• "Nagyon figyelj, mert a világot
    teszed is azzá, aminek látod."
    Fodor Ákos: Hasadó anyag
  • Kint feljönnek a csillagok, bent bekuckózva olvasol.
    Az én életem a regények, novellák, olvasmányok és személyes történetek által lesz teljes – és ezeket megosztom veled is. Térj vissza bármikor, én itt leszek.
    Stella L. Brandy

Év(tized)nyitó | 2020


Sziasztok!


Örülök, hogy a 2020-as évet úgy kezdhetem meg, hogy egy tervezős poszt kerül ki – talán nem tudjátok, de rettenetesen szeretek listákat írni és pipálni őket. Tavaly már volt egy témám, azonban idén úgy döntöttem, hogy ténylegesen be is mutatom nektek, mit is terveztem. Az évzáró posztban már leírtam, hogy miben gondolkozom, de mostanra teljesen ki is forrott és így megoszthatom veletek.


Nos, a fenti képen látszik, hogy mibe is akarom vágni a fejszém, azonban nem csak ennyiből áll a jövőévem, és mindegyik témához tartozik pár könyv, amit mindenképpen szeretnék elolvasni. Ez nem azt jelenti, hogy mást ne olvasnék – Outlander, CoHo és Erin Watt könyvek egészen biztosan jöhetnek közben – hanem, hogy ezeket a témákat akarom teljesíteni. Sőt, azt is kitűztem magam elé, hogy mindegyik témában 5 könyvet szeretnék elolvasni – kezdetben arra gondoltam, hogy 5 szerzőtől olvasnék, de ezt végül elvetettem és csak az a lényeg, hogy 5 könyv mindegyik témában.

Magyar szerzők

Az utóbbi időszakban elkapott a vágy, hogy minél több magyar szerzőtől olvassak. Ez számomra azért is érdekes kérdés, mert például Spirit Bliss nagy kedvencem volt egykoron – a mai napig előveszem és elolvasom a Múlt árnyai Twilight fanfictiont – viszont egy ideje tőle sem olvastam semmit. Meg Benina Bíborhajú sorozatának az új részével is teljesen el vagyok maradva.

Egy újraolvasás: Beninától a Megsebzett szabadság
Egy eddig ismeretlen írónő irománya: Csendes Nórától a Zápor utca
Egy már ismert, de vegyes érzelmeket kicsalt írónő más könyve: Okváth Annától a Szonáta gordonkára és kávédarálóra
Egy műfajában is érdekes könyv: On Saitól a Calderon, ​avagy hullajelölt kerestetik
Életem első steampunk regénye: Vivien Holloway-től a Mesterkulcs
Angyalos regény magyar tollból: Lara Millantól a Raziel

Képregények

Párommal elkezdtük összegyűjteni a Nagy Marvel Képregénygyűjteményt illetve SW képregények és Trónok harca is sorakozik a polcon. Mivel amúgy szerintem tök jó kis elfoglaltság és lazulás, ha képregényeket olvas az ember, így mindenképpen szeretnék sokat kiolvasni.
Nem eltitkolt célom, hogy ezekkel növeljem az éves olvasottsági számot, illetve mivel a magánkönyvtáram része, így az olvasottságot is szeretném feltornázni. Valamint érdekelnek a szép illusztrációk is. Itt konkrét célom nincs, mert legszívesebben az összest kiolvasnám, de azért több mindennel szeretnék haladni.

1001 lista + kötelező olvasmányok

Nagyon rossz diák voltam, mert, amikor kötelező olvasmányok voltak én nem olvastam ki őket. Az ok egyszerű: általános iskola felsőben egy életre elment a kedvem a kötelezők olvasásától. Viszont nem tagadom, hogy van néhány klasszikus mű, ami felkeltette az érdeklődésemet. Körülnéztem kicsit és felírtam párat, amit mindenképpen szeretnék elolvasni – ezeken kívül persze örülök, ha jut időm majd másra is, de ők érdekelnek engem nagyon.

Lewis Carroll: Alice Csodaországban
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Kosztolányi Dezső: Édes Anna

Közös projekt Párommal


Szuper ötlet jutott eszembe és úgy alakult, hogy Párom vevő is erre, szóval a 2019-es közös projektek idén is folytatódnak. Idén viszont nem darabszámra és oldalszámra megy a játék, hanem arra, hogy megkönnyítsük az életünket – azaz az olvasmányok kiválasztása ne legyen olyan nehéz.
Idén kéthavonta megadott kategóriában olvasunk – zsánerek, különleges szavak illetve a magyar szerzők kategória itt is játszik, mert ő is szeretne minél több magyar írót megismerni. Szerencsére, amikor felhoztam ezt a játékot, ő azonnal belement. Miatta van kéthónapos húzás, mivel ő lassabban olvas – de a záróvizsga nálam is befigyel majd galádul, szóval nekem is csappan az időm.

Január – február: Krimi
Március – április: húzunk majd
Május – június: húzunk majd
Július – augusztus – szeptember: húzunk majd (nyaralás miatt szeptember is ide csatlakozik)
Október – november: húzunk majd
December: Karácsony

[Egyéb tervek]


Mint feljebb említettem, azért igyekszem majd nem csak ilyen „kötelező” elemeket olvasni. Nem is lehetne elvárni szerintem senkitől, hiszen mondjuk egy kedvenc szerzőtől vagy megkezdett sorozatból megjelenő új részt mindenképpen elolvasnék. Van is pár könyv, amik egészen biztosan a must read kategória – már ha sikerül őket beszerezni.
Ilyen például a Farkasok nemzetsége folytatása, amire már évek óta nagyon várok Beninától és 2020-ban végre tényleg megjelenik. Vagy éppen Colleen Hoovertől is olvasni szeretnék, ahogyan nagyon kíváncsi vagyok Drakulára és a Napernyő protektorátus sorozatra is. Szívesen befejeznék pár félbemaradt sorozatot, amik listája igen hosszú:
A Párválasztó, A Royal család, A sötét páros, A szív körvonalai, A szolgálólány meséje, A Végzet Ereklyéi, Angyalsors, Anna és a francia csók, Anne, Árnyékvilág, Az éhezők viadala trilógia, Bíborhajú, Cat és Bones, Crossfire, Csillagok háborúja, Enigma, Fallen, Fekete Tőr Testvériség, Fényemberek, Garabonciás Osztag, Gyémántfiú trilógia, Halhatatlanok alkonyat után, Harry Potter, Mercy Falls farkasai, Merry Gentry, Milyen is a boldogság?, Outlander, Perfect Chemistry, Sarah's Scribbles-gyűjtemény, Sikoltók, Star Wars: Darth Vader, Star Wars: Sötét Nagyúr-trilógia, Szakítópróba, Szerelmünk lapjai, Szívritmuszavar, Tigris, Tündérdallam, Tündérkrónikák, Vastündérek, Véletlen, WITCH.

Természetesen nagyon szeretném, ha aktívabb tudnék lenni majd itt a blogon, és remélem, sikerül is véghezvinni a tervemet – még akkor is, ha áprilisig szakdolgozatot írok. Tudjátok miről írom? A blogról, ami igazán jó dolog, mert így blogolnom kell – na jó, nem kényszer csak így lesz okom a szakdoga miatt is blogolnom.
Illetve azt hiszem megtaláltam a tökéletes helyszínt a lakáson belül a fotókhoz – remélem, miután kész lesz a polcrendszer még mindig megfelelő helyszínnek bizonyul. Végre teljesül az álmom és lesz örök karácsonyi dísz a polcon, ami szerintem egyértelműen nagy szívem vágya volt mindig is.

Nem ígérek tehát sem száz meg száz bejegyzést, ahogyan azt sem, hogy a következő évben tengernyi időm lesz és mindet rááldozom a blogra, de azt igen, hogy nagyon fogok igyekezni. Szeretnék újdonságokat is ide, meg több tartalmat. Szóval kedves mindenki, aki olvas engem: 2020-ban és a következő évtizedben bizony semmi sem állít meg és jövök, ha nem is rendszeresen és sűrűn, de akkor is.
Egy kérdésem lenne így utoljára: Nektek mik a terveitek az évtizedre?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.

© Stella L. Brandy || 2012 -