• "Nagyon figyelj, mert a világot
    teszed is azzá, aminek látod."
    Fodor Ákos: Hasadó anyag
  • Kint feljönnek a csillagok, bent bekuckózva olvasol.
    Az én életem a regények, novellák, olvasmányok és személyes történetek által lesz teljes – és ezeket megosztom veled is. Térj vissza bármikor, én itt leszek.
    Stella L. Brandy

Újranyitás

Üdv itt, kedves Unatkozó Utazók!

Nem csalás, nem ámítás: a Kritikus Szemmel blog újra él! Igaz, már nem ez a neve, de remélem, a KönyvesPolcot is szeretni fogjátok. Nagy örömmel vágtam bele újra a könyves bizniszbe és remélem, Ti is örömmel fogtok visszatérni. Lejjebb egy kicsit mesélek arról, hogy itt mi is várható – valamint, mi nem – és, hogy a design miként jött és meddig marad.
Kezdjük a design leírásával, mert az a legfrissebb a blogon.
A fejlécen található képen a könyvespolcom és a könyveim egy kis része található – a képet a Húgom készítette a csodamasinájával. Eredetileg többet logisztikáztam volna, de végül úgy jött ki, hogy nem akartam a Húgom idejét húzni és így inkább csak gyorsan rápakolásztam az egyik polcomra – amin a rubin pöttyöseim laknak – pár kedvenc könyvet. Ahogy látszik, leginkább KMK-s könyveim vannak, de abszolúte mindenevő vagyok már – néha még a fiatalkorom könyveit is szívesen olvasom, csakúgy, mint a „limonádékat”. A szöveg elrendezésben a többi blogomhoz idomul – formabontó ötlet volt a történetes blogomnál –, de itt helyet kapott egy kis könyvespolc ikon, valamint piciben az, hogy bizony ez az UeG-blogcsalád része.
A színek tekintetében a személyes és a történetes blogom voltak a mérvadóak. Csakúgy, mint az elrendezés és a menüpontok elnevezése ügyében. Viszont itt a Térkép – azaz az oldalak – elérhetősége képekkel van díszítve; csakúgy, mint a besorolás és a hossz jelölése – erről bővebben lejjebb – is.

A tartalomról bővebben
Nemes egyszerűséggel mindent áthoztam az UeG-ről, amit már oda írtam – amik itt voltak, azok pedig maradtak. Valamint ezentúl visszatérek ahhoz, hogy bizony, a könyves/filmes/sorozatos dolgokat ide publikálom – így az UeG-t kicsit tehermentesítve. A linkeket folyamatában írom át, ahol kell – kis türelmet kérek mindenkitől.
Ami először is magyarázatra szorulhat az a Hamarosan rész, ahol a már készen lévő bejegyzések borítósan szerepelnek, míg az olvasott, de értékeléssel nem rendelkezők csak felsorolás szintjén vannak jelen. Ez azért így van, mert azok, amikhez már írtam értékelést a Könyvek menüpontban is feltöltésre kerülnek, hogy már csak a linkelés legyen hátra.
A második magyarázatra szoruló rész talán az, hogy miért csak könyves hamarosan van. Erre pedig az volna a válaszom, hogy mert azokból több van és a sorozatokat/filmeket tudom a megfelelő menüponton belül töltögetni – ráadásul a sorozatok esetében van, hogy nagyon sok évad van, én pedig lassan haladok velük.
A harmadik megválaszolandó a különböző menüpontokon belül található „Olvasmányokról/Filmekről/Sorozatokról” linkek. Ezek az UeG miatt vannak ott, azonban itt, a KönyvesPolcon más rendezést használok, így azok eltűnnek. A szemfülesek észrevehetik, hogy bizony a Rovatok menüpontba költöznek – ezeket sikeresen átköltöztettem az újra „nyitás” előtt.
Ehhez kapcsolódván jöhet a negyedik dolog. A Rovatok mikéntje. Lesznek olyan behatárolható dolgok, mint például az összehasonlító elemzések – könyv-film és könyv-könyvparódia vagy akár film-filmparódia, de persze a könyv-sorozat is előfordulhat –; vagy éppen a meglepetésdobozok és az éves kívánságlista – a szűkített és az x darab még beszerzendő lista –; de olyanok is lesznek, amik összevisszaságok, vagy nem kapcsolhatóak egyetlen könyvhöz. A Bookhaul esetében még nem döntöttem el, hogy havonta fogok beszámolni, vagy évente – illetve az egész biztos, hogy az éves lista meglesz.
Az utolsó megválaszolásom pedig a Matrózok, a Matróz besorolás és a Hajóhossz oldalsó menük. Mindegyik címke hivatkozás, hogy könnyebben kit tudjátok listázni a Titeket érdeklő könyveket. A kiadók talán nem szorulnak magyarázatra; a besorolások viszont egy picire – én a moly.hu által megadott kategóriába gyömöszölöm be őket, az ifjúsági-mese vonalon majd kicsit többet gondolkozom. Ami talán érdekes az a hossz szerinti besorolások, amire listázva adok választ:
·         egykötetes: önálló regények/novellák/verseskötetek/képregények/bármik, amiknek nincs még feledik részük sem – egy egész, nulla kiegészítő rész;
·         többkötetes: olyan „sorozatok”, amiknek nincs három egész részük, azaz van egy egész és egy feledik/másfeledik része, vagy éppen van két egész és egy feledik/másfeledik része – egy vagy két egész rész, amihez tartozhat kiegészítő rész;
·         trilógia: három egész kötetből állnak illetve lehet 0,5. vagy 1,5. vagy 2,5. részük – három egész rész, amihez tartozhat kiegészítő rész;
·         sorozat: három egész résznél több kötetből álló „csoportok” tartoznak ide, itt lehet akármennyi nem egész rész – négy vagy annál több egész, bármennyi kiegészítő rész.
Mi az, ami még lesz a blogon? Terveim szerint lesznek kötelező olvasmányok is, amik a véleménykifejtésen kívül tartalmazni fognak még ezt-azt. Ez mondjuk úgy, hogy egy nagy ívű projekt, ami nem tudom még, hogy igazán mikor fog megvalósulni.
Remélem, mindenre választ kaptatok, de ha lenne esetleg még hiányos rész, akkor azt nyugodtan tegyétek fel, mert a FelmerülőKérdések oldalra minden kikerül, ami akár az oldallal, akár velem, mint könyves bloggerina kapcsolatos. Az első bejegyzések eléggé gyorsan egymás után fognak jönni, mert az UNBOXING bejegyzések most eléggé fontosak – főleg, mert jön nem is olyan sokára a nagy összehasonlító elemzés is, aminél remélem, mindenki megtalálja azt, ami alapján szeret dönteni.
Érezzétek jól magatokat, és ha gondoljátok, hagyjatok magatok után egy kis nyomot, hogy tudjam, megéri csinálni azt, amit csinálok. Én pedig lassan megtöltöm élettel újra a blogot, ahogy az iskola engedi – előre is elnézést, ha mondjuk, júniusig ritkán hallatok magam felől. De Ti addig is olvassatok sokat és adjatok tippeket, mi az, amit feltétlen el kéne olvasnom?

A képek Thea-tól származnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.

© Stella L. Brandy || 2012 -