• "Nagyon figyelj, mert a világot
    teszed is azzá, aminek látod."
    Fodor Ákos: Hasadó anyag
  • Kint feljönnek a csillagok, bent bekuckózva olvasol.
    Az én életem a regények, novellák, olvasmányok és személyes történetek által lesz teljes – és ezeket megosztom veled is. Térj vissza bármikor, én itt leszek.
    Stella L. Brandy

A végzet ereklyéi - Csontváros

Tegnap (2013.08.24) sikerült eljutnom a moziba – ha már a premierelőtti premierre nem mehettem. Szóval a következő sorokban a véleményemet fogom leírni eme bejegyzésben. Előre szólok, hogy SPOILERveszély és részletekben tartalmazhat összehasonlítást – a könyvvel, esetleg más filmekkel. Olvasni saját felelősség, mert én már fentebb írtam a veszélyről.
Nézzétek meg a filmet, mert van értelmes. Legyetek elnézőek, hogy nem egy az egyben a könyv. Élvezzétek. Várjátok a folytatást!


Tartalom

Clary Fray (Lily Collins) egy rejtélyes gyilkosságot követően rájön, hogy különleges képességekkel rendelkezik, és a világ, amiben eddig élt nem is olyan átlagos, mint amilyennek képzelte. Miután édesanyja (Lena Headey) eltűnik, Clary csatlakozik az Árnyvadászok csapatához, akik megmutatják neki New York valódi arcát: egy démonokkal, vámpírokkal, vérfarkasokkal, félelmetes lényekkel teli világot. Az ősidők óta tartó küzdelemnek most már Clary is részesévé válik, és az Árnyvadászokkal együtt veszi fel a harcot a démonok ellen.
Premier előtti vetítések kezdete: 2013. augusztus 22.
Bemutató dátuma: 2013. augusztus 29.
Forgalmazó: Pro Video Film & Distribution Kft.



Érzések

Úgy mentem ma moziba, hogy biztos voltam benne, megérte a várakozást és minden perfect lesz. Majdnem az is lett, de néhány Árnyvadász – ezt abból gondolom, hogy eszmecseréjükben az eltérésekről volt szó – túl hangosan követte végig az eseményeket. De mindössze ennyi volt a környezeti negatívum.
Szóval a mozinál rögtön eldöntötte anyu és apu, hogy ők színes jégkását akarnak majd a mozihoz – abból nem lett semmi. Viszont majdnem kaptam plakátot (majd apu jövő héten bemegy és szerez nekem, mert ő olyan jó fej), csak azzal a kedves kiszolgáló nem tudott szolgálni. Amúgy Barbara szerintem Árnyvadász – ha kétszer már olvasta a könyvet, akkor valószínűleg érdekelte is, szóval.
Az édesanyámnak és húgomnak is tetszett a film – az édesapám meg annyit mondott, hogy olyan volt, mint a „A lány és a farkas”, ami nála jót jelent, mert azokon a filmeken nem aludt el. Szóval, a családnak bejött, bár a szülők a fantasy filmekért mostanság nem rajonganak – anyu szerint, mert a mai tinédzsereknek az kell, hogy mindenki különleges legyen. Húgomnak Simon jött be, Anyu örült Jared Harrisnak és apuval együtt meglepődött azon, hogy Jamie-t melyik filmekben látták. Én pedig a filmben maradtam Team Simon, de a kedvenc akkor is Magnus (meg Jem).
A vetítés elkezdődött és máris nem olyan volt, mint a könyv. Persze ezt a trailerből már lehetett tudni – akik nem olvastak utána a dolgoknak… De így szerintem jobb volt. Szóval a történet eltérések és kedvencek részek, szereplők-színészekés kedvencek lesznek most terítéken.

A véleményem
tömörebben

Nézzük csak, az, hogy a történet nem úgy kezdődik, mint a könyvben adott egy naaagy koncepcióváltást, ami nem mindenesetben tett jót a történetnek. Viszont voltak nagyon jól kialakított részek is, amik viszont a könyvből hiányoztak – legalábbis nekem biztosan. A történet egyezik, a vásznon mégis egészen mást kaptunk, mint amit olvastunk.
Szeretem a könyvadaptációkat, mert olyankor a számomra homályos részleteket is megvilágítja a fény, vagy egy elképzelhetetlen dolog mégis elképzelhetővé válik. Szóval szeretném leírni az észrevételeimet – legyen az jó vagy rossz:
+     Volt benne Magnus, alulöltözött Magnus: Ez számomra azért pozitívum, mert imádom Magnust. Nem hittem volna, hogy majd alsónadrágban fogom először a vásznon látni, de nem bántam, mert mégiscsak Magnus. Ezzel sokaknak okoztak boldog perceket a készítők, mert sokan rajonganak Brooklyn Fő Boszorkánymesteréért. [Team Je-M-agnus vagyok (az alapítója), ha Te is, akkor hagyj egy kommentet, vagy ne.]
-     Luke háza nem olyan volt, amilyennek elképzeltem: Oké, ez nem lehet a készítők hibája, hiszen nem láttak a fejembe, de… Nemrég olvastam a CoLS-t és abban az van, hogy sokat kell utazni Luke-hoz és van egy nagy kertje. Egy belvárosi lakásnál/könyvtárnál ez aligha lehetséges.
+     Volt Malec jelenet, ami a könyvben nem: Nem is reméltem, hogy lesz a filmben olyan jelenet, ami a könyvben csak kósza említésként volt – persze ez a történetszál változásával járt. Azt a könyvből csak utólag tudjuk meg, hogy Magnus volt, aki megmentette Alecet, de a filmben volt egy jelenet, csak nekik – meg Izzynek.
-     Spoilerek:Nagyon szerettem volna, ha a készítők ügyelnek a spoilerekre a további filmek tekintetében – hiszen akkor már tervben volt. Volt egy nagyon csúnya elszólás, amire még anyu is felkapta a fejét és onnantól kezdve a második kötet már kicsit érdektelenné vált. Az, hogy Hodge azt mondja Valentine-nak, hogy „Mondd azt nekik, hogy testvérek.” nagyon bántotta a fülemet. Valamint idesorolható Simon vámpírráválása is, ami igazából a második kötet egyik témája lett volna…
+     Az Intézet, mint csatahelyszín: Meg kell mondjam ennél nehezen tudtam dönteni, hogy milyen irányba mozdította el az eseményeket, de plusz jelecskét kapott – habár ez egy elég nagy változást jelent a könyvhöz képest. Viszont lett Malec jelenet és SimoneIzzy jelenet is.
-     Testvérek és egyéb, kelyhes dolgok: Jace kételkedik, kételkedik, kételkedik éééés kételkedik. A könyvben elkeseredett – Calry-vel együtt, hiszen így oda a románcnak. A másik meg a kehely, amit a könyvben Valentine a magáévá tett, viszont a filmben Clary visszavarázsolta a tarot kártyába.
A kedvenc jelenetem Magnus party-ja volt, bár lehetett volna egy kicsit hosszabb. Örültem azoknak a jeleneteknek, amik a könyvben csak említésként voltak jelen – valamint annak is, hogy nem lett főszereplő-központú a film.

Összegzés

Én igazán vártam a filmet és nem mondhatom, hogy csalódott vagyok, hiszen ez egy jó film volt. Nem-könyvadaptációként remek szórakozás – viszont a nézőknek olykor hiányozhat némi magyarázat. Könyvadaptációként viszont feltűnnek olyan dolgok és változtatások, amiket rajongóként nehezebb elfogadni – hiszen mégiscsak valami olyanról beszélünk, amit előtte már elolvastunk.
Szerintem a színészek megfelelőek voltak, bár az elején volt néhányukkal fenntartásom. Jamie a Florence and the Machine klipjében meggyőzött, hogy ő igazán tud Jace lenni, ezzel nekem nem volt problémám.
Viszont Kevint én túl idősnek láttam Alec szerepére – mégis, a filmben nem zavart. Jemima is kicsit furcsa volt elsőre, de a filmben ő is meggyőzött róla, hogy igenis ő a tökéletes Izzy.
Akivel már az elején meg voltam elégedve, azok a többiek – tényleg jól eltalálták a színészeket. Clary, Simon, Luke, Jocelyn és mindenki más hozta a formáját – sőt, Lily és Lena a filmben nagyon hasonlítottak egymásra, ami remek volt.

Mindenkinek azt ajánlom, hogy nézze meg a filmet, mert van értelme – de tényleg ne legyenek nagy könyvhűség elvárásai. Én remélem, hogy Amerikában nem fogják úgy gondolni, hogy nem érdemes folytatni, mert igenis van értelme.
A rendező jó, a színészek jók, a történet jó.

Azt hiszem megnézem 4D-ben is, meg persze folytatom a könyvek újraolvasását – és tegnap letöltöttem a Tabomra a játékot :D
© Stella L. Brandy || 2012 -