2014. május 5.

Benina: Megsebzett szabadság


Benina – Megsebzett szabadság

Kr.u. 955.
Kiadó: Könyvmolyképző
Eredeti cím: -
Egy bajor lány:

Flaviát elragadják otthonából a portyázó magyarok. A lány rabszolgasorsra jut, és az ellenség táborának vezére, Daval dönt az életéről. Flavia minden alkalmat megragad a szökésre, ám a férfi nem ereszti.

Egy Farkas:

Daval a nemzetség élén állva testvéreivel együtt hűen harcol a hazáért. Szünet nélküli kalandozások, csaták teszik ki a mindennapjaikat. A bajor rabszolgalány jelenléte alapjaiban kavarja fel a Farkasok nemzetségének családi békéjét. Daval küzd megmagyarázhatatlan vonzódásával, miközben a világa darabokra hullik, a jövője feketeségbe burkolózik, míg végül az egyetlen, amit biztosnak hisz, hogy Flaviának mellette a helye.
Egy alku, mely megpecsételi mindenkettőjük sorsát.
Önmaguk számára is képtelen érzések kelnek életre, és nem tehetnek mást, mint engednek a sodrásának. Rabsága közben Flavia szembesül a valósággal: a magyarok talán nem is olyan barbár népség, mint gondolta.
Csakhogy a lányt, és szerelmének kibontakozását egy nap utoléri a múlt. Mi lehet az, ami még a barbár magyaroknál is jobban megijeszti Flaviát?
A Megsebzett szabadság Daval és Flavia szerelmének nem mindennapi története a magyarok kalandozásának idején.

A véredben lobog az ősi láng!



Véleményem

Ha bárki megkérdezni melyik magyar könyv a kedvencem (vagy az összes könyvem közül melyik a kedvencem), akkor ezt a könyvet kéne mondanom. Eleinte nem igazán izgatott a könyv, hiszen javában a fantasy korokat éljük – erre Benina egy olyan történelmi könyvet írt, hogy azt hittem lefordulok a székről.
A történelmi ismereteimet elő kellett vennem, hogy be tudjam azonosítani a kort, amiről a könyv szól – aztán olvasás közben teljesen elfelejtettem mindent és már csak a barbár magyarok és a bajor rabszolgalány lebegett a szemeim előtt.
A szerelmi szál volt a főszál – de ennél többet mit is akarhatnánk egy történelmi témájú könyvnél? A választ Benina megadta: szenvedély, sebesülés és hadakozás. Flavia egy fiatal bajor lány, aki nagyon pontosan meg tudja álmodni az elkövetkezendő dolgokat – amíg apja él, addig ez minden rendben is volt. Balmaz viszont (magyarok elméleti vezetője, aki sértésnek vette, hogy nem őt nevezték ki a Farkasok Nemzetsége élére) amíg Daval (a nemzetségfő) távol volt az otthonuktól.
Persze Balmaz nem úszhatja meg az engedély nélküli portyázást – itt jön a képbe Daval, aki nagyon-nagyon jó pasi. Daval elfogadja Flaviát bocsánkérő ajándékként és itt kezdődik a történet igazán: hiszen Flavia megszúrta Vazult, a volt nemzetségfőt.
Flavia menekülni próbál, mert a Kajdon (mostohafivére Flaviának) féle történetek a magyarokról nagyon megrémisztette a lányt. Daval bebizonyítja, hogy nem olyan, mint amilyennek a lány gondolja – nem olyan, mint Balmaz.
A másik főszál Vazul ápolása és vele együtt a magyar történelem – ez a szál nagyon jól bemutatta a magyarokat és a testvérek (Ernakh, Zombor, Hanga, Hunor és Daval) viszonyát egymással. Megismerhetjük a túl sok férfi által alkotott családot és nemzetséget, amiben központi szerepet játszik Gyöngyvér, de Darinka is elég fontos szerepet kapott.
Gyöngyvér titka, Daval és Flavia lassan kialakuló szerelme, Vazul ápolása, Daval ápolás, Flavia elrablás, Bazil és Gara házassága, Darinka árulása – ennyi minden történik a sorok között olyan összefüggésekben és rejtélyesen, hogy az olvasó csak a végére tudja teljesen összerakni a képet. Például a végén megtudhatjuk, hogy Flavia még miért félt annyira a férfitól és miért utálja Kajdont.
A szereplők különbözősége miatt minden adta magát – Ernakh szegény, nem érti Botar jóslatát. A történet vezetés egyszerű, de nagyszerű – történelemből ötös.
Az Eskü szövege nagyon szép és illett a történethez.
 „Mától a tiéd vagyok, mert te az enyém lettél. Jogod van az életemhez, ahogy nekem jogom van a tiédhez. Óvjuk egymást: én Téged, Te engem! Ha kell a fegyvered leszek,ha kell, a takaród, és majd koporsód a sírodban. Neked adom a lelkemet, mert már érzem benne a tiédet. Ameddig erővel bírom, magam mellett akarlak!”

Negatívumként csak annyit tudnék felhozni, hogy Bazil nevét a vége felé, hol Basilnak, hol Bazilnak volt írva.
Pozitívumként pedig a csodálatos írásmódot, témát, karaktereket, humort és mindent! Várom a következő részt – Megkínzott szabadság.
Legjobban Ernakh és Hanga történetére leszek kíváncsi – főként arra, hogy honnantól veszi fel a fonalat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése