• "Nagyon figyelj, mert a világot
    teszed is azzá, aminek látod."
    Fodor Ákos: Hasadó anyag
  • Kint feljönnek a csillagok, bent bekuckózva olvasol.
    Az én életem a regények, novellák, olvasmányok és személyes történetek által lesz teljes – és ezeket megosztom veled is. Térj vissza bármikor, én itt leszek.
    Stella L. Brandy

Évzárás | 2019

Sziasztok!

Igen, jól láthatóan nem történik semmi a blogokon. Igazság szerint a háttérben készülnek az Unatkozó (ex)Gimnazistára is a bejegyzések, meg ide is – sőt, még van történetkezdeményem is. Akkor mégis miért nincs sose friss? Miért szaladt el úgy egy év, hogy habár a design szépül és a menüpontok is alakulnak – ahol eddig káosz volt –, de bejegyzés az csak elvétve akadt? Nos, mert eléggé rossz időszakon vagyok túl, ami egy munkaváltással úgy tűnik, elkezdett javulni. De erről bővebben a személyes blogomon tájékozódhattok.


Röviden a jövőévről:
Jövőre nagyon szeretném, ha sikerülne minden hónapban bejegyzést hoznom. Szeretnék részt venni borítóleleplezésekben és a havi zárásokat és terveket is meg akarom veletek osztani. És szeretnék mindenféle könyvekről és sorozatokról meg filmekről írni nektek. Szeretnék közösséget építeni és azt, hogy akár a Ti segítségetekkel találjam ki azt, miről írjak – milyen témában olvassak. Szóval nagy reményekkel vágok neki a 2020-as évnek.

Hosszabban az idei évről:
A saját könyvek olvasottsága: 31%, ami elég gyatra, de a tavalyi évi beszerzések okozhatják a zavart. Ezt biztosan javítanom kell a jövőben, mert sokkal jobban tetszett, amikor 80% körüli volt ez az érték. Idén sajnos elenyésző volt az olvasásom és ezt ez a szám is mutatja.

Összesen 138 db könyvet szereztem be idén, amik közül 4 db angol nyelvű e-könyv. Nem tudom megmondani, mennyi kapott és mennyi vett ezek közül, de nagyjából ¾-e kapott – megint brillírozott Párom. Persze, én is vettem könyveket, de ahhoz az ő magánkönyvtárát kéne meglesni. Ezek közül 9-et olvastam, illetve az egyik angol nyelvűt magyarul.

Ebben az évben kitaláltam magamnak, hogy minél több kiadótól olvasok – ezzel több műfajt megismerve a kiadók által. És habár olyan sok könyvet nem sikerült kiolvasnom, azért jól haladtam ezzel. Jövőre talán az lesz a „témám”, hogy minél több magyar könyvet és képregényt olvassak. De, hogy idén milyen kiadóktól olvastam és miket? Nos, ezt lentebb rögtön meg is tudhatjátok.

Összesen 31 könyvet olvastam ki, ami összesen 11856 oldalt jelentett az évben. Úgy gondolom, sikeresen teljesítettem idei évi célkitűzésem, mert összesen 14 kiadótól olvastam könyvet. Magyar szerző idén csak 4 fordult meg a kezeim között és mindegyikőjüktől egy-egy könyvet olvastam: Böszörményi Gyula, Fodor Ákos, Hernád Péter és Waltner Magdi voltak a szerencsések. A leghosszabb könyv idén is természetesen az Outlander aktuális része volt, mégpedig az 5/1. rész, ami 800 oldalt jelent. A legrövidebb pedig a Felnőni kiábrándító volt, ami 112 oldalt jelent. Leggyorsabban a Zene-idő (128 oldal) olvastam ki, mivel ez egy haiku gyűjtemény, így nem is annyira meglepő. Leglassabban pedig az Ahol a szivárvány véget ér (444 oldal) sikerült, mivel azt e-könyvben olvastam és csak zh-k vagy vizsgák előtt. A legszebb borító szerintem az olvasott könyvek közül az a Sissi – A birodalom úrnője köteté.

Animus

Egy könyvet olvastam a kiadótól, az pedig egykultikus könyv. A szerkezete megfelelő és nagyon régi könyvnél sincs probléma. A lapok vékonyabbnak hatnak, sárgásabbak – bár lehet az idő miatt –, de könnyű lapozni és a papír fajtája kellemes régi könyv illatot áraszt magából. A betűk nagysága pont megfelelő.

Innen olvasott könyv(ek):
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Athenaeum

Egyetlen egy könyvet olvastam idén tőlük, azt sikerült leglassabban befejeznem, pedig igazán könnyű volt olvasni. Mivel e-könyvben olvastam, így arról, hogy mennyire vagyok elégedett a kötet minőségével nem nagyon mérvadó. De az e-tördelés számomra elfogadható volt és nem éreztem volna, hogy megakadok.

Innen olvasott könyv(ek):
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér

Aquila

Egy könyvet olvastam a kiadótól, ami keményborítású volt és meglepően kényelmes volt olvasni. Mivel a tördelése és a kemény borítása megengedte, hogy teljesen vízszintesbe hajtsam. A betűméret megfelelő, a tördelés jó. Egyetlen egy dolog zavart a szerkesztésben, az pedig az, hogy a fejeztek nem kaptak oldaltörést – gyakorlatilag a lap közepén is kezdődött új fejezet.

Innen olvasott könyv(ek):
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja

Delta Vision

Eddig még nem nagyon olvastam Deltás könyvet, de idén sikerült egy olvasmányt tőlük választani. A betűtípus talán az átlagosnál kisebb, ami általánosságban nem zavaró, csak ha valaki mondjuk este olvas csak és kizárólag – ekkor megerőltető lehet az ember szemének, hiába van olvasólámpa megvilágítása alatt. A kötés amúgy nagyon jó, nem esett ki egy lap sem. A borító jó vastagságú papír, egyáltalán nem törik – még a gerincen sem látszik, hogy már két ember is kiolvasta volna.
Ahogy nézegettem a kiadó könyveit arra jöttem rá, hogy náluk igazán csodaszép borítókra bukkanhat az ember. Arról nem is beszélve, hogy igyekeznek nagyon egységes borítókat alkotni, hogy ha az ember ránéz egy könyvre, rögtön tudja, melyik kiadó adta ki

Innen olvasott könyv(ek):
Hernád Péter: Hollóember (Garabonciás Osztag 1.)

Fekete Sas

Ez az a kiadó, ahonnan már korábban is olvastam könyvet – idén egy kötet babonázott meg, amit aztán jól odaadtam húgomnak – mivel Fodor Ákosnak ők jelentetik meg pár gyűjteményét. Mivel Fodor Ákos elvarázsolt és megszerettette velem a haikukat. (Fodor Ákosnak köszönhető a blog neve is.)
Eddig minden könyv, amit eddig láttam és a kezemben fogtam a kiadótól, kisebbek voltak, mint az átlagos könyvek, de mivel haikuknak ad otthont, így egyáltalán nem zavaró. Eléggé vastagok a lapok a kiadó gondozásában megjelent könyvek esetén, ami nem rossz. Tetszik, hogy egyszerű borítókat – és egységeseket – készít Fodor Ákos könyveinek.

Innen olvasott könyv(ek):
Fodor Ákos: Zene-idő

Fumax

Szintén csak egy könyvet olvastam idén a kiadó gondozásából, de mivel az egy képregény volt, aminek még két része van – és én mindkettőt szeretném – ezért jövőre biztosan lesz még két olvasásom tőlük. Bár náluk van még, ami érdekel engem és mindenképpen szeretnék rájuk sort keríteni.
Náluk az általam meglévő könyvet nézve, újrahasznosított papírra került a képregény és abból is egy vastagabb papírra. Nem olyan nagyalakú, mint egy átlagos könyv, viszont szélesebb.

Innen olvasott könyv(ek):
Sarah Andersen: Felnőni kiábrándító

Helikon

A Helikon kiadótól egy könyvet olvastam, és nagyon sok könyvem van tőlük – mivel Agatha Christie Miss Marple sorozatát csak abban a kiadásban gyűjtöm. Ennél a kiadónál mind a keménykötéses, mind a puhakötétes köteteket van szerencsém közelebbről is ismernem.
Nagyon jó a keménykötéses verzió, mert nem kell félni, hogy a gerinc megtörik és mivel nagyalakú így nem is olyan vastag. A normál méretű könyvek esetében, amik puhák, az a probléma, hogyha nagyon vastagok akkor vagy a gerinc megtörik, vagy belül nem látja az ember a szöveget.

Innen olvasott könyv(ek):
Allison Pataki: Sissi – A birodalom úrnője

Jelenkor

A kiadó, melyre akkor figyeltem fel, amikor az első két évadát végignéztem A szolgálólány meséjének. Egy könyvet olvastam idén a kiadótól, ami mi más is lehetett volna, mint A szolgálólány meséje.
Keménykötésű kötetében a Jelenkor is ott van a toppon. Nem féltem attól, hogy kiesne lap az olvasás közben. Nem nagyalakú a könyv, pont jó a mérete ahhoz, hogy akár elvigye az ember magával.

Innen olvasott könyv(ek):
Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

Könyvmolyképző

Talán nem meglepetés, ha azt mondom, bizony ez a kiadó az, amitől még mindig rengeteget olvasok – idén 17 kötetet. Mondhatni ledaráltam sorozatokat egyben és kedvenc írónőim megjelent köteteit is faltam – Diana Gabaldon és Colleen Hoover a szóban forgó két hölgy.
A kiadó az általános könyvalakot használja – kivétel ez alól néhány könyv. Mind a keménykötéses, mind a puhakötéses könyvükhöz volt már szerencsém és nagyon szeretem őket. A betűméret néhány esetben nagyon apró, de indokolt, amúgy kellemes a sortávolság és a méret is.

Innen olvasott könyv(ek):
Colleen Hoover: Maybe Someday – Egy nap talán
Catana Chetwynd: Szerelmes pillanatok
Diana Gabaldon: A lángoló kereszt 1-2.
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Colleen Hoover: Ugly Love – Csúf szerelem
Colleen Hoover: Too Late – Túl késő
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Erin Watt: Papír hercegnő
Erin Watt: Megtört herceg
Erin Watt: Cifra palota
Elle Kennedy: The Deal – Az üzlet
Elle Kennedy: The Mistake – A baklövés
Elle Kennedy: The Score – A pont
Elle Kennedy: The Goal – A cél
Tammara Webber: Where You Are – Ahol te vagy
Stephenie Meyer: Life and Death – Egy életem, egy halálom
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Maxim

A kiadót szeretem, idén viszont csak egy könyvet olvastam innen. Talán azért is szeretem ezt a kiadót, mert kényelmes olvasni a könyveket, amiket kiadnak. A betűméret nagyon jó, a tördelés is rendben van.

Innen olvasott könyv(ek):
John Marrs: The One – A tökéletes pár

Scolar

Ettől a kiadótól eddig még nem volt szerencsém olvasni, de idén egy könyv erejéig találkoztam vele. Tetszett nagyon a szerkesztés és ez egy speciálisabb könyv volt, amit olvastam, szóval külön nagyon tetszett ezek megoldásai.

Innen olvasott könyv(ek):
Rainbow Rowell: Szív küldi

Szukits

Végül egy könyvet olvastam a kiadótól puhaborítós volt. Azt kell mondjam, nagyon szeretem a kiadó könyveit, mert kényelmesen lehet olvasni őket A betűméret kellemes, ahogyan a tördelés is.

Innen olvasott könyv(ek):
James Luceno: A gonosz útvesztője

TuKiadó

Mondhatni magánkiadás, de egy könyvet olvastam a TuKiadó gondozásából. Tetszett a könyv szerkezete, főleg a pici ábrák. Nem a megszokott betűtípust

Innen olvasott könyv(ek):
Waltner Magdi: Tukorfalat

Ulpius-ház

Újra olvasás terén került kezembe egy a kiadó által kiadott kötet. A könyv mérete megfelelő, szabvány méret. A betűméret és tördelés is rendben van.

Innen olvasott könyv(ek):
Sylvia Day: Hozzád kötve

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.

© Stella L. Brandy || 2012 -