztünk Férjjel. Ez nagyon nem jó így, de egyszerűen úgy alakult az életünk, hogy egyszerűbb és gyorsabb megoldás volt a rendelős alternatíva. Szeretnék visszatérni a konyhába, és kitalálni néhány finom fogást. Erre amúgy azt találtuk ki, hogy kiválasztunk egy receptfüzetet és végigmegyünk rajta (mint a Julie&Julia filmben, csak mi kihagyjuk, ami nagyon nem a mi világunk).
  8. Rendszeresen blogolni.
    minden héten volt legalább egy bejegyzés, ez szerintem rendszeresség
    Mióta úgy döntöttem, hogy visszatérek rendesen a bloggervilágba, azóta bejegyzésötletek támadtak meg. Ebből Ti még nem sokat láttatok, mert jobbára már régen megírt bejegyzéseket időzítettem be (oldalt a kis naptárban ezeket látjátok), de ezek éppen azért vannak így beidőzítve, hogy minden másra legyen időm. Szeretnék rendszeresen hozni bejegyzéseket mindenféléről, például a korábban velem történt dolgokról, illetve régen tervezett témákról.
  9. Rendszeressé tenni a mozizást a kolleginákkal.
    Tavaly kitaláltam az egyik új kolleginával, hogy menjünk el moziba, mivel olyan filmet játszottak, amit Férj nem akart megnézni, én meg egyedül nem akartam elmenni. Éppen szóba került a könyv (A folyami rákok énekelnek), és valahogy hozta magát az egész: elmentünk moziba. (Megjegyzem, nem ketten akartunk elmenni feltétlenül, hanem az egész csoport, csak egyikünk nem ért rá.) Jött egy újabb kollegina és azután még egy filmet megnéztünk (amin sajnos legújabb kollegina nem tudott részt venni). De én tökre bírnám, ha néha eljárnánk megnézni filmeket.
  10. Fejleszteni a frontendes énem.
    Elég rég volt már, hogy én elkezdtem megismerkedni a kódokkal, amit a blogolásnak köszönhetek. Egy idő után nagyon nagy kedvet kaptam a designok alakításához, de csak magamnak és nem túl nehezeket (sokkal jobban szeretek még mindig egyszerű designokat bűvölni). Szeretnék kicsit jobban elmélyülni benne, olvasni róla, elmenni tanfolyamra (megyek is, hála a munkahelyemnek) és tényleg megérteni a miérteket.
  11. Meghívni végre néhány embert anyáékon kívül a lakásba.
    jártak nálunk Timiék, kolléganőm kislánya, Nagyika és Dorciék
    Nem sok ember járt a lakásban, amit lassan két éve vettünk. Tavaly év végén végre elkezdtük felszámolni a dobozokat és rendet raktunk valamennyire. Sajnos még nem sok mindenkit tudtunk meghívni, illetve akiket meghívtunk, végül le kellett mondanunk (történt életünkben Férjjel egy váratlan esemény, ami a padlóra küldött, erről még nem tudom, fogok-e írni). Idén annyira szeretnék vendégeket fogadni.
  12. Megtartani az esküvői kerti party-t.
    Két éve hozzámentem életem férfijához. Akkor azt terveztük, hogy mindenkit meghívunk anyáékhoz egy kerti party körében valósi ünneplés miatt. Ebből végül nem lett semmi sajnos, de nem mondtam le róla. Bár, ahogy telik-múlik az idő, úgy igazából nem illőnek érzem.
  13. Befejezni a könyves naplómat.
    Elkezdtem egy könyves naplót, amiben részletesen leírom, az olvasásaimat 2023. január 1-től, illetve fel akarom írni az összes, házban találhat könyvet és kiszínezni az egyes rubrikákat az év színével.  (Majd hozok róla képet, hogy értsétek, miről vakerálok.) Ezt elkezdtem, de őszintén sehogy sem állok vele. Na, igen, év elején még minden olyan megvalósíthatónak tűnt.
  14. Kevesebb könyvet beszerezni.
    Az elmúlt években nagyon sok könyvet beszereztem (köszi Covid és házhozszállítás), így tavaly óta törekszem arra, hogy kevesebb könyvet szerezzek be. Jelenleg igyekszem olyan köteteket beszerezni, amik valamiért fontosak számomra. Egy kivétel van, amikor január elsején leadok egy rendelést a Librin, hogy elköltsem az előző év során gyűjtött pontokat (általában Férjtől kapok ajándékkártyát, szóval én nekem egy forintomba sem kerül).
  15. Napirendet kialakítani, énidő megteremtése.
    Szeretnék kialakítani olyan napirendet, amivel van időm a munkára, Férjre és magamra. Ez szerintem mindenkinek nagyon fontos, és Férj is igényli az énidőt. Ez akkor lesz igazán érdekes, amikor elkezdem írni a regényeimet, hiszen akkor kiemelten fontos, hogy el tudjak vonulni és írni tudjak - az én írós helyem a konyhában található amúgy, ott aztán semmi sem zavar.
  16. Kevesebbet aggódni a jövőn.
    Én az a típus vagyok, aki örökre azon kattog, hogy mi fog történni. Én is tudom, hogy ez nem jó, de ugyanakkor ez tesz felkészültté is, így kevesebb (rossz) meglepetés ér. Viszont nem szeretnék örökre a jövőben élni, szeretném megélni a mát.
  17. Mentális egészség.
    2021 óta úgy érzem eléggé mélyen vagyok - maradjunk annyiban, hogy az az év nem volt olyan szuper, de erről biztos lesz bejegyzés, mert sok dolog történt és jó néhányról szeretnék nektek mesélni. Szeretném, ha valakivel tudnék beszélni és megosztani a félelmeimet. Szeretnék kialakítani olyan állapotot, amiben kicsit lazábban tudom kezelni a nehezebb helyzeteket. (Mostanra a toleranciaszintem a nullához konvergál.)
  18. Elmenni többször színházba, moziba (amennyi anyagilag belefér).
    Nagyon belelendültünk Férjjel a színházbajárásba, ami kicsit sok pénzt visz, de egyszer élünk, nem? Szeretném, ha több időt töltenénk kulturálódással, mert amióta együtt élünk, kevesebb időt töltünk házon kívül - én legalábbis így érzem. Nagyon szeretünk mozibajárni is, és mostanság elkezdtek olyan filmeket adni, amik érdekelnek minket.
  19. Folytatni a családfakutatást az elakadt ággal.
    Tavaly beleástam magam úgy igazán a családfakutatás rejtelmeibe - egyik kolléganőm nagyon sokat segített, amiért örökké hálás leszek. Viszont anyai oldalon elakadtam Papa ágával. Az összes dédszülőm nevét tudtam mindig is, de Papa ágán nem tudtam feljebb jutni. Anya ki tudja kérni minden gond nélkül a halotti anyakönyvi kivonatukat a nagyszüleinek, amiből többet tudhatok meg. Ezt nagyon szeretném, mert akkor végre kicsit talán tudok haladni velük is.
  20. Vonatozni nyaralás alatt.
    Nagyon szeretek vonatozni és tavaly felfedeztük azt a három napos korlátlan vonatozásos bérletet, amivel akárhányszor fel és le lehet szállni. Csopakról eljutni bárhova elég körülményes, viszont idén Siófok az úticél és így reményeim szerint ki is használjuk. Ez azért is jó, mert így több célállomásunk is lehet egy nap és tudunk pihinapot is tartani.
  21. Karácsonyi hangulatot teremteni az adventi időszak kezdetétől.
    A családfakutatós kolléganőm másik nagy ötletét az adventi időszakban tudom kamatoztatni, és tavaly megbeszéltem Férjjel, hogy 2024-től nem december 23-án állítjuk fel a fát, hanem 6-án. Tavaly már egészen megvolt a karácsonyi hangulatom, mert advent első vasárnapjától elkezdtük a hangolódást. Idén szeretném még jobban átérezni az ünnepet.
  22. Rendet tenni.
    Az életben vannak fontos dolgok, ilyen a rendrakás is. Szeretem a kicsit káoszos életem - olyan zseni-káosz -, de a laptopomon nem jó az összevisszaság. A blogos dolgokat elkezdtem már rendszerezni, de nem végeztem vele. Illetve vannak még dobozok kipakolatlanul, és azokat is szeretném a helyükre rakni.
  23. Anyává válni.
    Nagyon szeretném, ha 2023. december 31-én már babát várnék. Annak eshetősége, hogy idén megszülessen a gyerekem nem sok, de nem is az a lényeg. Szeretnék kisbabát várni, anyává válni idén.


Nem volt egyszerű összeszedni 23 dolgot úgy, hogy túl vagyunk például februáron meg márciuson, amikor születésnapot terveztem, illetve sütöttem. Azért megpróbáltam értelmes és nem feltétlenül lehetetlen dolgokat összeírni. Kíváncsi vagyok, miket sikerül teljesíteni és miket bukok el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.