Recept
Amerikai palacsinta
1.5 dl tej
2 db tojás
1 db tojás fehérje
40 g vaj (olvasztott)
20 g porcukor
200 g finomliszt
3 db tojás
1 csomag sütöpor
2 db tojás
1 db tojás fehérje
40 g vaj (olvasztott)
20 g porcukor
200 g finomliszt
3 db tojás
1 csomag sütöpor
Jó
sütés-főzést!
sütés-főzést!
Története, elkészítése
Az első
adagot úgy készítettük el, ahogy le volt írva, de nem úgy sikerült, ahogy
elterveztük. Ehetőnek ehető volt, de nem volt édes – márpedig mi édes
palacsintát készültünk sütni. Valószínűleg azért alakult így, mert
juharszirupot is ír a recept, ami nálunk nem volt.
Az első adag első palacsintája |
Másnap már
úgy készítettük el, hogy szárnysegédem bele-bele kóstolgatott a tésztába mi a
helyzet az íz világgal. Sikerült egy igazán finom tésztát létrehoznunk így
másodjára. A lényeg, hogy kb. a háromszorosát tettük bele a cukornak. A tészta
állaga a hagyományos palacsintáénál sűrűbb lesz.
Mindent
keverjünk össze egy tálban kivétel azt az egy különálló tojá(fehérjét), mert
azt majd közvetlenül a sütés előtt kell belekeverni miután puha habbá verjük.
Elméletileg sütés előtt pihentetni kell a tésztát legalább két órán át – az
első alkalommal nem vártunk, a másodiknál három órát is, semmi különbség sem
volt –, de ha ezt kihagyjuk sincs semmi gond.
Az eredeti
recept azt írja, hogy a serpenyőre 4 evőkanálnyit csurgassunk, azonban bőven
elegendő két evőkanál is – már ha a kívánt, s leírt adagot szeretnénk elérni,
ami amúgy 12 db. Elég sűrű a tészta így nem kell aggódnunk, hogy esetleg
túlságosan szétfolyna és nem pici palacsintakorongokat kapunk.
A legnagyobb
probléma nem a tészta összekeverése, hanem a palacsinták kisütése – ugyanis nem
olyan egyszerű megfordítani ezeket a kis pacákat, mint nagy társaikat. Az én
mottóm az lett, hogy „Ha oldalt már
megsült, fakanál a kézbe és megfordít!”, azonban fontos, hogy mikor
megfordítottuk a palacsintát ne
próbáljuk meg középre igazítani a tésztát rögtön, mert csak szétcsúszik.
Mi Nutellával
és lekvárral kentük meg a tetejét, ami így is ízletes – bár a Nutella hogyan
nem?! Azonban ehetjük úgy is, ahogy az amerikaiak – juharsziruppal. Illetve, ha
az eredeti receptet veszitek alapul és nem teszitek bele a juharszirupot, akkor
akár még sós desszertként is elfogyaszthatjátok vajjal megkenve, ráolvasztott
vajjal és mellé egy kis sonkával.
Kenjük ki vajjal a sütőt mindegyik előtt |
Tészta mennyisége |
Az elkészült palacsinták száma 10-12 db |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Ha írsz kommentet annak még jobban örülök. Ne feledd, hogy véleményedet félkövér és dőlt betűtípussal tudod formázni, illetve linkeket is betehettek - a szokásos módon.